Carte Blanche Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν: προβολή της ταινίας

62ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ||

4-14/11/2021

 

Carte Blanche Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν: προβολή της ταινίας

 

 

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας Το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στο πλαίσιο της carte blanche που παραχώρησε το Φεστιβάλ στους Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν, μοντέρ της ταινίας Άσπρο πάτο του Τόμας Βίντερμπεργκ, που κέρδισε το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του», που φιλοξενεί το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Ο Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν πήρε αρχικά τον λόγο, μιλώντας για το πώς ένιωσε όταν είδε για πρώτη φορά την ταινία, την εποχή που κυκλοφόρησε στις αίθουσες, το 1971. «Με ενθουσίασε. Θεώρησα πως μου έδωσε ενέργεια που θα κρατήσει για μια ζωή. Όταν είσαι νέος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Έχω ακόμη εκείνη την αίσθηση της αβεβαιότητας και της εξερεύνησης, αλλά πλέον έχει μετασχηματιστεί», ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη ταινία τού ενέπνευσε την αγάπη για το μοντάζ.

 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Άνε Εστερούντ: «Εγώ την ταινία την είδα πιο μετά, όχι όταν προβλήθηκε στις αίθουσες. Επίσης, δεν ξεκίνησα ως μοντέρ, αλλά ως μουσικός, ήθελα να γίνω πιανίστρια. Το όνειρο δεν πραγματοποιήθηκε και έτσι στράφηκα στο μοντάζ. Σχετικά με την ταινία, όταν την είδα δούλεψα πολύ για να καταλάβω πώς η μουσική λειτούργησε ως αφηγηματικό στοιχείο. Ζήλεψα αυτή την ικανότητα του δημιουργού. Από την άλλη, μιλάμε για μια ταινία με ενοχλητικά στοιχεία, ένα καλό παράδειγμα ταινίας που αντιστέκεται στην πολιτική ορθότητα. Αναρωτιέμαι αν ακόμη και σήμερα θα προκαλέσει δυσάρεστες αντιδράσεις σε κάποιους. Περιέχει πολλή βία και η κόρη μου, που σπουδάζει σε σχολή κινηματογράφου, υποστήριξε πως θα έπρεπε να σας προειδοποιήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, ανέφερε πως έχει δει την ταινία επτά φορές, αλλά ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Ο Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν πήρε τη σκυτάλη για να κλείσει τη σύντομη παρουσίαση πριν την προβολή της ταινίας: «Έπειτα από τόσα χρόνια, δεν είμαι σίγουρος αν θα θυμηθώ αυτά που είδα με ενθουσιασμό ή απογοήτευση», μοιράστηκε με το κοινό.