Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου – Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

 

Αυτή την εβδομάδα, κάνει πρεμιέρα στο Ολύμπιον, το φιλμ Το ταξίδι της Αμάντα Κέρνελ, ένα πολυεπίπεδο οικογενειακό δράμα που χαρτογραφεί τον αγώνα μιας γυναίκας να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιθυμία για ανεξαρτησία και στην ευθύνη της μητέρας.

Επίσης στο Ολύμπιον, μη χάσετε Το βιβλίο της εικόνας του εμβληματικού Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ένα φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο βγαλμένο από το πνεύμα της ιστορικής εξέγερσης του Μάη του ’68.

Η ιστορία ενός μεταφυσικού έρωτα, τόσο ακριβοθώρητου όσο και καταδικασμένου ζωντανεύει στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, με τη νέα ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Κριστιάν Πέτζολντ Νύμφη του νερού.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις προβολές της στο αγαπημένο στέκι του σινεφίλ κοινού της Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, με μια επιλογή από τις ταινίες που βρέθηκαν στην κορυφή της ψηφοφορίας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), για τις ελληνικές και ξένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες το 2020.  Μάλιστα, στο πλαίσιο του αφιερώματος εντάσσεται και ο καθιερωμένος εορτασμός της Νύχτας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021) με τη δωρεάν προβολή της ταινίας ταινίας Κατηγορώ…!  

Παρέα με το CineDoc αυτή την εβδομάδα, βλέπουμε το ντοκιμαντέρ Λουίζ Λεκαβαλιέ - Εν Κινήσει του καναδού σκηνοθέτη Ρεϊμόν Σεν-Ζαν, που αφηγείται με ευρηματικό τρόπο τη συναρπαστική ιστορία της καναδής χορεύτριας και χορογράφου που, κατά τη δεκαετία του ’80, έφερε την επανάσταση στον σύγχρονο χορό.  

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

 

 

 

 

 

 

Σας περιμένουμε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον και την Αποθήκη 1!

 

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€

Προβολές Ταινιοθήκης: 4€

CineDoc: Γενική είσοδος 5€

 

Εισιτήρια είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το ταξίδι / The Charter 
(Σουηδία, Νορβηγία, Δανία 2020)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Αμάντα Κέρνελ / Amanda Kernell. Με τους: Ane Dahl Torp, Troy Lundkvist, Tintin Poggats Sarri, Sverrir Gudnason, Eva Melander, Siw Erixon. Γλώσσες: Σουηδικά, Αγγλικά, Ισπανικά. Έγχρωμη, 94΄.

Η Άλις μετακομίζει στη Στοκχόλμη για επαγγελματικούς λόγους, αφήνοντας τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της στην επαρχία. Στην τοξική δικαστική διαμάχη για την κηδεμονία που ακολουθεί, η Άλις σκιαγραφείται ως ακατάλληλη και αναξιόπιστη μητέρα. Σε κατάσταση απόγνωσης, φεύγει με τα παιδιά της για μια εβδομάδα στην Τενερίφη, με την ελπίδα να αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη. Ένα πολυεπίπεδο οικογενειακό δράμα που χαρτογραφεί τον αγώνα μιας γυναίκας να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιθυμία για ανεξαρτησία και στην ευθύνη της μητέρας.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/4Xy4S549Vfs

ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τετάρτη 21.00

 

Το βιβλίο της εικόνας / The Image Book / Le livre d’image
(Ελβετία - Γαλλία, 2018)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Ζαν-Λικ Γκοντάρ / Jean-Luc Godard. Με τους: Jean-Luc Godard (αφήγηση), Dimitri Basil, Jean-Pierre Gos. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμο, 88΄. 

