ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Για το έργο του, τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και τους νέους έλληνες δημιουργούς, μίλησε ο Μάνος Ζαχαρίας, τιμώμενο πρόσωπο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

Τον Μάνο Ζαχαρία, παρουσίασε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Μάνος που όλοι ξέρουμε είναι ένας βαθιά ηθικός άνθρωπος και δημιουργός. Αυτήν την πλευρά του δημιουργού θελήσαμε να γνωρίσουμε φέτος στο ευρύτερο κοινό μας με το πλήρες και αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του, σε ένα έργο με ρίζες ελληνικές και ιδέες οικουμενικές. Σε ένα έργο που διατηρεί τη δύναμή του και τη σημασία του ακέραιες ως τώρα», είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη συγκίνησή της για τις κατάμεστες αίθουσες όπου παίζονται η ταινίες του Μάνου Ζαχαρία. «Αυτό αποδεικνύει ότι η γραφή του διατρέχει το χρόνο και ξεπερνάει τα σύνορα», υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Μπράμος, επιμελητής της έκδοσης του Φεστιβάλ για το έργο του Μάνου Ζαχαρία, τόνισε πως ήρθε ο καιρός να γνωρίσουμε πραγματικά τη δημιουργική πλευρά του σκηνοθέτη που ξεκινά από την Εθνική Αντίσταση και εκφράζεται με μία σειρά ταινιών που φτιάχτηκαν στη Σοβιετική Ένωση και καθόρισαν τη γενιά του. «Στις ταινίες του ο Μάνος Ζαχαρίας δεν αναπαριστά την Ελλάδα, την έχει μέσα του», σημείωσε ο Γιώργος Μπράμος.

Παίρνοντας το λόγο ο Μάνος Ζαχαρίας αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για το αφιέρωμα στο έργο του, εξήγησε ότι 4 από τις – συνολικά - 11 ταινίες του προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα χάρη στη προσπάθεια της Δέσποινας Μουζάκη που τις ανακάλυψε και τις έφερε από τη Μόσχα. Πρόκειται για τις ταινίες Πρωινό δρομολόγιο, Νυχτερινός επιβάτης, Είμαι φαντάρος , Μητέρα και Η πόλη της πρώτης αγάπης.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η γνώμη του για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά, ο Μάνος Ζαχαρίας δήλωσε πως έχει μέλλον χάρη στα ταλαντούχα νέα παιδιά του χώρου, τόνισε όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη παιδείας «Με μισόλογα και μισές πράξεις δεν μπορεί να γίνουν σημαντικά πράγματα στον ελληνικό κινηματογράφο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τον κινηματογράφο δήλωσε ότι ενώ βλέπει καλές προθέσεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να εξεταστούν εκ νέου.

«Ο κινηματογράφος γερνάει εύκολα» είπε ο Μάνος Ζαχαρίας όταν του ζητήθηκε να αποτιμήσει το έργο του. «Κάποιες ταινίες μου θα τις έκανα αλλιώτικες. Μερικές αντέχουν και έχουν να προσφέρουν κάτι. Έχουν αντικείμενο τον άνθρωπο σε μία ηθική διάσταση, όταν πρέπει να πάρει αποφάσεις σε δύσκολες καταστάσεις και αυτό είναι ένα αιώνιο θέμα που κι εγώ προσπάθησα να προσεγγίσω», είπε.

Σε ερώτηση τέλος για το πότε ετοιμάζει την επόμενη ταινία του ο αειθαλής Μάνος Ζαχαρίας με την έξαψη νέου δημιουργού δήλωσε ότι δεν υπάρχει σκηνοθέτης που να μη σκέφτεται την επόμενη ταινία. «Τη σκέφτομαι κι εγώ. Αν τα καταφέρω θα σας ενημερώσω εγκαίρως» τόνισε.