ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΤΑΡΝΤΕΝ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΤΑΡΝΤΕΝ

Με το Χρυσό Αλέξανδρο τιμήθηκαν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου οι σπουδαίοι ευρωπαίοι δημιουργοί Λυκ και Ζαν Πιέρ Νταρντέν, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον, παρουσία του Προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργου Χωραφά, της Διευθύντριάς του Δέσποινας Μουζάκη αλλά και πολλών εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και του καλλιτεχνικού χώρου. Ο Λυκ Νταρντέν ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για την τιμή, παραλαμβάνοντας το βραβείο και εκ μέρους του αδελφού του.

«Οι αδελφοί Νταρντέν κατορθώνουν με το έργο τους να μας αγγίζουν βαθιά, να αλλάζουν το πρόσωπο του κινηματογράφου, να ανανεώνουν τη φόρμα και το σκοπό του και να θυμίζουν τους λόγους που κάνουν το σινεμά τόσο σημαντικό», επισήμανε η κ. Μουζάκη και πρόσθεσε: «Με έναν απλό τρόπο λέμε ευχαριστώ σε δύο δημιουργούς που έχουν κατορθώσει μέσα από ένα λαμπρό, ξεχωριστό έργο να τοποθετήσουν έναν καθρέφτη απέναντι μας. Έναν καθρέφτη που αντανακλά τον εαυτό μας μέσα από τον άλλο, που ανατέμνει την κοινωνία μας μέσα από την ιστορία και που μας αλλάζει βαθιά επιτρέποντας να έρθουμε σε επαφή με τα καλύτερα κομμάτια της ύπαρξης μας. Μέσα από τις ταινίες τους οι αδελφοί Νταρντέν δεν υποδύονται τους Μεσσίες, δεν υιοθετούν καμία κρατούσα ηθική παρά μόνο το προσωπικό τους σύστημα αξιών».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Λυκ Νταρντέν ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο βραβείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τον ίδιο όσο και για τον αδελφό του. «Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μακρά ιστορία και παράδοση στον πολιτισμό, η οποία δεν παύει να αποτελεί σταυροδρόμι των πολιτισμών. Είμαι ευτυχής που έλαβα αυτό το βραβείο σε μια πολυπολιτισμική πόλη», συμπλήρωσε ο Λυκ Νταρντέν και αφιέρωσε τον Χρυσό Αλέξανδρο βραβείο στους συνεργάτες και τους ηθοποιούς των ταινιών τους.

Μετά την απονομή ακολούθησε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους, Μέσα στο σκοτάδι και η τελευταία δημιουργία των αδελφών Νταρντέν, Η σιωπή της Λόρνα η οποία απέσπασε στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών το βραβείο σεναρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας με τη σύζυγο του, ηθοποιό Μελίνα Μποτέλη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γάλλος πρόξενος Κριστιάν Τιμονιέ, ο Βέλγος πρόξενος Πιερ Βασέν, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός, ο πρόεδρος του Μουσείου Κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς κ.α.