Μισόν αιώνα μετά τον Μάη του ’68, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ υπογράφει ένα φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο βγαλμένο από το πνεύμα της ιστορικής εξέγερσης στη Γαλλία και, ξεφυλλίζοντας το δικό του «Βιβλίο της Εικόνας», εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στον δυτικό πολιτισμό και την παρακμή του, στον δυτικό ιμπεριαλισμό έναντι της Ανατολής, σε μια ταινία-κάλεσμα στα όπλα. Ο ίδιος ο δημιουργός περιγράφοντας την ταινία του, εν όψει του Φεστιβάλ  των Καννών, έγραφε: «Τίποτα παραπάνω. Παρά μόνο σιωπή. Τίποτα περισσότερο. Παρά μόνο ένα επαναστατικό τραγούδι. Μία ιστορία σε πέντε πράξεις, όσα και τα δάχτυλα ενός χεριού».

* Ειδικός Χρυσός Φοίνικας - 71ο Φεστιβάλ Καννών.

ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18.00

 

Η Νύμφη του Νερού / Undine
(Γερμανία - Γαλλία, 2020)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Κριστιάν Πέτζολντ / Christian Petzold. Με τους: Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree. Γλώσσες: Γερμανικά, Αγγλικά, Ισπανικά. Έγχρωμη, 91΄.

Η Ουντίνε είναι μία ιστορικός που γοητεύει το κοινό με τις γνώσεις της πάνω στην αστική ανάπτυξη του Βερολίνου. Όταν ο άντρας που αγαπάει την εγκαταλείπει, ένας αρχαίος μύθος ξυπνά και την προστάζει να σκοτώσει εκείνον που την πρόδωσε, επιστρέφοντας στη συνέχεια στο νερό.

* Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Paula Beer

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/dQEqkrBp3PU

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18.30 – 21.30

 

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Οι κορυφαίες ταινίες του 2020 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου


Αίθουσα Σταύρος Τορνές. Κυριακή 5 Δεκεμβρίου-Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις προβολές της στο αγαπημένο στέκι του σινεφίλ κοινού της Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με μια επιλογή από τις ταινίες που βρέθηκαν στην κορυφή της ψηφοφορίας των μελών της ΠΕΚΚ, για τις ελληνικές και ξένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες το 2020.  Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

 

 

*Η προβολή της ταινίας Κατηγορώ…! είναι δωρεάν για το κοινό και εντάσσεται στη δράση «Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» (Εuropean Cinema Night), μιας πρωτοβουλίας που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2018, μέσα από το πρόγραμμα MEDIA – Δημιουργική Ευρώπη. Στο πλαίσιο της «Νύχτας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου», διοργανώνονται κινηματογραφικές προβολές σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο την ανάδειξη της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας και τη στενότερη επαφή ανάμεσα στους πολίτες της ΕΕ μέσα από τη μαγεία του σινεμά.

Πρόγραμμα προβολών

 Κυριακή 5/12
21:00:  Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς

Δευτέρα 6/12
18:00: Απόστρατος
21:00: Corpus Christi

Τρίτη 7/12
18:00: Ένα ψηλό κορίτσι
21:00:  Το βαμμένο πουλί

Τετάρτη 8/12
18:00: Ο προδότης
21:30: Κατηγορώ…!


Λουίζ Λεκαβαλιέ - Εν Κινήσει /
Louise Lecavalier: Sur son Cheval de Feu - Τετάρτες στο Λιμάνι με το CineDoc

(Καναδάς, 2017)

Σκηνοθεσία: Ρειμόν Σεν-Ζαν / Raymond St-Jean, Έγχρωμο, 102΄

Χρόνια μετά το θρυλικό χορευτικό ντουέτο της στο πλευρό του Ντέιβιντ Μπάουι, και τη συνεργασία της με το χορευτικό συγκρότημα La La La Human Steps, παρακολουθούμε τη Λουίζ Λεκαβαλιέ να δημιουργεί στο στούντιό της και να δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Θεαματικές χορογραφίες, πρωτότυπες μουσικές και αποκλειστικές συνεντεύξεις συνθέτουν το πολύ προσωπικό και συγκινητικό πορτρέτο μιας ανεξάντλητης δημιουργού που βρίσκεται συνεχώς στην αναζήτηση της τελειότητας.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Τετάρτη 18.30

 

Ο εξόριστος / Exil
(Γερμανία - Βέλγιο - Κόσοβο*, 2020)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Βισάρ Μορίνα / Visar Morina. Με τους: Mišel Matičević, Sandra Hüller, Rainer Bock, Thomas Mraz, Flonja Kodheli. Έγχρωμη, 121΄.

