Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Πρεμιέρα με ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ντενί Βιλνέβ

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρεμιέρα με ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ντενί Βιλνέβ

(Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Πέμπτη 14 – Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021)

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι της, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι, και κάνει πρεμιέρα για τη νέα σεζόν με μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του πολυβραβευμένου καναδού σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ.

 

Το αφιέρωμα με τίτλο Ντενί Βιλνέβ: συνομιλώντας με το ανοίκειο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει την προβολή εννέα ταινιών του σκηνοθέτη και πραγματοποιείται από την Πέμπτη 14 έως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 με αφορμή την κυκλοφορία του Dune, της πολυαναμενόμενης νέας ταινίας του Βιλνέβ, που προβάλλεται την ίδια εβδομάδα στο Ολύμπιον.

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν:  

  

 

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα

 

 

 

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ειδική προσφορά: 1+1=1!

Με την αγορά ενός εισιτηρίου παίρνετε δώρο άλλο ένα για την ίδια προβολή.

Γενική είσοδος: 4€

Εισιτήρια είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 14/10

21:30  32 Αυγούστου στη Γη 

Παρασκευή 15/10

21:30 Maelström

Σάββατο 16/10

19:00 Πολυτεχνείο

21:30  Μέσα από τις φλόγες

Κυριακή 17/10

18:30 Prisoners

22:00 Ο άνθρωπος αντίγραφο

Δευτέρα 18/10

21:30 Sicario: ο εκτελεστής

Τρίτη 19/10

21:30  H άφιξη

Τετάρτη 20/10

20:30 Blade Runner 2049

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

32 Αυγούστου στη Γη / August 32nd on Earth 
(Καναδάς, 1998)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Denis Villeneuve. Με τους: Pascale Bussières, Serge Thériault, Ivan Smith. Γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 88’

Αφού επιβιώσει από ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα νεαρό μοντέλο θα ζητήσει από τον καλύτερό της φίλο να την αφήσει έγκυο, στις αχανείς ερήμους από αλάτι της Γιούτα. Το ντεμπούτο του Ντενί Βιλνέβ, ένας στιλιζαρισμένος φόρος τιμής στο Με κομμένη την ανάσα του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, εξερευνά τις ερήμους της ανθρώπινης επαφής σε έναν κόσμο που έχει χάσει την πυξίδα του. 

 

Maelström
(Καναδάς, 2000)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Denis Villeneuve. Με τους: Marie-Josée Croze, Jean-Nicolas Verreault, Stephanie Morgenstern. Γλώσσες: Γαλλικά, Νορβηγικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 87΄

Η Μπιμπιάν, ένα απογοητευμένο μοντέλο, θα χτυπήσει έναν ψαρά με το αυτοκίνητό της και θα τον εγκαταλείψει. Θα γνωρίσει όμως και έναν νέο μυστηριώδη άνδρα που θα προσπαθήσει να τη συμφιλιώσει με το παρελθόν της. Με αφηγητή ένα ετοιμοθάνατο ψάρι, ο Βιλνέβ σιγοψήνει ένα επώδυνο ψυχολογικό δράμα σε χαμηλή φωτιά, συνδυάζοντας στοιχεία από τη μαύρη κωμωδία και το σινεμά του φανταστικού.

 

 

Πολυτεχνείο / Polytechnique
(Καναδάς, 2009)

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve. Σενάριο: Jacques Davidts. Με τους: Κarine Vanasse, Sebastien Huberdeau, Maxim Gaudette. Γλώσσα: Γαλλικά. Ασπρόμαυρη. 77΄

Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στις 6 Δεκεμβρίου 1989 στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ, αναπαριστά τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί μέσα απ’ τα μάτια δύο φοιτητών – της Βαλερί και του Ζαν Φρανσουά. Οι ζωές τους άλλαξαν για πάντα τη μέρα που ένας νεαρός άντρας μπήκε στη σχολή μ’ έναν και μοναδικό σκοπό: να αυτοκτονήσει, παίρνοντας μαζί του όσες το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Αναπλάθοντας τη σφαγή στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ (1989) σε εκτυφλωτικό ασπρόμαυρο, ο Βιλνέβ υψώνει ανάχωμα ομορφιάς απέναντι στη βαρβαρότητα, κόβοντας βόλτες στις πιο σκοτεινές αίθουσες του ανθρώπινου μυαλού. 

 

Μέσα από τις φλόγες / Incendies
(Καναδάς - Γαλλία, 2010)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Denis Villeneuve. Με τους: Lubna Azabal, Melissa Desormeaux- Poulin, Maxim Gaudette, Remy Girard.  Γλώσσες: Γαλλικά, Aραβικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 130΄

Τη μέρα που ο συμβολαιογράφος Λεμπέλ αποκαλύπτει στη Ζαν και στον Σιμόν Μαρουάν το περιεχόμενο της διαθήκης της μητέρας τους, τα δίδυμα αδέλφια έκπληκτα λαμβάνουν δύο φακέλους – έναν για τον πατέρα τους, που τον θεωρούσαν νεκρό, κι έναν για τον αδελφό τους, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσαν. Αμέσως η Ζαν αποφασίζει να πάει στη Μέση Ανατολή και να ανασκαλεύσει το οικογενειακό παρελθόν, για το οποίο δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα... Μια μοντέρνα αρχαία τραγωδία που διαπλέκει τις σπαρακτικές ιστορίες των ανθρώπων με την αιματοβαμμένη ιστορία ενός τόπου, που έχει μάθει να υποφέρει: ένας χρησμός πόνου που ενώνει οικογένειες, λαούς και ανθρώπους. 

