ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ



Συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα, έδωσε την Παρασκευή 14 Μαρτίου ο Πρόεδρος ΔΣ- Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Χρήστος Παναγόπουλος. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ κ. Δημήτρης Γόντικας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 κ. Αναστάσιος Σπηλιόπουλος η Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ3 κα Θάλεια Ιωαννίδου – Καραθανάση, ο Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΡΤ για θέματα κινηματογραφικής πολιτικής κ. Μάνος Ζαχαρίας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος ευχαρίστησε την ΕΡΤ για τη συνεχή αρωγή και υποστήριξη του θεσμού.

Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ στην ομιλία του, κατά την οποία ανέλυσε την πολιτική της ΕΡΤ στον τομέα του ντοκιμαντέρ, μια πολιτική που –όπως είπε- έχει ήδη αποδώσει καρπούς, αναφέρθηκε κατ΄αρχήν στις σημαντικότατες διακρίσεις που έχουν αποσπάσει ντοκιμαντέρ – συμπαραγωγές της ΕΡΤ. Σημαντικότερη από αυτές, εκείνη του ντοκιμαντέρ Προς τη σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας του σκηνοθέτη Αλεξ Γκίμπνυ, μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ με την EBU, στην οποία απονεμήθηκε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Στη συνέχεια επισήμανε πως η επιτυχία αυτή, δεν ήρθε τυχαία, αλλά είναι προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια ,όχι μόνο για την αύξηση των παραγωγών ντοκιμαντέρ αλλά και για την ποιοτική αναβάθμισή τους και την προσφορά των καλύτερων δυνατών όρων και συνθηκών παραγωγής, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι σε θέση να επικοινωνήσει με το ευρύ κοινό όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή ακροατήρια. Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στις αλλεπάλληλες διακρίσεις που έχει αποσπάσει η σειρά ΕΞΑΝΤΑΣ του Γιώργου Αυγερόπουλου, αλλά και στο πρόγραμμα History Doc, το οποίο εκπονήθηκε και υλοποιείται από την ΕΡΤ σε συνεργασία με το κανάλι της Βουλής και ξένους τηλεοπτικούς οργανισμούς ( BBC, ΖDF , ARTE, κλπ). Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ είπε πως το πρόγραμμα αυτό κρίνεται –εκ του αποτελέσματος-ως επιτυχημένο και γι’ αυτό θα συνεχιστεί και εξήρε τη συμβολή του πρώην γενικού διευθυντή τηλεόρασης κ. Κώστα Σπυρόπουλου, στη νέα αυτή πολιτική της ΕΡΤ στον τομέα του ντοκιμαντέρ. Η πολιτική αυτή, όπως ανέφερε, συνεχίζεται και από το νυν γενικό διευθυντή, κ. Γόντικα. Κλείνοντας ο κ. Παναγόπουλος είπε πως για να φθάσει η ΕΡΤ σε αυτά τα αποτελέσματα, συμμετέχει συστηματικά σε διεθνή fora και pitching, όπως αυτά της Λειψίας, του Αμστερνταμ, της Λα Ροσέλ ( το μεγαλύτερο pitching forum της EBU), της Λουκέρνης και της Βαρκελώνης.

Ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης κ. Δημήτρης Γόντικας αναφέρθηκε σε μια άλλη συμπαραγωγή της ΕΡΤ , το ντοκιμαντέρ του Τζοβάνι Ντονφραντσέσκο, Ο βρώμικος πόλεμος του Μουσολίνι, το οποίο όπως είπε, ξεκίνησε από το History doc έχει ήδη μεγάλη απήχηση στην ιταλική αγορά, ενώ σύντομα πρόκειται να προβληθεί στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν, ο κ. Γόντικας είπε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας συγκεκριμένης ζώνης κυρίως στην ΕΤ1, για την προβολή συμπαραγωγών ντοκιμαντέρ, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία με το Greek film festival που πραγματοποιείται στο Λος Αντζελες, του οποίου οι διοργανωτές επέλεξαν ήδη για προβολή, δύο συμπαραγωγές της ΕΡΤ.

Ο Σύμβουλος της ΕΡΤ για θέματα κινηματογραφικής πολιτικής κ. Μάνος Ζαχαρίας, αναφέρθηκε στο Τεκμήριο, το κοινό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μέσω του οποίου παράγονται κάθε χρόνο πέντε μικρού και δύο μεγάλου μήκους δημιουργικά ντοκιμαντέρ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 κ. Αναστάσιος Σπηλιόπουλος , είπε πως η ΕΡΤ 3 στηρίζει δυναμικά το θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ γιατί εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γιατί ανταποκρινόμενη στην αποστολή της ως κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, επενδύει γενναία στον πολιτισμό. «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η ΕΡΤ3 είναι δευτεραθλήτρια μεταξύ όλων των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας σε διατιθέμενο τηλεοπτικό χρόνο για θέματα πολιτισμού, με πρωταθλήτρια την ΕΤ1» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σπηλιόπουλος.

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ3 κα Θάλεια Ιωαννίδου-Καραθανάση, αναφέρθηκε στα δύο ντοκιμαντέρ με τα οποία συμμετέχει το τρίτο κανάλι της Ελληνικής Τηλεόρασης στο 10Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Πρόκειται, όπως είπε για τις παραγωγές της ΕΤ3 «Ταραγμένα Χρόνια» και «Αγιοταφίτες», ντοκιμαντέρ, τα οποία το κοινό υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη, αλλά και συγκίνηση. «Το γεγονός ότι οι δημιουργίες των ανθρώπων της ΕΡΤ3 άγγιξαν τις καρδιές των θεατών είναι και η επιβράβευσή μας» τόνισε χαρακτηριστικά .