Απονομή βραβείων του SEE Cinema Network

Η απονομή των βραβείων του Δικτύου Κινηματογραφικών Οργανισμών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (See Cinema Network) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στο ΜΟΜus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Arben Lami (ALB), Diomedes Nikita (CY), Athena Kartalou (GR), Aleksanda Božović (MNE), Lum Citaku (XK), Bojan Lazarevski (MKD), Ilinka Teodorescu (RO), Kamen Balkanski (BG), ενώ συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Άννα Κασιμάτη, νέα Εκτελεστική Γραμματέας του SEE Cinema Network.

Την εκδήλωση προλόγισε η επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου, η οποία ευχαρίστησε τους ομιλητές και εξέφρασε την επιθυμία γόνιμης συνεργασίας και για τα επόμενα χρόνια. Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε η Άννα Κασιμάτη, η νέα Εκτελεστική Γραμματέας του SEE Cinema Network, η οποία προχώρησε στην απονομή των βραβείων. «Το Δίκτυο Κινηματογραφικών Οργανισμών Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποίησε την καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση στις 10 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, και ανακοίνωσε τη λίστα των χρηματοδοτήσεων, που ανέρχονται σε €63.000. Επτά ταινίες μεγάλου μήκους, μία από κάθε κράτος μέλος του δικτύου, που βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής, θα υποστηριχθεί με €9.000 η καθεμία. Τα πρότζεκτ επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 13 αιτήσεων από τις χώρες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας, του Κοσόβου, της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και της Ρουμανίας.

Τα πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται είναι:

1 WATERDROP / Robert Budina, Αλβανία

2 GIZEM / Stelana Kliris, Κύπρος

3 GLORY B / Konstantinos Antonopoulos, Ελλάδα

4 RETURN TO THE MOUNTAIN / Antoneta Kastrati, Κόσοβο*

6 17 / Kosara Mitić, Βόρεια Μακεδονία

7 INK WASH / Sarra Tsorakidis, Ρουμανία

* Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Εκτός από τη χρηματοδότηση, τα μέλη του δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταγραφή στατιστικών δεδομένων, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην καθιέρωση της ποσόστωσης φύλου των βασικών συνεργατών, ειδικά του σκηνοθέτη και του παραγωγού. Συμπερασματικά, στις τελευταίες χρηματοδοτήσεις, η συμμετοχή των γυναικών φτάνει το 64,28%. Επίσης, στις αρχές του 2022, τα μέλη του δικτύου εξέλεξαν ομόφωνα νέα Εκτελεστική Γραμματέα την κ. Άννα Κασιμάτη, έπειτα από τη συνταξιοδότηση του προηγούμενου γραμματέα, κ. Γιάννη Ηλιόπουλου, τον οποίο ευχαρίστησαν θερμά για τη σημαντική συμβολή του στην επιτυχία του εγχειρήματος».

Τέλος, οι ομιλητές ευχαρίστησαν με τη σειρά τους το SEE Cinema Network. Ο Arben Lami από την Αλβανία μίλησε για τη μεγάλη ετήσια βοήθεια του δικτύου, την επιτυχία που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα, ευχαριστώντας παράλληλα για τη χρηματοδότηση αρκετών αλβανικών παραγωγών. Ο Diomedes Nikita από την Κύπρο σχολίασε τη σημασία ενός τέτοιου δικτύου για την ενδο-βαλκανική συνεργασία: «Ο τέως γραμματέας, Γιάννης Ηλιόπουλος, υπήρξε πραγματικός υποστηρικτής αλλά και ψυχή του δικτύου. Η δύναμη του δικτύου αυτού ήταν πάντα η φιλική του διάθεση και η αυθεντικότητά του», δήλωσε σχετικά. «Είμαι τυχερή που σας γνώρισα», συνέχισε η Αθηνά Καρτάλου. «Μοιραζόμαστε τα ίδια στερεότυπα ως Βαλκάνιοι. Μαζί σας, νιώθω σαν στο σπίτι μου. Μπορούμε μαζί να ατενίζουμε ένα μέλλον συμπαραγωγών. Νιώθω μια οικειότητα παρόμοια με αυτή που νιώθει κανείς με τα ξαδέρφια του», σχολίασε. Τέλος, ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για την ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν χώρο συνάντησης.

Στη συνέχεια, η Aleksanda Božović από το Μαυροβούνιο, τη χώρα που απέκτησε πιο πρόσφαρα Film Office στην περιοχή, ευχαρίστησε το δίκτυο, δίνοντας μετά τον λόγο στον Lum Citaku από το Κόσοβο: «Είναι πραγματική χαρά για εμάς να βρισκόμαστε εδώ. Ευχαριστούμε τον οργανισμό και ελπίζουμε ότι θα εξελισσόμαστε συνεχώς με τα χρόνια. Θέλουμε να συζητάμε, να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε, για να διευρύνουμε το δίκτυο ακόμη περισσότερο», τόνισε. Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Bojan Lazarevski από τη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος ευχήθηκε η νέα Γραμματέας να συνεχίσει την καλή δουλειά, ακολουθώντας τα βήματα του κυρίου Ηλιόπουλου, για την υποστήριξη της περιοχής. «Θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο και κάθε χρόνο θα μεγαλώνουμε», ανέφερε σχετικά. Στο σημείο αυτό, το λόγο πήρε η Ilinka Teodorescu από τη Ρουμανία, χαρακτηρίζοντας το δίκτυο ως μια «υπέροχη κοινότητα» και εκφράζοντας την πρόθεσή της να κρατήσει επαφή μέχρι την επόμενη συγκέντρωση. Τέλος, ο Kamen Balkanski από τη Βουλγαρία πρότεινε να διοργανωθεί μια προβολή των ταινιών που υποστηρίχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από το SEE Cinema Network.

Η Άννα Κασιμάτη είναι Υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA. Είναι κάτοχος ΒA και MΑ σε σπουδές Επικοινωνίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης. Η ενασχόληση της συμπεριλαμβάνει τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς σε ζητήματα οπτικοακουστική πολιτικής και τη διασύνδεση του κινηματογράφου και της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι μέλος του EFAD (European Film Directors Association) και EFARN (European Research Agencies Research Network.