 

 

Prisoners
(ΗΠΑ, 2013) 

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve. Σενάριο: Aaron Guzikowski. Με τους: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis. 2013, Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 153΄

Όταν χάνεται η εξάχρονη κόρη του μαζί με μια φίλη της, ο Κέλερ θα ενώσει τις δυνάμεις του μαζί με τον αστυνομικό Λόκι προκειμένου να βρει τα ίχνη της. Δυστυχώς, όμως το μόνο στοιχείο που έχουν είναι ένα αυτοκίνητο, του οποίου ο οδηγός συλλαμβάνεται αλλά λόγω ανεπαρκών αποδείξεων αφήνεται ελεύθερος. Σε ένα κόσμο απορυθμισμένο και στερημένο από ηθικές δικλείδες, η ασφάλεια είναι μονάχα μια πλάνη του μυαλού: ένα τεταμένο αστυνομικό θρίλερ που μας κρατά «αιχμάλωτους» από το πρώτο λεπτό. 

 

Ο άνθρωπος αντίγραφο / Enemy
(Καναδάς - Ισπανία – Γαλλία, 2013)

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve. Σενάριο: Javier Gullón, βασισμένο στο μυθιστόρημα του José Saramago. Με τους: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Isabella Rossellini. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 90’

Ο Άνταμ είναι λέκτορας σε ένα πανεπιστήμιο, και πολύ κοντά στο τέλος της σχέσης του με τη Μαίρη. Ένα βράδυ ο Άνταμ βλέπει έναν ηθοποιό σε μια ταινία που είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον. Η επιθυμία να γνωρίσει τον κλώνο του τον κυριεύει, και πολύ σύντομα θα τον εντοπίσει και θα γνωρίσει εκείνον και την εγκυμονούσα σύζυγο του, Έλεν. Αντλώντας έμπνευση από το υπέροχο μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου, ο Ντενί Βιλνέβ φτιάχνει έναν ανήλιαγο κόσμο και ζωντανεύει τον εφιάλτη του  doppelgänger, σε μια ασφυκτική παραβολή για τα παιχνίδια του υποσυνείδητου και την απώλεια ελέγχου. 

 

Sicario: ο εκτελεστής / Sicario
(ΗΠΑ – Μεξικό – Χονγκ Κονγκ, 2015)

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve. Σενάριο: Taylor Sheridan. Με τους: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro. Γλώσσα: Αγγλικά, Ισπανικά. Έγχρωμη, 121΄. 

Η πράκτορας του FBI Κέιτ Μέισερ, αφού κατάφερε να καταξιωθεί σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο, αναλαμβάνει μια αποστολή υψίστης σημασίας. Στρατολογημένη από τον μυστηριώδη Ματ Γκρέιβερ, εντάσσεται σε μια ομάδα κατά του κλιμακούμενου πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών. Με αρχηγό τον αινιγματικό Αλεχάνδρο, η ομάδα βρίσκεται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό με αποστολή να συλληφθεί ο πιο διαβόητος αρχηγός καρτέλ. Στη no god's land της συνοριογραμμής ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, ο Βιλνέβ σκάβει ένα τούνελ που οδηγεί απευθείας στην καρδιά του κτήνους: σε αυτόν τον άγριο τόπο, είσαι καταδικασμένος να βρεθείς στη λάθος πλευρά όποια κατεύθυνση κι αν πάρεις.

 

 

H άφιξη
(ΗΠΑ – Καναδάς, 2016)

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve. Σενάριο: Eric Heisserer. Με τους: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker. Γλώσσα: Αγγλικά, Ρωσικά, Μανδαρινικά Κινέζικα. Έγχρωμη, 116΄

Δώδεκα μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων δημιουργείται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Λουίζ θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η γλώσσα, η επικοινωνία, η ίδια η ζωή σε μια απρόσμενα συγκινητική, φιλοσοφική και απόλυτα ανθρώπινη ιστορία. 

 

Blade Runner 2049
(ΗΠΑ – Ηνωμένο Βασίλειο – Καναδάς – Ουγγαρία – Ισπανία – Μεξικό, 2017)

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve. Σενάριο: Hampton Fancher, Michael Green. Με τους: Ryan Gosling, Robin Wright, Harrison Ford. Γλώσσα: Αγγλικά, Φινλανδικά, Ιαπωνικά, Ουγγρικά, Ρωσικά, Σομαλικά, Ισπανικά. Έγχρωμη, 164΄.

 

Τριάντα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade runner, ο αστυνομικός Κ, ξεσκεπάζει ένα παλιό μυστικό που μπορεί να οδηγήσει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία στο απόλυτο χάος. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του Ρικ Ντέκαρντ, ενός άλλου blade runner της αστυνομίας του Λος Άντζελες, που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Βιλνέβ αναμετράται με το αριστούργημα του Ρίντλεϊ Σκοτ και βγαίνει αλώβητος. Πλέον, δεν αναρωτιόμαστε αν οι μηχανές διαθέτουν ανθρώπινα αισθήματα, αλλά το αν είναι το τελευταίο οχυρό ανθρωπιάς που έχει απομείνει στον κόσμο.