48ο ΦΚΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΛΟΡΑΝΣ ΜΕΣΑΖΕ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΛΟΡΑΝΣ ΜΕΣΑΖΕ
 
Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου η έκθεση ζωγραφικής της Florence Messager «Ιέρειες της 7ης Τέχνης», στο Γενί Τζαμί, παρουσία της ίδιας της καλλιτέχνη, του Προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Χωραφά, και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Βασίλη Γάκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Paul Ortholan, εκπρόσωποι του γερμανικού ινστιτούτου Goethe και εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας.
 
Στην έκθεση διάσημες ηθοποιοί του κινηματογράφου, όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Λιζ Τέιλορ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, μεταμορφώνονται σε βυζαντινές μορφές γεμάτες τραγικότητα. Η Florence Messager έχει παρακολουθήσει για χρόνια μαθήματα αγιογραφίας και έχει γοητευτεί από το βυζαντινό πολιτισμό και τη βυζαντινή εικονογραφία. «Η ανάμειξη της τέχνης με τα βυζαντινά στοιχεία δεν αποτελεί προσβολή», υπογράμμισε η κ. Messager. «Οι ηθοποιοί που υποδύονται έναν ρόλο δεν διαφέρουν από τις βυζαντινές αγιογραφίες. Δίνουν και αυτοί έμπνευση», είπε χαρακτηριστικά η καλλιτέχνις.
 
« Η Florence Messager είναι μια ιδιαίτερη εικαστική καλλιτέχνις που έχει έναν μοναδικό τρόπο προσέγγισης», επεσήμανε ο κ. Γάκης, προσθέτοντας ότι στην έκθεση της Florence Messager συναντιέται ο πολιτισμός του χθες με αυτόν του σήμερα, «η βυζαντινή τέχνη με ιέρειες της 7ης τέχνης που έχουν γίνει ζωντανοί θρύλοι». Τελειώνοντας ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου επειδή χάρη σε αυτό «η πόλη της Θεσσαλονίκης κερδίζει διεθνή αίγλη και προβολή».
 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.