Με μεγάλη επιτυχία και 78.000 θεατές ολοκληρώθηκε το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

63ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ||

3-13/11/2022

 

Με μεγάλη επιτυχία και 78.000 θεατές ολοκληρώθηκε το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε δυναμικά στους φυσικούς του χώρους και μας χάρισε εικόνες που μένουν μαζί μας πολύ μετά την έξοδό μας από τις σκοτεινές αίθουσες. Συνολικά 78.000 θεατές παρακολούθησαν ταινίες, masterclasses και ανοιχτές συζητήσεις.

 

Φέτος πραγματοποιήθηκαν 296 προβολές σε φυσικούς χώρους, με σεβασμό σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συνολικά, προβλήθηκαν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες, ενώ 93 ταινίες προβλήθηκαν ψηφιακά, στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

 

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 405 συναντήσεις ανάμεσα σε 559 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ελπίζουμε σύντομα οι διεργασίες αυτές να μετουσιωθούν σε νέα πρότζεκτ, σενάρια και ταινίες.

 

Στη διάρκεια έντεκα ημερών πραγματοποιήθηκαν έξι masterclasses, ανοιχτά στο κοινό, τα οποία ήταν όλα sold out, καθώς και 13 Agora Talks που απευθύνθηκαν στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.

 

Περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες περιηγήθηκαν στις δύο μεγάλες εκθέσεις του Φεστιβάλ «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution» και «Η θάλασσα στο Λιμάνι».

 

Στο πλαίσιο του τμήματος Immersive, πραγματοποιήθηκαν 1.000 προβολές της διαδραστικής εγκατάστασης εικονικής πραγματικότητας White Dwarf της Γιολάντας Μαρκοπούλου, καθώς και των ταινιών που διαγωνίζονταν για τον Χρυσό Αλέξανδρο Immersive.

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι εποπτευόμενος οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η 63η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξή του. Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Ευχαριστούμε πού για τη στήριξη την ΕΡΤ, επίσημο χορηγό επικοινωνίας του Φεστιβάλ, την COSMOTE TV, Μεγάλο Χορηγό του Φεστιβάλ, την Alpha Bank, χορηγό προσβασιμότητας, τη Mastercard, επίσημη κάρτας πληρωμών, τη Fischer χορηγό βραβείων κοινού, την Aegean, επίσημο αερομεταφορέα και τη Jameson. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά τους το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την 2.35, την Authorwave, τη Finos Film και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, τον Δήμο Παύλου Μελά, το Momus – Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τη Fraport, την Interbus και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ και χορηγοί επικοινωνίας η Καθημερινή, το Cineuropa, το TV5Monde και το TV100 και το FM100.

 

Σας περιμένουμε στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου 2023.