Spotlight στη μοναδική οπτική των αδελφών Λιούι και Νόα Κλόστερ

Spotlight στη μοναδική οπτική των αδελφών Λιούι και Νόα Κλόστερ

 

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μάς συστήνει ένα απίθανο δίδυμο σκηνοθετών: τα αδέρφια Λιούι και Νόα Κλόστερ από τις ΗΠΑ πειραματίζονται με το animation με έναν μοναδικό τρόπο. Αγαπημένα παιδιά κινηματογραφικών φεστιβάλ όπως το Σάντανς και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, οι αδελφοί Κλόστερ εμπνέονται από την ποπ κουλτούρα, καθώς και από τους ανθρώπους που συναντούν στην καθημερινότητά τους και φτιάχνουν διασκεδαστικά και πρωτοποριακά μικρού μήκους ντοκιμαντέρ animation.

 

Οι Λιούι και Νόα Κλόστερ θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για την προβολή των μικρού μήκους ταινιών τους στις 3 και 4 Ιουλίου, στην οροφή του κτιρίου Μ2 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21:30. Οι ίδιοι μάς συστήνουν το έργο τους μέσα από ένα μικρό βίντεο που έφτιαξαν ειδικά για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

 

 

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στον παγωμένο βορρά στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, το παλιό Χόλιγουντ έγινε για εκείνους η βασική μορφή εκπαίδευσης. Η μητέρα τους συχνά τους βοηθούσε να κάνουν κοπάνα από το σχολείο ώστε να παρακολουθήσουν την επόμενη ταινία που θα πρόβαλε το συνδρομητικό κανάλι Turner Classic Movies. Δάσκαλοί τους ήταν ο Ρόμπερτ Όσμπορν και ο Μπεν Μάνκοβιτς. Αγαπημένα τους έργα ήταν αυτά των Στάνλεϊ Ντόνεν, Κάρλ Φρόιντ, Χάουαρντ Χοκς, και ταινίες όπως Η νύχτα του κυνηγού, Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι και Η μεγάλη περιπέτεια του Πι-Γουή.

 

Το animation ήταν ο μόνος τρόπος να καταφέρουν να συνδυάσουν το μέγεθος, την κλίμακα και την εμβέλεια των αγαπημένων τους επιβλητικών σκηνοθετών, καθώς είχαν μηδενικό προϋπολογισμό. Επιστρέφοντας στην αίσθηση που είχαν τα κινούμενα σχέδια πριν από την ψηφιακή εποχή, το στούντιό τους ξεχειλίζει από χαρτόνια, χαρτιά κατασκευών, μπάλες από βαμβάκι και μαρκαδόρους. Από τότε που μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη το 2013, οι καθημερινοί άνθρωποι είναι το κεντρικό τους θέμα. Η πόλη έχει να προσφέρει πολλά. Μέσα από τη μοναδική τους διπλή οπτική, βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση σύγχρονων ιστοριών που ταιριάζουν στους φρενήρεις, απτούς, κινούμενους κόσμους τους.

 

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα την τελευταία τους ταινία για τη Σάρα Ντράιβερ, Πέρα από το Ρότερνταμ – με τη Σάρα Ντράιβερ, ενώ σε διεθνή πρεμιέρα θα προβληθούν οι ταινίες Τυλιχτό και στο χέρι – με τη Λόρι Λιντίν, Ψηλά τα χέρια – με τον Άνταμ Λούκας, Ο ήρωας με το κολάν – με τον Άλι Σελίμ και Νυχτερινές λήψεις – με τον Ντέιβιντ Γκόντλις.

 

Οι ταινίες:

 

Πέρα από το Ρότερνταμ – με τη Σάρα Ντράιβερ

Stranger than Rotterdam (παγκόσμια πρεμιέρα)

ΗΠΑ/USΑ, 2021, 10΄

 

Η ολοκλήρωση της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του Τζιμ Τζάρμους Πέρα από τον Παράδεισο το 1982 έγινε προσωπική υπόθεση της παραγωγού της: η Σάρα Ντράιβερ έπρεπε να περάσει λαθραία πέρα από τον Ατλαντικό την κόπια μίας από τις πιο σπάνιες και αμφιλεγόμενες ταινίες του κόσμου, του ντοκιμαντέρ Cocksucker Blues του φωτογράφου και ντοκιμαντερίστα Ρόμπερτ Φρανκ. 

