10ο ΦΝΘ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΑΝΕΖΗ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΑΝΕΖΗ




Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Πέμπτη 13 Μαρτίου, στο «Πράσινο Δωμάτιο» του Ολύμπιον στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης, ο οποίος μίλησε για τους στόχους της εκπομπής «Εμπόλεμη Ζώνη» και στις δυσκολίες δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ.

Τον Σωτήρη Δανέζη καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης. «Έχουμε μαζί μας ένα σπουδαίο Έλληνα δημοσιογράφο που με το έργο του επηρεάζει και ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό. Μαθαίνοντας τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζει, αντιδρούμε και γινόμαστε πιο ενεργοί πολίτες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Εϊπίδης.

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Δανέζης ευχαρίστησε τον κ. Εϊπίδη και επεσήμανε ότι πίσω από την εκπομπή υπάρχει μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θέλει να αναδείξει παγκόσμια προβλήματα. «Η έρευνα κρατάει μήνες, ο προϋπολογισμός είναι στενός και δεν έχουμε τα περιθώρια να επισκεφτούμε δύο ή τρεις φορές μία χώρα. Τα γυρίσματα διαρκούν το πολύ 20 μέρες, για αυτό δουλεύουμε πολύ, τη δομή από την αρχή έως το τέλος», είπε ο κ. Δανέζης. Όπως εξήγησε αμέσως μετά, ο ίδιος θεωρεί τύχη την ελευθερία που τους παρέχει το τηλεοπτικό κανάλι Mega να ασχοληθούν με θέματα που τους ενδιαφέρουν: «Ποτέ δεν δεχτήκαμε πιέσεις για τα νούμερα της τηλεθέασης, όποια και αν είναι αυτά. Είναι σημαντικό ότι έχουμε ένα μέσο να προβάλλουμε τη δουλειά μας. Αν στο τέλος κάθε προβολής έχουμε προκαλέσει μία συζήτηση, έχουμε προβληματίσει έστω και έναν άνθρωπο, το κέρδος είναι μεγάλο. Ο κόσμος δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη από ένα τηλεοπτικό προϊόν, από ένα ντοκιμαντέρ, αλλά σταδιακά. Ελπίζουμε όσα δείχνουμε να έχουν κάποια απήχηση», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

Στο ερώτημα ποια είναι η διαφορά του ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης και ενός τηλεοπτικού ρεπορτάζ απάντησε: «Στο ρεπορτάζ δεν είναι ποτέ αρκετός ο χρόνος. Δεν μπορείς να επικεντρωθείς στη λεπτομέρεια, στις προσωπικές ιστορίες γιατί πρέπει να είσαι αντικειμενικός. Στην Εμπόλεμη Ζώνη πολλές φορές η άποψη μας είναι ξεκάθαρη από την αρχή και τα σχόλια εμφανή. Σχόλια που μπορεί να προέρχονται ακόμη και από μία σιωπή».