53ο ΦΚΘ: Προβολή της ταινίας «Ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Ο ΘΙΑΣΟΣ» ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προβολή της μνημειώδους ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου Ο θίασος, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2011 στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος τιμά τον σπουδαίο δημιουργό μέσα από ειδικό αφιέρωμα.

Πριν την έναρξη της προβολής, η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Εύα Κοταμανίδου, η οποία έδωσε το παρών στο Ολύμπιον, μετέφερε το κοινό στα παρασκήνια των γυρισμάτων του φιλμ. «Η ταινία γυρίστηκε υπό δύσκολες συνθήκες. Ήταν φθινόπωρο του 1973 όταν κάναμε το πρώτο γύρισμα στην πλατεία της Καρδίτσας. Τότε έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου και όλοι έτρεξαν να κρυφτούν. Ξεκινούσε η πιο σκληρή περίοδος της χούντας, επί Ιωαννίδη...». Όπως ανέφερε η κα. Κοταμανίδου, το ευτύχημα ήταν ότι το σενάριο είχε ήδη περάσει από λογοκρισία. «Φυσικά δεν είχαμε υποβάλλει το πραγματικό σενάριο, αλλά ένα υποτιθέμενο, για ένα μπουλούκι που γυρνούσε την Ελλάδα και έπαιζε την Γκόλφω. Δεν πρόσεξαν ότι η οικογένεια των ηθοποιών είχε τα ονόματα των Ατρειδών», συμπλήρωσε η ίδια.

Τα γυρίσματα διακόπηκαν για ένα διάστημα και άρχισαν ξανά στις αρχές του 1974. Όπως διηγήθηκε η κα. Κοταμανίδου, ο Θίασος πέρασε πολλές δυσκολίες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και καιρικές, καθώς ο σκηνοθέτης λάτρευε τις χειμωνιάτικες σκηνές, ωστόσο «στο μεταξύ είχε έρθει η άνοιξη και ο τόπος είχε πρασινίσει», όπως σημείωσε η ηθοποιός. Τελικά, τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν το χειμώνα του 1975 και λίγους μήνες αργότερα η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών. «Δυστυχώς δεν ήταν η επίσημη συμμετοχή της χώρας μας στο Φεστιβάλ κι έτσι προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Η ταινία ξεσήκωσε το κοινό, κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και από εκεί και πέρα έγινε πασίγνωστη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στις αρχές του ‘80 συμπεριλαμβανόταν στις 10 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου και σήμερα στις 100 καλύτερες», επεσήμανε η κα. Κοταμανίδου.

Να σημειωθεί ότι το αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο περιλαμβάνει την προβολή τριών ταινιών-σταθμών στην πορεία του, καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη και τη συμμετοχή του τζαζ τρίο «Human Touch» των David Lynch, Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου – μια συνδιοργάνωση του ΦΚΘ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα συνοδεύεται επίσης από πλήρη δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του έργου του δημιουργού.

Το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.