Το καλύτερο κινηματογραφικό ραντεβού!

 

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Με πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες που έκλεψαν τις εντυπώσεις στις Κάννες, αριστουργηματικά φιλμ από το παρελθόν, αλλά και την παρουσία του ταλαντούχου δημιουργού Χρήστου Μασσαλά, ξεκινά δυναμικά την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 η νέα κινηματογραφική σεζόν στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Σας περιμένουμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις τέσσερις αίθουσές μας στο Ολύμπιον (αίθουσα Ολύμπιον και αίθουσα Παύλος Ζάννας) και στην Αποθήκη 1 (αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης) με ταινίες πρώτης προβολής, αβάν πρεμιέρ, εξαιρετικά αφιερώματα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης κι ένα πλούσιο πρόγραμμα παιδικών ταινιών στο Kids Love Cinema.

 

Φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το πρόγραμμα «Είναι ωραίο να είσαι 18!»* προσκαλεί νέους και νέες 18 ετών να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες πρώτης προβολής στις αίθουσές μας και να νιώσουν τη μαγεία τού να βλέπουμε όλοι μαζί σινεμά στην κινηματογραφική αίθουσα. 

 

Αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα μη χάσετε:

 

 

 

*Είναι ωραίο να είσαι 18!

Δωρεάν είσοδος για νέους και νέες 18 ετών στις προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την κινηματογραφική σεζόν 2022-2023.

 

Ισχύει για όσους και όσες έχουν γεννηθεί το 2004 και το 2005.

Απαιτείται η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου αποκλειστικά από τα ταμεία του Φεστιβάλ, καθώς και η επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας.

 

Εξαιρούνται οι διοργανώσεις του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φιλοξενούμενες εκδηλώσεις και ειδικές προβολές.

 

 

 

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

Σας περιμένουμε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

 

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

BROADWAY

(Ελλάδα, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μασσαλάς. Με τους: Έλσα Λεκάκου, Φοίβο Παπαδόπουλο, Στάθη Αποστόλου, Rafael Papad, Salim Talbi, Χρήστο Πολίτη. Ειδική συμμετοχή: Ελένη Φουρέιρα, Λάκης Γαβαλάς. Γλώσσα: Ελληνικά. Έγχρωμη, 97΄.

 

Ο δυνατός αθηναϊκός ήλιος και τα χρόνια της κρίσης έχουν ξεθωριάσει τα φανταχτερά χρώματα και τη γυαλάδα των κοστουμιών, που η ομάδα πορτοφολάδων με έδρα τον κινηματογράφο Broadway, χρησιμοποιεί στα θεάματα που στήνει για να μαζέψει θύματα. Στο καινούργιο υπερθέαμα-παγίδα όμως, η χημεία μεταξύ παλαιότερων και άρτι αφιχθέντων συντελεστών της ομάδας προκαλεί παρενέργειες. Θα χρειαστεί η παρέμβαση μιας ομάδας drag queens, η μυστηριώδης εμφάνιση του Χρήστου Πολίτη (ο «Γιάγκος Δράκος»), η λάμψη της Ελένης Φουρέιρα, το μπρίο του Λάκη Γαβαλά και η μουσική του Gabriel Yared, για να επέλθει η ισορροπία σε αυτό το, φτιαγμένο από στρας και πολυέστερ, σύμπαν.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/1xh3EXgS6N4

 

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη 20:30, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00, 21:00, 23:00

Στην πρεμιέρα της ταινίας, Πέμπτη 22/9 (20:30), ο σκηνοθέτης Χρήστος Μασσαλάς θα βρεθεί στην προβολή και θα συζητήσει με το κοινό. Σας περιμένουμε από τις 20:00 στο φουαγιέ του Ολύμπιον παρέα με μία Fischer και DJ set!

 

Φτερά και Πούπουλα / Feathers

(Γαλλία - Αίγυπτος - Ολλανδία - Ελλάδα, 2021)

 

Σκηνοθεσία: Ομάρ Ελ Ζοχάιρι / Omar El Zohairy. Σενάριο: Ahmed Amer, Omar El Zohairy. Με τους: Samy Bassouny, Mohamed Abd El Hady, Fady Mina Fawzy. Γλώσσα: Αραβικά. Έγχρωμη, 112΄.

 

Η ζωή μιας οικογένειας αλλάζει ριζικά όταν ο αυταρχικός πατέρας μεταμορφώνεται -κυριολεκτικά- σε κοτόπουλο, μετά από ένα μαγικό τρικ σε ένα παιδικό πάρτι. Ξαφνικά, η μητέρα της οικογένειας καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της και να αναλάβει τα ηνία της οικογένειας.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/2FvAKGQNts8

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:30, 21:45

 

Η συγκάλυψη / The Marco Effect

(Δανία – Γερμανία - Τσεχία, 2021)

 

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Ζαντβλιέτ / Martin Zandvliet. Σενάριο: Anders Frithiof August, Thomas Porsager, βασισμένο στο μυθιστόρηαμα του Jussi Adler-Olsen. Με τους: Ulrich Thomsen, Zaki Youssef, Sofie Torp. Γλώσσες: Δανέζικα, Ρομανί. Έγχρωμη, 125΄.

