Agora Talks: Meet the Locations από το Film Office Κεντρικής Μακεδονίας

63ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ //

3-13/11/2022

 

Agora Talks: Meet the Locations από το Film Office Κεντρικής Μακεδονίας

 

Στο πλαίσιο των Agora Talks του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Film Office Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο «Meet the Locations: A Location Guide for the Region of Central Macedonia», τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στο MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την παρουσίαση του πρώτου οδηγού εύρεσης τοποθεσιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, με ποικίλες τοποθεσίες μέσα σε μικρή γεωγραφική απόσταση, που συνδυάζουν τη φύση, τις πολιτισμικής και πολιτιστικής αξίας περιοχές, τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά τοπία. Το Film Office Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του πάνελ, ανακοίνωσε και το λανσάρισμα της νέας προωθητικής καμπάνιας «Meet your next shooting location in Central Macedonia» , καθώς και τη διοργάνωση από κοινού με το Hellenic Film Commission (HFC) και τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων location managers, ενός fam-trip (familiarization trip), μίας τετραήμερης ξενάγησης, δηλαδή, στις υποψήφιες τοποθεσίες για κινηματογραφικές παραγωγές εντός της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Το πάνελ ξεκίνησε με τον μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών: «Στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, από την εγκαθίδρυση του Film Office Κεντρικής Μακεδονίας, του πρώτου περιφερειακού Film Office στην Ελλάδα, έχουμε προσελκύσει παγκόσμιες οπτικοακουστικές παραγωγές άριστης ποιότητας και μεγάλων προϋπολογισμών, με πολλούς παραγωγούς του Χόλιγουντ, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, οι οποίοι επέλεξαν την περιοχή μας και πραγματοποίησαν γυρίσματα στην Κεντρική Μακεδονία».

 

Η Αγγελική-Λίνα Μυλωνάκη, Ανώτατη Προϊστάμενη του  Film Office Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε τον οδηγό εύρεσης τοποθεσιών (Meet the Locations: A Location Guide for the Region of Central Macedonia): «Ο οδηγός έχει ξεκάθαρη και επικεντρωμένη προσήλωση στις ανάγκες του location scout και παρουσιάσει την Μακεδονία σαν ένα στούντιο που μπορεί να φιλοξενήσει πολυποίκιλα πρότζεκτ, διαθέσιμο για γυρίσματα 365 μέρες τον χρόνο και με παροχή εύκολης πρόσβασης σε πολλαπλές τοποθεσίες στο διάστημα μίας και μόνο ημέρας». Οι προτεινόμενες τοποθεσίες βρίσκονται διάσπαρτες στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής και, φυσικά, Θεσσαλονίκης, ενώ οι θεματικές κατηγορίες του οδηγού είναι: αστικά και υποαστικά τοπία, φυσικά τοπία, θαλασσινά τοπία, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, χωριά, εγκαταλελειμμένοι χώροι, κάστρα και γέφυρες, υπαίθρια και εξοχικά τοπία, βιομηχανικές περιοχές, σταθμοί τρένων και οι αναπληρωματικές τοποθεσίες, αυτές που μπορούν, δηλαδή, εύκολα να διαμορφωθούν ως άλλα υπαρκτά μέρη και να τα αντικαταστήσουν στα γυρίσματα, όπως συνέβη με τον ποταμό Αξιό το καλοκαίρι του 2021, για τα γυρίσματα της ταινίας Τhe Enforcer με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που υποκατέστησε τοπία του Μαϊάμι. Η παρουσίαση των τοποθεσιών υποστηρίχθηκε και με φωτογραφικό υλικό.

 

Περαιτέρω πληροφορίες για την αναζήτηση τοποθεσιών μοιράστηκε η Ρούλα Τσότρα, CEO της Media World Productions: «Η ιστορία έχει δείξει σημαντικά παραδείγματα ταινιών, στις οποίες η τοποθεσία των γυρισμάτων έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην πλοκή και την αφήγηση της ιστορίας». Στην πορεία της εισήγησής της, ανέλυσε και τα πλεονεκτήματα της επιλογής της Κεντρικής Μακεδονίας ως τόπου γυρισμάτων: «Υπάρχουν πολύ περισσότερες κινηματογραφικές κατηγορίες, εάν συνδυαστούν με τις εποχικές αλλαγές και τα καιρικά φαινόμενα. Είμαστε πολύ περήφανοι για την αφθονία των τοποθεσιών που μπορούμε να προσφέρουμε και τις οποίες εντοπίσαμε με την βοήθεια του σκηνοθέτη Γιώργου Σινιόσογλου, του παραγωγού Άρη Κοτρώνη και του Διευθυντή Φωτογραφίας Τάσου Κικίδη. Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα των τοποθεσιών είναι ότι βρίσκονται κοντά και είναι εύκολα προσβάσιμες, αλλά επίσης προσιτές από άποψη καταλυμάτων, catering και μετακίνησης. Ακόμη και στα εγκαταλελειμμένα μέρη υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρικής τροφοδότησης, ενώ επιπλέον η Media World εφαρμόζει εδώ και χρόνια το “Πράσινο πρωτόκολλο κινηματογράφησης”, αξιοποιώντας ηλιακές πηγές ενέργειας για τις ανάγκες της παραγωγής».

 

Η Διονυσία Αρβανίτου, Σύμβουλος παραγωγών & συντονίστρια ο/α έργων του Film Office, μίλησε, τέλος, για το fam-trip (familiarization trip): «Η εμπειρία αυτή θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους location managers που γυρίζουν ή θέλουν να γυρίσουν ταινίες στην περιοχή και θα τους προσφέρει την απαραίτητη και εξατομικευμένη βοήθεια για να βρουν τους ανθρώπους, τις τοποθεσίες και τις υπηρεσίες που αναζητούν». To fam- trip είναι τετραήμερο και περιλαμβάνει επίσκεψη στους Νομούς Κιλκίς και Σερρών την πρώτη μέρα, Ημαθίας και Πέλλας τη δεύτερη, Θεσσαλονίκης και Πιερίας την τρίτη μέρα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική την τέταρτη. «Τα πάντα όσον αφορά αυτό το fam- trip ήταν “πράσινα”: από το χαρτί και το φαγητό μέχρι και τα καύσιμα είναι όλα βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον», ανέφερε σχετικά.

 

Τέλος, προβλήθηκε το προωθητικό βίντεο, το οποίο πρεσβεύει και το επίσημο λανσάρισμα της καμπάνιας «Meet your next shooting location». Η συντονίστρια κ. Μυλωνάκη ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Μαρία Ρεπούση, Τζίνα Παυλοπούλου, Παναγιώτη Λαζαράκο, Κωνσταντίνο Κουκούλη, Γιάννη Σωτηρόπουλο, Θανάση Θαλασσινό, Τζώρτζια Πίνα και Μαρία Κουφοπούλου. Στο Q&A που ακολούθησε συζητήθηκε η καταλληλόλητα του χρονικού σημείου λανσαρίσματος της καμπάνιας, ως μέρος του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η διάρκεια του fam-trip, καθώς και περαιτέρω επισημάνσεις για βελτίωση του οδηγού.