 

Νυχτερινές λήψεις – με τον Ντέιβιντ Γκόντλις

Shots in The Dark, with David Godlis (διεθνής πρεμιέρα)

ΗΠΑ/USΑ, 2020, 7΄

 

Από το 1976 έως το 1980, ο νέος φωτογράφος από το Μανχάταν Ντέιβιντ Γκόντλις κατέγραψε τα νυχτερινά τεκταινόμενα στο θρυλικό κλαμπ CBGB του Μπάουερι, την «αδιαμφισβήτητη γενέτειρα του punk rock», χρησιμοποιώντας ένα έντονα ξεχωριστό στιλ νυχτερινής φωτογράφισης. Οι Λιούι και Νόα Κλόστερ ζωντανεύουν τις φωτογραφίες του με συναρπαστική αμεσότητα, ενισχυμένη από animation με ασπρόμαυρες ακουαρέλες, μια ζωηρή ηχητική επένδυση και αφήγηση από τον ίδιο τον Γκόντλις.

 

Ο ήρωας με το κολάν – με τον Άλι Σελίμ

Le Tour de Pants, with Ali Selim (διεθνής πρεμιέρα)

ΗΠΑ/USΑ, 2020, 4΄

 

Όταν ο Αλέξι Γκρέιγουολ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, δεν ήταν επειδή φορούσε σπάντεξ. Ωστόσο, μετά το φωτο-φίνις, τα ποδηλατάδικα σε ολόκληρη την Αμερική πλημμύρισαν από νέους πελάτες που ζητούσαν σε κατάσταση αλλοφροσύνης να αγοράσουν σορτσάκια από το θαυματουργό υλικό. Ο κινηματογραφιστής Άλι Σελίμ ήταν από τους λίγους που αναζήτησαν τα πραγματικά αίτια της νίκης του Γκρέιγουολ.

 

 Ψηλά τα χέρια – με τον Άνταμ Λούκας

Stick ’Em Up, with Adam Lucas (διεθνής πρεμιέρα)

ΗΠΑ/USΑ, 2019, 4΄

 

Όταν ο εικαστικός-καλλιτέχνης του δρόμου Άνταμ Λούκας αποφάσισε να συνδυάσει τα ονόματα Μπάνκσι και Τομ Χανκς, δημιουργώντας το «ΧΑΝΚΣΙ», σημείωσε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Ως λάτρης των λογοπαίγνιων, συνέχισε να χρησιμοποιεί το νέο του όνομα μέχρι τη μοιραία στιγμή που συνάντησε τον αγαπημένο του ήρωα Τομ Χανκς στα παρασκήνια του Μπρόντγουεϊ.

 

Τυλιχτό και στο χέρι – με τη Λόρι Λιντίν

Slinging Hash, with Laurie Lindeen (διεθνής πρεμιέρα)

ΗΠΑ/USΑ, 2018, 4΄

Τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης; Για την τραγουδίστρια-τραγουδοποιό Λόρι Λιντίν, σημαίνει να παίζεις σε συναυλία και μετά να μαγειρεύεις αυγά σε φαγάδικο. Η ζωή του καλλιτέχνη μπορεί να μην είναι τόσο γοητευτική όσο τη φαντάζονται πολλοί, αλλά αυτό ακριβώς δεν είναι το συναρπαστικό στοιχείο; Ίσως να σας βοηθήσει η Λόρι να αποφασίσετε, μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ animation για τα πρώτα χρόνια της σύντομης ροκ εν ρολ επιτυχίας της.

 

Νόμιμο λαθρεμπόριο – με την Κριστίν Τσόι

Legal Smuggling, with Christine Choy

ΗΠΑ/USΑ, 2016, 4΄

Καθώς η τιμή των τσιγάρων φτάνει σε αστρονομικά ύψη στη Νέα Υόρκη, η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτις Κριστίν Τσόι κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την αγαπημένη της μάρκα. Καθώς τραβιέται από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο, τα αφορολόγητα τσιγάρα της χάνονται κάπου στην πορεία, κι έτσι η ίδια αναγκάζεται να κάνει μια απόπειρα να τα περάσει λαθραία.