Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

 

 

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 24 – Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

 

 

Παίρνουμε μια ανάσα μετά το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 20 Μαρτίου και επιστρέφουμε στις σκοτεινές αίθουσες του Φεστιβάλ με τέσσερις νέες ταινίες και μια επιλογή προγράμματος του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος.

Στο Ολύμπιον μη χάσετε το ταξικό θρίλερ Νέα Τάξη του Μισέλ Φράνκο, όπου ο πολυβραβευμένος μεξικάνος σκηνοθέτης μιλά απροκάλυπτα για το έγκλημα και τη διαφθορά στη χώρα του.

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, ο Φρεντ Καβαγιέ μάς μεταφέρει ιδανικά στην κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της γερμανικής κατοχής στο Παρίσι, μέσα από το συναρπαστικό αγωνιώδες δράμα του Αντίο κύριε Χάφμαν, με τον εξαιρετικό Ντανιέλ Οτέιγ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης βλέπουμε το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου, Τελευταίο ταξίδι, ένα αφιέρωμα σε δύο ταξίδια που καθόρισαν την φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του Καζαντζάκη και του κόστισαν τη ζωή του. Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφων (ΠΕΚΚ) στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.  

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές παρακολουθούμε το πολύχρωμο πορτρέτο μιας δυνατής ηρωίδας, η οποία μάχεται –μόνη εναντίον όλων– για την ελευθερία. Το φιλμ Η βασίλισσα της κυψέλης της Μπλέρτα Μπασόλι.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου και μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στις αίθουσές μας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, μια επιλογή 16 ταινιών του 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας

 

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι οι αίθουσες του Φεστιβάλ λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

 https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Νέα Τάξη / New Order
(Μεξικό, Γαλλία, 2020)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Μισέλ Φράνκο / Michel Franco. Με τους: Naian González Norvind, Fernando Cuautle, Diego Boneta. Γλώσσες: Ισπανικά, Αγγλικά.  Έγχρωμη, 86΄.

Ένας γάμος της υψηλής κοινωνίας σε μία έπαυλη στο Μεξικό διακόπτεται αναπάντεχα όταν μια εξέγερση σκορπά τον τρόμο. Η βίαιη αυτή ταξική έκρηξη σηματοδοτεί την αρχή του τέλους ενός πολιτικού συστήματος, που δίνει τη θέση του σε κάτι νέο -αλλά πολύ πιο οδυνηρό.

* Αργυρός Λέοντας / Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας 2020

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/JWKuTmRxVuU

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τρίτη 18.30, 21.30

 

 

Αντίο κύριε Χάφμαν / Adieu Monsieur Haffmann
(Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Fred Cavayé / Φρεντ Καβαγιέ. Σενάριο: Fred Cavayé, Sarah Kaminsky. Με τους: Daniel Auteuil, Gilles Lellouche, Sara Giraudeau, Nikolai Kinski. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 115΄.

Παρίσι 1941. Ο Φράνσουα Μερσιέ, ένας συνηθισμένος άντρας με μόνο σκοπό να κάνει οικογένεια με την αγαπημένη του Μπλανς, εργάζεται για τον κύριο Χάφμαν, έναν ταλαντούχο εβραίο κοσμηματοπώλη. Υπό τη σκιά της γερμανικής κατοχής, εργοδότης και υπάλληλος αναγκάζονται να συνάψουν μία συμφωνία που, με το πέρασμα του χρόνου, θα επηρεάσει τη ζωή τους ανεπανόρθωτα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ufrsxHvutyI

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18.00, 21:00

 

Τελευταίο ταξίδι
(Ελλάδα, 2022)

Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου. Σενάριο: Νίκος Καζαντζάκης. Αφήγηση: Γιάννης Αγγελάκας, Όλια Λαζαρίδου. Έγχρωμο, 57΄.


Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από ένα βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ ο Άρης Χατζηστεφάνου αντιπαραβάλει την αφήγηση με εικόνες της σύγχρονης Ιαπωνίας, εμπλουτισμένες με manga, anime και video games. Αφιέρωμα σε δύο ταξίδια που καθόρισαν την φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του Καζαντζάκη και του κόστισαν τη ζωή του.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφων (ΠΕΚΚ) στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.  

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/qVq_AjOFtHc

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτης έως Τετάρτη 19:00

 

 

Η βασίλισσα της κυψέλης / Hive
(Κόσοβο*, Ελβετία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, 2021) 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Μπλέρτα Μπασόλι / Blerta Basholli. Με τους: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi. Γλώσσα: Αλβανικά. Έγχρωμο, 84΄.

Ο άντρας της Φαχριγιέ είναι ένας από τους αγνοούμενος του πολέμου στο Κόσοβο και, παράλληλα με το πένθος, η οικογένειά της αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους, η Φαχριγιέ ανοίγει μια μικρή αγροτική επιχείρηση, όμως στο παραδοσιακό πατριαρχικό χωριό όπου ζει, οι φιλοδοξίες και οι προσπάθειες της να ενδυναμώσει την ίδια αλλά και τις άλλες γυναίκες δεν τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης. Η ίδια πασχίζει όχι μόνο να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια της, αλλά και να υψώσει το ανάστημά της στην εχθρική κοινότητα που περιμένει στην άλλη γωνία την αποτυχία της.  

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/JV6mC6oN1nQ

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη έως Τρίτη 18:00, Πέμπτη έως Τετάρτη 21:00


Σελήνη, 66 ερωτήσεις / Moon, 66 Questions
(Ελλάδα, 2021)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Ζακλίν Λέντζου. Με τους: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Έγχρωμη, 109΄.

Μετά από χρόνια απόστασης, η Άρτεμις επιστρέφει αναγκαστικά στην Αθήνα λόγω της εύθραυστης κατάστασης υγείας του πατέρα της. Με την ανακάλυψη ενός μεγάλου μυστικού του, η Άρτεμις γνωρίζει τον πατέρα της για πρώτη φορά. Τον καταλαβαίνει με τρόπο που τόσα χρόνια αδυνατούσε. Τον αγαπάει πραγματικά, για πρώτη φορά.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/a8UWe6fh2Ug

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 21.30.

 

 

Πάρε με αγκαλιά / L’étreinte - Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη 

(Γαλλία, 2020)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λουντοβίκ Μπερζερί / Ludovic Bergery. Με τους: Emmanuelle Béart, Vincent Dedienne, Eva Ionesco. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 100΄.

Η Margaux πενθεί τον άντρα της και ξεκινά μια καινούργια ζωή. Εγκαθίσταται στο σπίτι της αδελφής της και γράφεται στο πανεπιστήμιο για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Λογοτεχνία. Γρήγορα, όμως, νιώθει την ανάγκη για άλλες συγκινήσεις. Αρχίζει να αναζητά τον έρωτα με κίνδυνο να χαθεί...

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 20:30

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/WGVVnjGqj2Q

 

Ο τελευταίος πειρασμός των Βέλγων / La Dernière Tentation des Belges - Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη 

(Bέλγιο, 2021)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιαν Μπουκό / Jan Bucqoy. Με τους: Wim Willaert, Alice on the Roof, Alex Vizorek. Γλώσσες: Φλαμανδικά, γαλλικά. Έγχρωμη, 76΄.

Ο Jan είναι ένας προκλητικός καλλιτέχνης που έχει γνωρίσει αρκετές επιτυχίες με την τέχνη του, τις γυναίκες και τις πολλές προσπάθειές του να αλλάξει τον κόσμο. Η Marie, η μοναχοκόρη του, τον κατηγορεί ότι ως πατέρας ήταν απών στη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας και πάντα μπλεγμένος σε τρελές περιπέτειες. Σήμερα, στην άκρη ενός γκρεμού, έχουν πολλά να συζητήσουν...

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 18:00

 

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και σύμφωνα με την Απόφαση του ΣΑ ΗΕ 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

 

 

 Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του