10ο ΦΝΘ: MASTERCLASS MICHAEL NOER

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

MASTERCLASS MICHAEL NOER



Στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Μαρτίου το masterclass του Δανού σκηνοθέτη Michael Noer που συνδιοργάνωσε το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Pitching Forum 2008.

Το masterclass άνοιξε με ένα απόσπασμα από την ταινία του Δανού δημιουργού Vesterbro, με την οποία όπως εξήγησε ο ίδιος «σκοπός μου ήταν να παρουσιάσω μια συναισθηματική ιστορία αγάπης, δύο νέων ανθρώπων». Ο Noer συνδυάζει τα πλάνα που κινηματογραφεί ο ίδιος, με πλάνα που τραβούν οι δυο ήρωες, μόνοι τους, χωρίς την παρουσία συνεργείου, σε πολύ ιδιωτικές στιγμές. «Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να κάνω μια τέτοια ταινία ήταν γιατί ένιωθα ότι η ζωή μου ήταν άδεια. Έτσι λοιπόν, ύστερα από αρκετές συζητήσεις με τη Julia, τη γειτόνισσα μου και ηρωίδα του Vesterbro, η οποία με τον φίλο της διατηρεί έναν ιδιαίτερο δεσμό, αποφασίσαμε από κοινού, να γυρίσουμε το φιλμ. Φιλοδοξία μου ήταν να κάνω μια πιο προσωπική ιστορία. Αυτό όμως είχε δυσκολίες καθώς οι πρωταγωνιστές δεν αισθάνονταν πάντα άνετα μπροστά στην κάμερα», τόνισε ο Noer, ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε ότι δεν χρησιμοποιεί σενάριο, πέρα από μια σελίδα με σημειώσεις για το πως εκτυλίσσεται η κάθε ιστορία. «Τελικά αυτό που βγήκε είναι ένα μωσαϊκό-πορτρέτο της σχέσης αυτών των δύο νέων ανθρώπων», είπε.

Η ιδέα του να δίνει την κάμερα στους ήρωές του, τον οδήγησε και στο επόμενο «πείραμα», όπως το χαρακτήρισε, την online σειρά Doxwise που είναι διαθέσιμη από το My Space TV. Η σειρά αυτή αφορά στη ζωή 4 διαφορετικών νέων ανθρώπων. Δήλωσαν οι ίδιοι ότι θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το «πειραματικό εγχείρημα», στη διάρκεια του οποίου κινηματογραφούν οι ίδιοι τις προσωπικές τους στιγμές. «Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους πρώτα», επεσήμανε ο δημιουργός και συμπλήρωσε ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και ότι πριν «ανεβάσει» υλικό στο internet ζητάει πάντα τη γνώμη και την άδειά τους. Κάθε εβδομάδα μπορεί κανείς να δει ένα νέο επεισόδιο για κάθε έναν από αυτούς, διάρκειας από 2,5 έως 5 λεπτά.

«Μέσα από το internet και το myspace δημιουργείται ένας νέος τρόπος επικοινωνίας γιατί υπάρχει αμφίδρομη σχέση, μπορεί δηλαδή κάποιος να απευθυνθεί στους 4 αυτούς ήρωες και αυτοί να του απαντήσουν. Αυτήν την αλληλεπίδραση και τη διαδραστικότητα προσφέρει το Myspace, που διαφοροποιείται από την τηλεόραση. Επίσης δίνεται η δυνατότητα και η ελευθερία στους σκηνοθέτες να δημιουργούν με τους δικούς τους κανόνες, μακριά από κάποια χρονικά όρια για παράδειγμα που επιβάλλουν οι τηλεοράσεις», σημείωσε ο Noer.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος ο υπογράμμισε ότι τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν με ποσοστά από τα διαφημιστικά banners που μπορεί να συμπεριλάβει κανείς στην ιστοσελίδα του, την οποία όμως δημιουργεί εντελώς δωρεάν.