Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ (28/4-4/5/2022)

Το ντοκιμαντέρ Διόνυσος, η επιστροφή του Σπύρου Τσιφτσή, που ανατρέχει στο σπουδαίο έργο και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στον χώρο του ελληνικού θεάτρου, ρίχνοντας φως στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της σταδιοδρομίας του, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Σταύρος Τορνές. 

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

Σας ενημερώνουμε πως οι αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας θα είναι κλειστές από την Πέμπτη 28/4

λόγω εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, ανανεώνοντας το ραντεβού με το κοινό για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!

Υπενθυμίζουμε ότι οι αίθουσες του Φεστιβάλ λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδoς

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:

Διόνυσος, η επιστροφή

(Eλλάδα, 2020)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Σπύρος Τσιφτσής. Γλώσσα: Ελληνικά. Έγχρωμη, 97΄.

Σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μετά το θρυλικό ανέβασμα των Βακχών, το όνομα του Θεόδωρου Τερζόπουλου συγκαταλέγεται στο πάνθεον της διεθνούς θεατρικής πρωτοπορίας. Η ταινία ακολουθεί τον Τερζόπουλο, το τέταρτο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας προσφύγων απ’ τον Πόντο, στη συναρπαστική του διαδρομή: από τον Μακρύγιαλο της Πιερίας, τόπο καταγωγής του, στο ταξίδι του στο Berliner Ensemble, στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Αμερική, στη βάση του στο θέατρο Άττις, στο Μεταξουργείο, φτάνοντας μέχρι τους Δελφούς, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/i0aQEUrLs1E

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή-Τετάρτη 19:30

 

Far.Go.Bots

(Ελλάδα-ΗΠΑ, 2021)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Άγγελος Τσαούσης. Γλώσσες: Ελληνικά, αγγλικά. Έγχρωμη, 116΄.

Στις κοινότητες των Ρομά είναι εξαιρετικά σύνηθες για τα παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο σε ηλικία 13 ετών για να παντρευτούν. Αυτή δεν είναι η περίπτωση όμως των παιδιών που αποτελούν την πρώτη Ρομά ομάδα ρομποτικής, τα μέλη της οποίας κατάφεραν όχι μόνο να τελειώσουν το σχολείο, αλλά να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να αλλάξουν μια για πάντα στη ζωή τους.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/k4hBqOFbhYQ

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη-Τετάρτη 18:30

 

Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο / Dying to Divorce *

(Ηνωμένο Βασίλειο-Νορβηγία-Γερμανία-Τουρκία, 2021)

Σκηνοθεσία: Κλόι Φεργουέδερ, Γλώσσες: Αγγλικά, τουρκικά, Έγχρωμη, 81’

Η Ιπέκ είναι μέλος μια ομάδας ακτιβιστών που παλεύει να προστατεύσει τις γυναίκες στην Τουρκία από την κακοποίηση και τον φόνο, κλείνοντας τους βίαιους άντρες στη φυλακή. Καθώς οι γυναικοκτονίες πολλαπλασιάζονται εκθετικά και η τουρκική κοινωνία αρχίζει να αποσυντίθεται, η Ιπέκ και οι πελάτισσές της διακινδυνεύουν τα πάντα για την ελευθερία. Γυρισμένο σε διάρκεια πέντε ετών, το ντοκιμαντέρ ξεναγεί τους θεατές στην καρδιά της κρίσης της έμφυλης βίας στη γειτονική χώρα, αλλά και στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα που περιόρισαν σημαντικά τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μέσα από την καταγραφή ιδιωτικών ιστοριών, η ταινία δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα τού τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητη γυναίκα στη σημερινή Τουρκία και να αγωνίζεσαι γι' αυτό.

-Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

*Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν, με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα ταμεία του Φεστιβάλ, μισή ώρα πριν την έναρξη της προβολής. 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/oAf8Op5_LiY

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΝΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη 19:30

 

Αγία Έμυ / Holy Emy

(Ελλάδα-Γαλλία-ΗΠΑ, 2021)

Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού / Araceli Lemos. Σενάριο: Αρασέλη Λαιμού, Giulia Caruso. Παίζουν οι: Μιχάλης Συριόπουλος, Abigael Loma, Hasmine Killip, Ειρήνη Ιγγλέση. Γλώσσες: Τάγκαλογκ, αγγλικά, ελληνικά. Έγχρωμη, 111΄.

H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν μέσα της.

- Ειδική μνεία καλύτερης πρώτης ταινίας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

- Βραβείο WIFT και εξ ημισείας  Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο 62ο Φεστιβάλ

Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ZG5fWHs7TvM

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη-Τετάρτη 21:00

 

Η πόλη και η πόλη

(Ελλάδα-Γερμανία-ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας. Παίζουν οι: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Fritz Fenne, Jakob Leo Stark, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Αρμαγανίδης, Ζωή Σιγαλού, Δανάη Πριμάλη, Μιχάλης Κίμωνας, Βάσια Μπακάκου, Λεονάρδος Μπατής, Γιάννης Δαλαμάγκας, Ανδρόνικος Χρηστάρας, Αθανασία Καλλιμάνη, Νικόλας Χριστόπουλος, Ανδρέας Σταυρακάκης, Νίκος Χορταριάς, Γλυκερία Δήμου, Κώστας Πεντερίδης, Μιχάλης Κοντός, Γιώργος Αθανασιάδης, Άγγελος Κωνσταντίνου, κ.α. Έγχρωμη - Ασπρόμαυρη, 87΄.

Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη Homemade Films και τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και μια από τις πιο σημαντικές παραγωγές του επετειακού προγράμματος της ΕΛΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Υποστηρίχθηκε επιπλέον από το Claims Conference - the Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung - Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.  Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει η Μαρία Δρανδάκη και την επιμέλεια ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/CA4OSWSeItI

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη-Τετάρτη 21:30

 

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του