Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ (27 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου)

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου - Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Αυτή την εβδομάδα, μη χάσετε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας την ταινία Έρημη χώρα του ιρανού σκηνοθέτη Αχμάντ Μπαχραμί, που θριάμβευσε στο τμήμα Orizzonti του Φεστιβάλ της Βενετίας. Μια εκθαμβωτική αλληγορία για την εξουσία και την εκμετάλλευση, με αναφορές στο σινεμά του Ακίρα Κουροσάουα και του Μπέλα Ταρ, που συνυφαίνει τη σύγχρονη πραγματικότητα του Ιράν με μια σπαρακτική ερωτική ιστορία.

Παράλληλα, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει δριμύτερη, φιλοξενώντας το πρώτο αφιέρωμα της χρονιάς, με τίτλο «Κερκ Ντάγκλας: Η μοναξιά των γενναίων». Από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, θα προβληθούν 4 αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, με αξέχαστες ερμηνείες του εμβληματικού ηθοποιού.

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

Σας περιμένουμε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον και στην Αποθήκη 1!
Υπενθυμίζουμε ότι οι αίθουσες του Φεστιβάλ λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€

CineDoc: 5€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 4€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Έρημη χώρα / Wasteland
(Ιράν, 2020)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αχμάντ Μπαχραμί / Ahmad Bahrami. Παίζουν οι: Τouraj Alvand, Ali Bagheri, Majid Farhang. Γλώσσες: Περσικά, Τουρκικά, Κουρδικά. Ασπρόμαυρη, 102΄.

Σε ένα απομακρυσμένο παραδοσιακό εργοστάσιο οικοδομικών υλικών ο επιστάτης Λοτφολά αποτελεί για χρόνια τον επιτυχημένο ενδιάμεσο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του και τους εργάτες, ένα πειθήνιο όργανο έτοιμο να κατευνάσει οποιαδήποτε αντίδραση. Όταν ανακαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου σκοπεύει να το κλείσει και να αφήσει τους εργάτες στο δρόμο θα αναγκαστεί για πρώτη φορά να πάρει μια διαφορετική θέση για να προστατέψει τη γυναίκα με την οποία είναι ερωτευμένος.

*Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Orizzonti του Φεστιβάλ Βενετίας.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/fF2YbWj1YfQ

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη: 18:30, 21:30

 

Για πάντα κοντά σου / Nowhere special 
(Ηνωμένο Βασίλειο - Ιταλία - Ρουμανία, 2020)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ουμπέρτο Παζολίνι / Uberto Pasolini. Παίζουν οι: James Norton, Daniel Lamont, Eileen O’Higgins, Valerie O’Conor. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 95΄.

Όταν ο Τζον, ένας 35χρονος χήρος διαγιγνώσκεται με μονάχα λίγους μήνες ζωής, προσπαθεί να βρει μια καινούργια, τέλεια οικογένεια για τον μόλις τριών χρονών γιος του, αποφασισμένος να τον προστατεύσει από τη φριχτή πραγματικότητα, όταν εκείνος θα έχει πια φύγει. Παρά την αρχική του σιγουριά, σταδιακά αρχίζει να γεμίζει αμφιβολίες σχετικά με το τι ψάχνει σε μια τέλεια οικογένεια. Πώς μπορεί να κρίνει ποια είναι η ιδανική οικογένεια από μια σύντομη συνάντηση; Ξέρει αρκετά καλά το παιδί του, ώστε να κάνει μια τέτοια επιλογή γι’ αυτόν; Καθώς ο Τζον αγωνίζεται να βρει μια σωστή απάντηση, φτάνει στο σημείο να εξετάσει επιλογές που δεν θα σκεφτόταν ποτέ. Η ταινία ήταν υποψήφια στο διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti του φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

*Βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας 2020.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/6wcKZ0SWIfw

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη: 18:00

Latin Noir
(Γαλλία - Μεξικό - Ελλάδα, 2020)

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης. Έγχρωμο, 55΄.

Ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που αναζητά τη σύνδεση ανάμεσα στις αυταρχικές κυβερνήσεις και το αστυνομικό μυθιστόρημα στη Λατινική Αμερική. Η ταινία διερευνά πώς μια νέα γενιά συγγραφέων οδηγήθηκε στη συγγραφή νουάρ ιστοριών μυστηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ταινία ταξιδεύει στην Αργεντινή, στη Χιλή, στο Μεξικό, στην Κούβα και στην Ισπανία, με σκοπό να μελετήσει τα ίχνη του έργου και της ζωής των διάσημων συγγραφέων Λεονάρντο Παδούρα, Λουίς Σεπούλβεδα, Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Γκιγιέρμο Όρσο και Κλαούντια Πινιέιρο.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/H6yXbrJD8yg

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή: 19:00

Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό; /  What Do We See When We Look At The Sky? / Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?
(Γεωργία - Γερμανία, 2021)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλεξάντρ Κομπερίτζε / Aleksandre Koberidze. Με τους: Giorgi Ambroladze, Oliko Barbakadze, Giorgi Bochorishvili. Γλώσσα: Γεωργιανά. Έγχρωμη, 150΄.

