48ο ΦΚΘ: ΕΝΑΡΞΗ SALONIKA STUDIO

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2006
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΕΝΑΡΞΗ SALONIKA STUDIO
 
 
Νεανικές φωνές από ολόκληρη την Ευρώπη γέμισαν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου το πρωί την αίθουσα συνεδριάσεων του Industry Center στην Αποθήκη 8 του λιμανιού, όπου και πραγματοποιήθηκε η έναρξη του τριήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Salonika Studio.
 
Το Salonica Studio ξεκίνησε πέρυσι για ειδικευόμενους στη σκηνοθεσία και παραγωγή φοιτητές και εντάσσεται στις αναπτυξιακές δραστηριότητες του Industry Center.
 
Σε αυτό, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συμμετέχουν με πρόταση σεναρίου την οποία επεξεργάζονται σε μικρές ομάδες με ειδικούς του χώρου, παρακολουθούν σεμινάρια πάνω στη διεθνή χρηματοδότηση και τις πωλήσεις, καθώς και τις λοιπές αναπτυξιακές δραστηριότητες του Φεστιβάλ που αφορούν στο γνωστικό τους αντικείμενο, μελετούν περιπτώσεις επιτυχημένων ευρωπαϊκών συμπαραγωγών και μαθαίνουν πρακτικές παρουσίασης της δουλειάς τους (pitching techniques).
 
ΤοΤμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα πολλαπλά: μια επιλεγμένη ομάδα φοιτητών της παραγωγής λαμβάνει μέρος στο εργαστήρι, το σύνολο των φοιτητών παρακολουθεί τις ανοιχτές του εργασίες και, τέλος, οι Έλληνες φοιτητές λειτουργούν ως οικοδεσπότες-σύνδεσμοι των ξένων συναδέλφων τους με το Φεστιβάλ και την πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
Χαιρετισμό εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ και της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ απηύθυνε η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, καλωσορίζοντας θερμά όλους τους συμμετέχοντες. «Το πιο σημαντικό, πέραν του να ανακαλύπτεις νέα ταλέντα, είναι να τα δημιουργείς και αυτός είναι ένας από τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο ενθουσιασμός μου για την επιτυχία του πρώτου προγράμματος την περσινή χρονιά, μετατράπηκε φέτος σε βεβαιότητα, ότι η δουλειά που γίνεται δεν είναι μόνο αποτελεσματική, αλλά και πολύ σημαντική», δήλωσε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του Φεστιβάλ.
 
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η υπεύθυνη σπουδών του προγράμματος, Renate Roginas, θέλοντας με τη σειρά της να ευχαριστήσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ιδιαίτερα την κ. Μουζάκη για την πρωτοβουλία ένταξης στο Φεστιβάλ ενός τέτοιου προγράμματος. «Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευρωπαϊκής εμβέλειας, το οποίο δεν πραγματοποιείται σε κανένα άλλο Φεστιβάλ», τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Η πρωτοβουλία αυτή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά και έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την προηγούμενη. Η συνεργασία δύο φοιτητών, από τη Σερβία και τη Γερμανία, γίνεται πράξη μέσα από τη συμπαραγωγή της πρώτης τους ταινίας, που χρηματοδοτείται από έναν οργανισμό της Γερμανίας».
 
Την ομάδα του SalonicaStudio πέραν της Renate Roginas, από τη Γερμανία, συμπληρώνουν η Αριάν Κότση και ο Κωνσταντίνος Παλαζής.
 
Στην ομάδα των καθηγητών συμμετέχουν οι Svend Abrahamsen (Δανία), Hans Christoph Schondienst (Γερμανία), Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, (Ελλάδα) και Marta Grau (Ισπανία).