Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022!

 Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022!

Η Ιστορία του 20ού αιώνα μπαίνει μέσα στις σχολικές τάξεις, μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα «Learning by Docs», ενώ το πρόγραμμα Erasmus + «Είμαστε κινηματογραφιστές» προσκαλεί μαθητές ηλικίας 15 έως 18 ετών, να απολαύσουν τις ταινίες που περιλαμβάνονται στα νεανικά προγράμματα τριών Φεστιβάλ και να δημιουργήσουν μια κοινή κινηματογραφική ομάδα με στόχο τη δημιουργία μια ταινίας τεκμηρίωσης με θέμα το αστικό τοπίο.   

Η Ιστορία μέσα από τα ντοκιμαντέρ  

Η Ιστορία του 20ου αιώνα μπαίνει μέσα στις σχολικές τάξεις μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα «Learning by Docs».  Πρωταρχικός στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι να συμβάλλει στη διδασκαλία της Ιστορίας του 20ού αιώνα στο σχολείο, να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με τα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ και να προωθήσει τη διακρατική κυκλοφορία ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων.

 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα, που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12 έως 18 ετών, περιέχει 25 ταινίες τεκμηρίωσης και θα είναι προσβάσιμη μόνο μέσω σύνδεσης (με διαφορετικούς τύπους άδειας ανάλογα με το αν είστε δάσκαλος ή μαθητής) και ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει είτε ένα μεμονωμένο απόσπασμα είτε μια συλλογή αποσπασμάτων κλιπ που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο θέμα ή και ολόκληρη την ταινία.

 

Το υλικό που θα είναι διαθέσιμο την προσεχή σχολική χρονιά (2021-2022), θα είναι προσβάσιμο σε πέντε διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά) και θα απευθύνεται στις σχολικές μονάδες κάθε χώρας.

 

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα «Learning by Docs» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA «CREATIVE EUROPE PROGRAMME – MEDIA SUB-PROGRAMME SUPPORT TO FILM ΕDUCATION», σε συνεργασία με τους εταίρους: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Planeta MED S.L.U. (Ισπανία) και DOK. Fest Munich (Γερμανία).

 

Erasmus + Είμαστε κινηματογραφιστές!

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Μασσαλίας και η Ταινιοθήκη της Μαδρίτης καλούν μαθητές ηλικίας 15 έως 18 ετών, να απολαύσουν τις ταινίες που περιλαμβάνονται στα νεανικά τους προγράμματα και κυρίως να δημιουργήσουν μια κοινή κινηματογραφική ομάδα με στόχο τη δημιουργία μια ταινίας τεκμηρίωσης με θέμα το αστικό τοπίο.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus + «We are Filmmakers» έχει ως στόχο την καλλιέργεια της κινηματογραφικής εκπαίδευσης μέσα από δράσεις που θα υλοποιηθούν σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα θα ακολουθήσουν ένα πανομοιότυπο πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάζει στην εξοικείωσή τους με την κριτική κινηματογράφου και την κινηματογραφική παραγωγή. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα τρία φεστιβάλ, απολαμβάνοντας το πρόγραμμα τους, όχι μόνο ως θεατές αλλά κυρίως ως κριτές υπό την καθοδήγηση σημαντικών κριτικών.

 

To πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο 2020-2022 από τρεις πολιτισμικούς φορείς, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Μασσαλίας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Ταινιοθήκη της Μαδρίτης και τρία διαφορετικά σχολεία, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, το γενικό λύκειο Marseilleveyre στη Μασσαλία και το εκπαιδευτικό ίδρυμα IES San Isidro στη Μαδρίτη.

https://www.wearefilmakers.eu/