Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

 

 

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 31 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2022

 

Μη χάσετε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τις προβολές του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος

 

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας υποδεχόμαστε μια καθηλωτική ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης σε μια πατριαρχική κοινωνία. Πρόκειται για το φιλμ Δεσμοί γυναικών του σπουδαίου εκπροσώπου του αφρικανικού κινηματογράφου, Μαχαμάτ Σαλέχ Χαρούν.

 

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

 

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι οι αίθουσες του Φεστιβάλ λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:  https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Εισιτήρια για τις προβολές του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: https://www.viva.gr/tickets/festival/22o-festival-gallofonou-kinimatografou/

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

Δεσμοί γυναικών / Lingui
(Τσαντ, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, 2021)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Μαχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν / Mahamat-Saleh Haroun. Με τους: Achouackh Abakar Souleymane, Rihane Khalil Alio, Youssouf Djaoro, Briya Comdigue, Hadjé Fatimé Ngoua. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 87΄.

Στα προάστια της Ντζαμένα στο Τσαντ, η Αμίνα ζει μόνη της με την 15χρονη κόρη της, τη Μαρία. Ο ήδη εύθραυστος κόσμος της καταρρέει την ημέρα που ανακαλύπτει πως η κόρη της είναι έγκυος. Η έφηβη δεν θέλει αυτή την εγκυμοσύνη. Σε μια χώρα στην οποία η έκτρωση καταδικάζεται όχι μόνο από τη θρησκεία, αλλά και από τον νόμο, η Αμίνα αντιμετωπίζει μια μάχη που δείχνει εκ προοιμίου χαμένη.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/jM4fZab0bKc

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18:00, 21:00

 

 

Νέα Τάξη / New Order
(Μεξικό, Γαλλία, 2020)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Μισέλ Φράνκο / Michel Franco. Με τους: Naian González Norvind, Fernando Cuautle, Diego Boneta. Γλώσσες: Ισπανικά, Αγγλικά.  Έγχρωμη, 86΄.

Ένας γάμος της υψηλής κοινωνίας σε μία έπαυλη στο Μεξικό διακόπτεται αναπάντεχα όταν μια εξέγερση σκορπά τον τρόμο. Η βίαιη αυτή ταξική έκρηξη σηματοδοτεί την αρχή του τέλους ενός πολιτικού συστήματος, που δίνει τη θέση του σε κάτι νέο -αλλά πολύ πιο οδυνηρό.

* Αργυρός Λέοντας / Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας 2020

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/JWKuTmRxVuU

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τρίτη 21:30

 

 

Αντίο κύριε Χάφμαν / Adieu Monsieur Haffmann
(Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Fred Cavayé / Φρεντ Καβαγιέ. Σενάριο: Fred Cavayé, Sarah Kaminsky. Με τους: Daniel Auteuil, Gilles Lellouche, Sara Giraudeau, Nikolai Kinski. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 115΄.

Παρίσι 1941. Ο Φράνσουα Μερσιέ, ένας συνηθισμένος άντρας με μόνο σκοπό να κάνει οικογένεια με την αγαπημένη του Μπλανς, εργάζεται για τον κύριο Χάφμαν, έναν ταλαντούχο εβραίο κοσμηματοπώλη. Υπό τη σκιά της γερμανικής κατοχής, εργοδότης και υπάλληλος αναγκάζονται να συνάψουν μία συμφωνία που, με το πέρασμα του χρόνου, θα επηρεάσει τη ζωή τους ανεπανόρθωτα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ufrsxHvutyI

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 21:30

 

Τελευταίο ταξίδι
(Ελλάδα, 2022)

Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου. Σενάριο: Νίκος Καζαντζάκης. Αφήγηση: Γιάννης Αγγελάκας, Όλια Λαζαρίδου. Έγχρωμο, 57΄.


Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από ένα βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ ο Άρης Χατζηστεφάνου αντιπαραβάλει την αφήγηση με εικόνες της σύγχρονης Ιαπωνίας, εμπλουτισμένες με manga, anime και video games. Αφιέρωμα σε δύο ταξίδια που καθόρισαν την φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του Καζαντζάκη και του κόστισαν τη ζωή του.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/qVq_AjOFtHc

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τρίτη 19:30

 

 

Η βασίλισσα της κυψέλης / Hive
(Κόσοβο*, Ελβετία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, 2021) 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Μπλέρτα Μπασόλι / Blerta Basholli. Με τους: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi. Γλώσσα: Αλβανικά. Έγχρωμο, 84΄.

