10ο ΦΝΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ SAVING LUNA – CAMPILLO YES I DO

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
SAVING LUNA – CAMPILLO YES I DO

 

Συνέντευξη τύπου έδωσαν την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Πράσινο Δωμάτιο του Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Suzanne Chisholm, σκηνοθέτις της ταινίας Saving Luna και ο Andres Rubio σκηνοθέτης της ταινίας Campillo yes I do. Στη συνέντευξη τύπου παρέστη και ο δήμαρχος Francisco Maroto της μικρής ισπανικής πόλης Campillo, στην οποία διαδραματίζεται το ντοκιμαντέρ.

Η Suzanne Chisholm (Saving Luna), μιλώντας για την ταινία της εξήγησε ότι κινηματογράφησε την σπάνια περίπτωση κατά την οποία ένα άγριο ζώο προσέγγισε τους ανθρώπους, αποζητώντας τη φιλία τους. «Ο Luna, μια μικρή φάλαινα όρκα αποκόβεται από την οικογένεια του και καταλήγει στη Νήσο Βανκούβερ, προσπαθώντας να προσεγγίσει τους ανθρώπους, εγείροντας καινούρια ερωτήματα γύρω από την εμπλοκή ανθρώπων και άγριων ζώων», είπε η σκηνοθέτις και συνέχισε: «Ο πλανήτης αλλάζει και εμείς πρέπει να βρούμε και τη λύση. Πρέπει να σκεφτούμε πως μπορεί να λειτουργήσει αυτή η συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό και ζωικό κόσμο», είπε η S. Chisholm.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Andres Rubio, σκηνοθέτης του Campillo yes I do, ενός ντοκιμαντέρ που αφορά στο νόμο για τους γάμους των ομοφυλόφιλων, που ενέκρινε το ισπανικό Κοινοβούλιο, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε στην χώρα μέχρι που αποφάσισε να τον εφαρμόσει ο Francisco Maroto Garcia, δήμαρχος ενός μικρού χωριού 50 κατοίκων. «Το χωριό αυτό έχει γίνει το Las Vegas της Ισπανίας, καθώς προσελκύει πολλά ζευγάρια ομοφυλόφιλων από όλον τον κόσμο, τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Αυτό το μικρό χωριό έχει γίνει ένα μοντέλο συνύπαρξης ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων. Είναι ένα μοντέλο μιας κοινωνίας, που έχει καταφέρει να ζει αρμονικά», είπε ο A. Rubio. Χαρακτήρισε το χωριό αυτό ως ένα φαινόμενο ανοχής και ευτυχίας, γιατί όπως εξήγησε «δίνει το δικαίωμα της ευτυχίας στους ανθρώπους». Ο δήμαρχος του Campillo, από την πλευρά του δήλωσε ότι ήθελε να υποστηρίξει την εφαρμογή αυτού του νόμου, ως μια προσπάθεια να υιοθετήσει «τις νέες, παγκοσμιοποιημένες, κοινωνικές εξελίξεις», όπως είπε.