Ο Τζαφέρ είναι ένας χημικός μηχανικός σε φαρμακευτική εταιρεία. Κατάγεται από το Κόσοβο και ζει στη Γερμανία με τη γερμανίδα σύζυγό του Νόρα και τα τρία τους παιδιά. Έχει μια καλή δουλειά και ένα ωραίο σπίτι, διατηρώντας ωστόσο μια απόσταση από την οικογένεια της συζύγου του πιστεύοντας ότι ποτέ δεν έχει γίνει αποδεκτός. Μια μέρα επιστρέφοντας από το γραφείο, ανακαλύπτει ένα νεκρό ποντίκι στην πόρτα του κήπου του. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς από γεγονότα που θα τον οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση της θέσης του στη γερμανική κοινωνία, αλλά και στην ίδια την οικογένειά του, ξετυλίγοντας ταυτόχρονα και τη δική του «κρυφή» ζωή και τον χαρακτήρα του.

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και σύμφωνα με την Απόφαση του ΣΑ ΗΕ 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 21.30

 

Iστορίες της τύχης και της φαντασίας / Gûzen to sôzô
(Ιαπωνία, 2021)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι / Ryûsuke Hamaguchi. Με τους: Kotone Furukawa, Ayumu Nakajima, Hyunri, Kiyohiko Shibukawa, Katsuki Mori, Shouma Kai, Fusako Urabe, Aoba Kawai. Έγχρωμη, 121΄.

Ένα απρόβλεπτο ερωτικό τρίγωνο, μια εκδικητική χειρονομία αποπλάνησης που θα έχει αναπάντεχη κατάληξη και η συνάντηση δύο παλιών συμμαθητριών, που θα οδηγήσει σε ένα λυτρωτικό παιχνίδι ρόλων. Ο πιο πολυσυζητημένος ιάπωνας σκηνοθέτης των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει τη φήμη του με ένα σαγηνευτικό τρίπτυχο ιστοριών για τις δαιμόνιες συμπτώσεις και τις αθέατες επιθυμίες που καθορίζουν υπογείως τις ανθρώπινες ζωές.

Κεφάλαιο 1: ΜΑΓΕΙΑ (ή κάτι λιγότερο πειστικό)
Κεφάλαιο 2: ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΡΤΑ
Κεφάλαιο 3: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/8znJtLLLrH4
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 18:30

 

Μπενεντέτα / Benedetta*

(Γαλλία - Ελλάδα, 2020)

Σκηνοθεσία: Πολ Βερχόφεν. Σενάριο: David Birke, Paul Verhoeven. Με τους: Virginie Efira, Δάφνη Πατακιά, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Louise Chevillotte. Έγχρωμη, 131΄.

«Το να σκανδαλίζεις είναι δικαίωμα. Το να σκανδαλίζεσαι είναι απόλαυση. Και όσοι αρνούνται να σκανδαλιστούν, δεν είναι παρά ηθικολόγοι». Ο αγέραστος Πολ Bερχόφεν έχει πιθανώς ορκιστεί αιώνια πίστη στη διάσημη ρήση του Παζολίνι και βρίσκει για μια ακόμη φορά τον τρόπο να αναψηλαφίσει τα μεγαλύτερα ταμπού της κοινωνίας, αντλώντας έμπνευση από τον βίο της Μπενεντέτα Καρλίνι, μιας καλόγριας του 17ου αιώνα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Σε ένα μοναστήρι της Τοσκάνης, ένας παθιασμένος έρωτας ανάμεσα σε δύο μοναχές πυροδοτεί μια σειρά από δραματικά γεγονότα. Η Βιρζινί Εφιρά και η Δάφνη Πατακιά σε ένα ερωτικό δράμα που διεισδύει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

* Ακατάλληλη για ανηλίκους

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/A_9cNdVae94

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Κυριακή στις 18.00, Παρασκευή, Σάββατο 18.00, 21.00