Agora Talks: Παρουσίαση του Evia Film Project

63ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ //

3-13/11/2022

 

Agora Talks: Παρουσίαση του Evia Film Project  

 

Στο πλαίσιο των Agora Talks του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου παρουσίαση του Evia Film Project, της πρώτης δράσης του Φεστιβάλ με προσανατολισμό την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο στη βόρεια Εύβοια. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, μαζί με τον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά και την Έμμα Δοξιάδη, σύμβουλο βιωσιμότητας και συντονίστρια του Evia Film Project, παρουσίασαν τόσο το εγχείρημα του Evia Film Project όσο και τη σφαιρική προσπάθεια του Φεστιβάλ για μείωση του οικολογικού του αποτυπώματος.

 

Ο κ. Ανδρεαδάκης ξεκίνησε την παρουσίαση λέγοντας τα εξής: «Το Evia Film Project ήταν μία ιδέα που γεννήθηκε από μια επείγουσα και έκτακτη ανάγκη, αλλά ήρθε για να μείνει. Ήταν ένα ταξίδι που στο επίκεντρό του είχε τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τις “πράσινες” πρακτικές. Είναι μέρος της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, αλλά αναπτύσσεται σε κάτι ακόμη μεγαλύτερο: σ’ ένα πιο “πράσινο” τρόπο παραγωγής ταινιών και διοργάνωσης φεστιβάλ και δράσεων, που ελπίζουμε να διαρκέσει για πολλά ακόμη χρόνια. Ήταν, νομίζω, το πρώτο φεστιβάλ που διοργανώθηκε με έναν εντελώς οικολογικό τρόπο, τόσο ως προς τις ταινίες και τα πρότζεκτ όσο και ως προς την παραγωγή του φεστιβάλ. Για μας το Evia Film Project δεν είναι ένα ακόμη φεστιβάλ, δεν είναι μία ακόμη δράση για τον κινηματογραφικό κλάδο, αλλά είναι μία πράξη αγάπης, την οποία μοιραζόμαστε με τις τοπικές αρχές και τον πληθυσμό της Εύβοιας».

 

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, πήρε στη συνέχεια τον λόγο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα καλά λόγια του κ. Ανδρεαδάκη: «Είναι αλήθεια ότι από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε, ήρθαμε κοντά για να διοργανώσουμε μαζί αυτή τη δράση, να σε στηρίξουμε σε αυτή την πολύ ωραία πρωτοβουλία. Γιατί νιώσαμε ότι έχουμε μπροστά μας πραγματικούς ανθρώπους, πραγματικούς φίλους. Ήρθατε κοντά μας μετά την πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, την περιβαλλοντική καταστροφή τον Αύγουστο του 2021. Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους πρέπει, να πούμε ότι ήταν η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, η οποία έπληξε την χώρα μας τα τελευταία 200 χρόνια. Η προσπάθεια ανασυγκρότησης της Β. Ευβοίας, κι αν θέλετε και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, τον οποίο εκπροσωπώ σήμερα εδώ, είναι προσπάθεια καθολική στην οποία συμμετέχει ολόκληρη η πολιτεία σε όλα τα επίπεδά της, αλλά και σύσσωμη η κοινωνία, με τον κόσμο του πολιτισμού να πρωτοστατεί. Η αλληλεγγύη από τους ανθρώπους του πολιτισμού εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήρθε κοντά μας συντεταγμένα και οργανωμένα με μια πολύ ζεστή και ζωντανή πρόταση. Το Evia Film Project ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο εμείς έχουμε μεγαλώσει. Μεγαλωμένοι σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον, όπου μας περιβάλλουν δάση παρθένα και βιώσιμα έχουμε μάθει να βλέπουμε τον κόσμο πράσινο. Έτσι, το Evia Film Project είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο στη Β. Εύβοια και την Αιδηψό και επιθυμούμε πραγματικά να γίνει θεσμός. Θα κάνουμε λοιπόν τα πάντα ώστε να το έχουμε και φέτος και του χρόνου και στο μέλλον, να το βοηθήσουμε να γίνει ένα σύγχρονο think tank για το περιβάλλον, την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κρίσεων και την κλιματική κρίση, να γίνει η Εύβοια ένα παράδειγμα κακής πρακτικής, ώστε να μην τη μιμηθεί κανείς στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, αλλά και ένα παράδειγμα καλής πρακτικής στην ανασυγκρότηση ενός τόπου που επλήγη από μία τέτοια καταστροφή. Κρατώ ότι το Evia Film Project είναι μία πράξη αγάπης, αγάπη που τη νιώσαμε από σας προς εμάς και είναι η δύναμή μας για να συνεχίσουμε και στο μέλλον».

 

Τον λόγο έπειτα πήρε η κ. Δοξιάδη, αξιολογώντας την προσπάθεια του Evia Film Project: «Ήταν πράγματι το πρώτο βήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προς μία πιο πράσινη και βιώσιμη ταυτότητα. Ήταν μία συλλογική απόφαση ότι θα αναφερόμασταν στο Evia Film Project ως το πρώτο βήμα προς τον στόχο μας. Συγκεντρώσαμε ποσοτικά στοιχεία από τον τρόπο που λειτούργησε το πρότζεκτ για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Φεστιβάλ, όπως επίσης και ποιοτικά στοιχεία, τα οποία δεν μπορεί να δει κανείς ως νούμερα, αλλά ως μακροχρόνια επίδραση».

 

Αμέσως μετά, η κ. Δοξιάδη παρουσίασε τα ποσοτικά που συγκεντρώθηκαν με την ολοκλήρωση του Evia Film Project και ανακοίνωσε τις «πράσινες» πρακτικές που υιοθετήθηκαν: «Όσον αφορά τον τρόπο που λειτούργησε το φεστιβάλ, επικεντρωθήκαμε σε περιοχές που μπορούσαμε να ελέγξουμε, όχι 100% δυστυχώς, αλλά αυτό είναι κομμάτι του να μεγαλώσουμε ως Φεστιβάλ. Επικεντρωθήκαμε σε πρακτικές zero-waste, με την εταιρεία κυκλικής οικονομίας Polygreen, συγκεντρώσαμε με υπευθυνότητα και ανακυκλώσαμε απόβλητα, επικεντρωθήκαμε επίσης στη βιώσιμη κατανάλωση νερού, κίνηση που βοήθησε στο να αποφύγουμε την χρήση 2.600 πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης, που με τη σειρά του απέτρεψε την εκπομπή 150,8 kg CO2 στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, προσπαθήσαμε να ρυθμίσουμε το κομμάτι της μετακίνησης, γιατί το Evia Film Project πραγματοποιήθηκε σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες και προσπαθήσαμε η μετακίνηση να διεξάγεται από το Φεστιβάλ με λεωφορεία και όχι με ΙΧ. Κλείνοντας, να αναφέρω πως η μείωση του αποτυπώματος στο πλαίσιο του Evia Film Project άγγιξε το 7,8%». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή δίλεπτου σποτ για την πρώτη διοργάνωση του Evia Film Project.