 

O ντετέκτιβ Καρλ Μορκ επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από απουσία μερικών εβδομάδων και βουτάει αμέσως στην επόμενη υπόθεση, η οποία αποδεικνύεται ότι έρχεται από τα παλιά, έχοντας μείνει στο ράφι ξεχασμένη για αρκετά χρόνια. Πρόκειται για την υπόθεση του Γουίλιαμ Σταρκ, ενός οικογενειάρχη που αγνοείται από τότε που κατηγορήθηκε για παιδοφιλία. Τα τότε ερωτήματα της αστυνομίας δεν απαντήθηκαν ποτέ και ο φάκελος έκλεισε εσπευσμένα μετά την εξαφάνιση του Σταρκ, με άνωθεν εντολές.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/OLKnnfra9ig

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00, 21:30

 

 

Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις / The Man with the Answers

(Κύπρος - Ελλάδα - Ιταλία, 2020)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Στέλιος Καμμίτσης. Με τους: Βασίλης Μαγουλιώτης, Anton Weil, Στέλα Φυρογένη. Γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Ιταλικά. Έγχρωμο, 80΄.

 

Μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, ο Βίκτωρας, ένας εικοσάχρονος πρώην πρωταθλητής καταδύσεων, αναχωρεί με το πλοίο για Ιταλία. Εκεί συναντάει τον Ματίας, έναν νεαρό, παράτολμο Γερμανό. Και οι δύο κατευθύνονται προς τη Βαυαρία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Και οι δύο αναζητούν απαντήσεις, ο καθένας στις δικές του ερωτήσεις.

 

- Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας - «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) (62ο ΦΚΘ)

- Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors  (62ο ΦΚΘ)

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/9iXpT8C5JxY

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:30, 21:30)

 

 

Ο Δράκος – ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»

(Ελλάδα, 1956)

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος. Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Θεοδωρίδης. Μοντάζ: Νίκος Κούνδουρος. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος, Πάνος Παπαδόπουλος. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Ήχος: Μικές Δαμαλάς. Μακιγιάζ: Νίκος Βαρβέρης. Με τους: Ντίνο Ηλιόπουλο, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννη Αργύρη, Θανάση Βέγγο, Θόδωρο Ανδριακόπουλο, Μαρίκα Λεκάκη, Μανώλη Βλαχάκη, Ανδρέα Ντούζο, Ανέστη Βλάχο, Ζιζή Βιοπούλου, Κάση Τζάνετ, Νίκο Τσαχιρίδη, Αλέκο Τζανετάκο, Κώστα Σπαγγόπουλο. Παραγωγή: Aθηναϊκή Kινηματογραφική Εταιρία. Ασπρόμαυρη, 105΄.  

Ένας τραπεζικός υπάλληλος, καθώς ετοιμάζεται να περάσει μια μοναχική Πρωτοχρονιά στην Αθήνα, διαπιστώνει πως μοιάζει με έναν καταζητούμενο κακοποιό, τον αποκαλούμενο «Δράκο». Προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ, όπου εκτός από μια χορεύτρια με την οποία αναπτύσσει μια έντονη σχέση, θα έρθει σε επαφή και με άτομα του υποκόσμου που τον περνούν για τον αληθινό Δράκο. Ο υπάλληλος αρχίζει και βρίσκει ένα είδος απόδρασης μέσα σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι παραλλαγμένων ταυτοτήτων και σταδιακά παίζει τον ρόλο που του έδωσε η μοίρα– ή μήπως είναι κάτι παραπάνω από απλός ρόλος; Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών -και ρόλων- θα είναι πάντως σκληρό.

Βασισμένος σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο Νίκος Κούνδουρος επανεγγράφει τους κανόνες του νουάρ κοιτάζοντάς τους μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη της μετεμφυλιακής Αθήνας. Ο ανατριχιαστικός Ντίνος Ηλιόπουλος υποδύεται έναν άντρα που ενσαρκώνει μια φρικιαστική αντι-ηρωική ιδέα, σε μια αλληγορία για μια χώρα σε αναζήτηση ταυτότητας, μέσα στο έρεβος της φτώχειας και της κοινωνικής παράλυσης. Εδώ οι ήρωες και οι θεσμοί μοιάζουν ανύπαρκτοι, τα αρχέτυπα είναι αλλοιωμένα, και η πλήρης αποξένωση αναδεικνύεται μέσα από μια εξπρεσιονιστικών τόνων αρχαιοελληνική τραγωδία, ντυμένη ως σύγχρονη κοινωνία με λαβυρινθώδη αδιέξοδα. Η ταινία, κατόπιν συμμετοχής στο Φεστιβάλ Βενετίας, γνώρισε εισπρακτική αποτυχία στην εποχή της, όμως στις δεκαετίες που ακολούθησαν πήρε τη θέση της ανάμεσα στα πλέον καθοριστικά φιλμ της Ιστορίας του ελληνικού σινεμά.

 

Η ταινία ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε ψηφιακά στο πλαίσιο της Δράσης Χώρα, σε βλέπω. Μια δράση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, υπό́ την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού́ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (κύριος χορηγός) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film. 

 

 

 

Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 19:30

Η είσοδος στην προβολή της ταινίας Ο Δράκος είναι ελεύθερη. Απαιτείται η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα ταμεία του Φεστιβάλ.