Όταν η Λίζα και ο Γκιόργκι συναντιούνται τυχαία σε έναν δρόμο της γεωργιανής πόλης Κουτάισι, ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Ο έρωτας τούς χτυπά τόσο ξαφνικά που ξεχνούν να συστηθούν. Πριν συνεχίσει ο καθένας τον δρόμο του, συμφωνούν να συναντηθούν την επόμενη μέρα. Όμως, δεν γνωρίζουν ότι ένα κακό μάτι έριξε την κατάρα του πάνω τους. Θα καταφέρουν να βρεθούν ξανά; Κι αν ναι, θα αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον; Η ζωή συνεχίζεται ως συνήθως στη μικρή τους πόλη, τα αδέσποτα σκυλιά αλωνίζουν, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ξεκινά και μια ομάδα παραγωγής ταινιών που ψάχνει τον αληθινό έρωτα ίσως να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται.

*Ειδική μνεία από την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/AAScWYWlW4s

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Σάββατο έως Τετάρτη:18:30, Πέμπτη έως Τετάρτη: 21:30

 

Μικρή Μαμά / Petite Maman
(Γαλλία, 2021)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma. Παίζουν οι: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 72΄.

Η οκτάχρονη Νέλι μόλις έχασε την αγαπημένη της γιαγιά και βοηθά τους γονείς της να τακτοποιήσουν τα πράγματά της. Εξερευνά το σπίτι όπου μεγάλωσε η μαμά της, Μαριόν, και το δάσος όπου έπαιζε και είχε χτίσει ένα δεντρόσπιτο, για το οποίο έχει ακούσει τόσα πολλά. Ξαφνικά η μητέρα της φεύγει και η Νέλι αναζητά παρηγοριά στο δάσος. Εκεί, θα συναντήσει ένα κορίτσι της ηλικίας της που χτίζει ένα δεντρόσπιτο. Το όνομά της είναι Μαριόν...

*Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν (2021), καθώς και Bραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου της Στοκχόλμης (2021).

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/sWO2mXATa1g

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 19.00.

 

Σμύρνη μου αγαπημένη / Smyrna

(Ελλάδα, 2021)

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης. Σενάριο: Μιμή Ντενίση, σε συνεργασία με τον Martin Sherman - Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό́ έργο της Μιμής Ντενίση. Παίζουν οι: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αναστασία Παντούση, Özdemir Çiftçioglu,  Νέδη Αντωνιάδη, Γιάννης Εγγλέζος, Έφη Γούση, Nathan Thomas, Χρήστος Στέργιογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Daniel Crossley, Duncan Skinner,  Δάφνη Αλεξάντερ, Μιχάλης Μητρούσης, Nαταλία Δραγούμη, Μανώλης Γεραπετρίτης, Ανδρέας Νάτσιος, Ian Roberson, Joanna Kalafatis, Γιάννης Βογιατζής. Γλώσσες: Ελληνικά, Aγγλικά, Τουρκικά. Έγχρωμη, 141΄.

H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/T9AOjeSlEDg

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τετάρτη: 18:00, 21:00.

Το Σαββάτο 29/1, η προβολή των 21.00 θα συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους.

 

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα «Κερκ Ντάγκλας: Η μοναξιά των γενναίων»

Κυριακή 30 Ιανουαρίου - Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου, αίθουσα Σταύρος Τορνές

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία για το 2022, στο αγαπημένο στέκι του σινεφίλ κοινού της Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με το αφιέρωμα «Κερκ Ντάγκλας: Η μοναξιά των γενναίων». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο του αξέχαστου ηθοποιού.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις σπουδαίες ταινίες στις οποίες παρέδωσε αξέχαστες ερμηνείες ο Κερκ Ντάγκλας:

 

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 30/01
21:00:  Το τελευταίο ατού

Δευτέρα 31/01

21:00: Μόνοι είναι οι γενναίοι

Τρίτη 01/02

21:00:  Σταυροί στο μέτωπο

Τετάρτη 02/02

21:00: Ο συμβιβασμός