48ο ΦΚΘ: MASTERCLASSES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

MASTERCLASSES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
 
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
 
Το τρίτο στη σειρά των masterclasses με θέμα την ελληνική ταινία μικρού μήκους, μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά ο γνωστός σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία του από τη δημιουργία της ταινίας Γράμματα από την Αμερική, παραγωγής 1972.
 
 «Η ταινία προβλήθηκε στο ιστορικό για μένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του ’72, σε μια συγκλονιστική βραδιά, αν κοιτάξετε τα επίκαιρα εκείνης της εποχής. Η χούντα αντί να ανατρέψει αυτό το κλίμα που είχε αρχίσει να δημιουργείται με το νέο ελληνικό σινεμά, χωρίς να το θέλει το ανέδειξε. Ίσως η πολιτική καταπίεση μας έδωσε τη δυνατότητα να βρούμε διέξοδο στην τέχνη. Αντί να μας «πατήσει» κάτω, μας άνοιξε το δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστάθης.
 
Τα Γράμματα από την Αμερική βασίστηκαν σε ένα μικρό πακετάκι από φωτογραφίες που ο σκηνοθέτης βρήκε στο Μοναστηράκι, την αλληλογραφία ενός μετανάστη, που έφυγε το 1905 από ένα χωριό της Λακωνίας για την Πάτρα και από εκεί για την Αμερική. Το σενάριο βασίστηκε στα γράμματα που ο πρωταγωνιστής έστελνε στην οικογένειά του.
 
«Η συγκίνηση που ένιωσα όταν πρωτοδιάβασα αυτό το «πακετάκι αναμνήσεων ήταν αυτό που με ώθησε να κάνω την ταινία», δήλωσε ο κ. Παπαστάθης και προέτρεψε το κοινό να αφεθεί να νιώσει την ίδια συγκίνηση.
 
«Για να γίνει μια ταινία χρειάζονται καλές παρέες. Παρέες δημιουργικές», υποστήριξε στη συνέχεια ο δημιουργός και αναφέρθηκε στη «φωνή» που εξιστορεί τις περιπέτειες του ήρωα του, τον Θοδωρή Κατσαδράμη, λέγοντας πως «ο ήχος του ήταν πιο εκφραστικός από την ίδια την εικόνα».
 
Η εκδήλωση έκλεισε με μια φράση του σκηνοθέτη Κώστα Σφήκα, ο οποίος συγκινημένος είπε για τον Λάκη Παπαστάθη: «Είχα την ευκαιρία να μοντάρω κάποτε μια ταινία μαζί με το Λάκη και ήταν απ’ τις ευτυχέστερες στιγμές της ζωής μου».
 
Για την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να μιλήσει ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος. Το πρόγραμμα των masterclasses θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου με τον Δήμο Αβδελιώδη.