Ο άντρας της Φαχριγιέ είναι ένας από τους αγνοούμενος του πολέμου στο Κόσοβο και, παράλληλα με το πένθος, η οικογένειά της αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους, η Φαχριγιέ ανοίγει μια μικρή αγροτική επιχείρηση, όμως στο παραδοσιακό πατριαρχικό χωριό όπου ζει, οι φιλοδοξίες και οι προσπάθειες της να ενδυναμώσει την ίδια αλλά και τις άλλες γυναίκες δεν τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης. Η ίδια πασχίζει όχι μόνο να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια της, αλλά και να υψώσει το ανάστημά της στην εχθρική κοινότητα που περιμένει στην άλλη γωνία την αποτυχία της.  

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και σύμφωνα με την Απόφαση του ΣΑ ΗΕ 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/JV6mC6oN1nQ

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 19:00

 

 

Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη 

H επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, έπειτα από διακοπή δύο ετών λόγω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 30 Μαρτίου και μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου, υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στις αίθουσές μας (Σταύρος Τορνές, αλλά και δύο ειδικές προβολές στο Ολύμπιον και στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, αντίστοιχα) μια επιλογή από 16 ταινίες από το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ταινίες από το Διαγωνιστικό τμήμα όσο και από το τμήμα «Πανόραμα», καθώς και η ταινία λήξης του Φεστιβάλ.

Την Tετάρτη 30 Μαρτίου, η λαμπερή Εμανουέλ Μπεάρ, μία από τις σπουδαιότερες σταρ του σύγχρονου γαλλικού σινεμά και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα τιμήσει με την παρουσία της την προβολή της ταινίας Πάρε με αγκαλιά / L’étreinte (Ολύμπιον, 20:30), στην οποία πρωταγωνιστεί. Επιπλέον, την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 12:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, μετά την πρωινή προβολή της ταινίας Σθένος / Robuste (10:00), ο διάσημος κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου Σαρλ Τεσόν, επί μια δεκαετία διευθυντής στην Εβδομάδα της Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών και κριτικός στα Cahiers du Cinéma, θα παραδώσει masterclass στους φοιτητές του ΑΠΘ. Το σποτ του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει η σκηνοθέτις και ηθοποιός Σοφία Γεωργοβασίλη, ενώ την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ υπογράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος.

Εισιτήρια για τις προβολές του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: https://www.viva.gr/tickets/festival/22o-festival-gallofonou-kinimatografou/

 

Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 30 Μαρτίου

18:00 Ο τελευταίος πειρασμός των Βέλγων / La dernière tentation des Belges  (Σταύρος Τορνές)

20:30 Πάρε με αγκαλιά / L’étreinte  (Ολύμπιον, παρουσία της Εμανουέλ Μπεάρ)

Πέμπτη 31 Μαρτίου

10:00 Σθένος / Robuste  (Παύλος Ζάννας, θα ακολουθήσει masterclass με τον Σαρλ Τεσόν)

19:00 Είμαι καλά / Io Sto Bene (Σταύρος Τορνές)

21:30 Αλίν, η φωνή της αγάπης / Aline (Σταύρος Τορνές)

 

Παρασκευή 1 Απριλίου

18:30 Τραλαλά / Tralala (Σταύρος Τορνές)

21:30 Εραστές / Amants (Σταύρος Τορνές)

Σάββατο 2 Απριλίου

19:00 Σχεδόν / Presque (Σταύρος Τορνές)

21:30 Ανάμεσα στα κύματα / Entre les vagues (Σταύρος Τορνές)

Κυριακή 3 Απριλίου

19:30 Σαγόνια / Mandibules (Σταύρος Τόρνες)

21:00 Κράτα με σφιχτά / Serre moi fort (Σταύρος Τορνές)

Δευτέρα 4 Απριλίου

19:00 Η φυγή / La traversée (Σταύρος Τορνές)

21:00 Το μαύρο κουτί / Boȋte noire (Σταύρος Τορνές)

Τρίτη 5 Απριλίου

19:30 Σθένος / Robuste (Σταύρος Τορνές)

21:30 Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ / Antoinette dans les Cévennes (Σταύρος Τορνές)

Τετάρτη 6 Απριλίου

18:30 Το τεστ / Le Test (Σταύρος Τορνές)

20:30 Χαμένες ψευδαισθήσεις / Illusions perdues (Σταύρος Τορνές)

 

 

 

 Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του