The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον

Στο Ολύμπιον αυτή την εβδομάδα μη χάσετε το τρυφερό, συγκινητικό, αστείο, μελαγχολικό The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το φιλμ που συγκίνησε το κοινό στην τελετή έναρξης του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Παντελή Βούλγαρη, που εξερευνά τις πολυσύνθετες και γοητευτικές πτυχές του έργου ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, κάνει πρεμιέρα για τη νέα σεζόν η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, που θα πραγματοποιηθεί στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, θα προβληθούν συνολικά 13 μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους που έχει σκηνοθετήσει ο εμβληματικός έλληνας δημιουργός. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου βλέπουμε μαζί με τα παιδιά, την ταινία Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ.  Η συγγραφέας του πιο διάσημου ημερολογίου στην ιστορία της λογοτεχνίας αναβιώνει χάρη στη φαντασία του Άρι Φόλμαν σε μια επίκαιρη, τρυφερή ταινία που έρχεται να μιλήσει για τον πόνο που κρύβει το παρελθόν, αλλά και την ελπίδα που επιφυλάσσει το μέλλον. Στο πλαίσιο των κυριακάτικων παιδικών προβολών Kids Love Cinema.

Συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

Σας περιμένουμε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Ολύμπιον και την Αποθήκη 1!

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 4€

Cinedoc: 5€

Εισιτήρια είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

The Fabelmans
(ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ. Σενάριο: Steven Spielberg, Tony Kushner. Με τους: Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Jeannie Berlin, Julia Butters, Robin Bartlett, Keeley Karsten, Judd Hirsch. Έγχρωμη, 151΄.

Στην πιο προσωπική ταινία της καριέρας του, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κοιτάζει πίσω στην παιδική του ηλικία και στην αρχή της πιο σταθερής και σημαντικής σχέσης στη ζωή του, αυτή με τον κινηματογράφο. Ο μικρός ήρωάς του, o Σάμι Φέιμπλμαν, ένα αγόρι που ζει, αναπνέει, ονειρεύεται σινεμά, θα μπορούσε να λέγεται Στίβεν, αφού η ιστορία του, δεν είναι άλλη από αυτή του Σπίλμπεργκ και των δικών του εμπειριών. Μεγαλώνοντας στη δεκαετία του ’50, σε ένα σπίτι που είχε όλη την αγάπη κι όλα τα προβλήματα μιας τυπικής αμερικανικής οικογένειας, ο Σάμι χτίζει τον δικό του κόσμο μέσα από τις χειροποίητες ταινίες του, προπομπούς αυτών που κάποτε θα γίνονταν κομμάτι της συναισθηματικής ενηλικίωσης αμέτρητων θεατών. Τρυφερό, συγκινητικό, αστείο και μελαγχολικό, το The Fabelmans είναι μια ταινία για το σημείο όπου η ζωή συναντά το σινεμά και την κάνει καλύτερη, πιο πλούσια, πολύχρωμη, συναρπαστική. 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/wA2ajjj7xnE
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:30, 21:30.

Κορσές / Corsage
(Αυστρία - Λουξεμβούργο - Γερμανία - Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Μαρί Κρόιτσερ / Marie Kreutzer. Με τους: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield. Έγχρωμη, 122΄.

Τα Χριστούγεννα του 1877, η Σίσι γιορτάζει τα 40ά γενέθλιά της. Ως Πρώτη Κυρία της Αυστρίας και σύζυγος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α', δεν της επιτρέπεται να εκφράζεται και πρέπει να παραμείνει για πάντα η όμορφη νεαρή αυτοκράτειρα. Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες, ακολουθεί ένα αυστηρό καθεστώς νηστείας, άσκησης, χτενίσματος και καθημερινής μέτρησης της μέσης. Πνιγμένη από αυτές τις συμβάσεις, πεινασμένη για γνώση και ζωή, η Σίσι επαναστατεί όλο και περισσότερο ενάντια σε αυτή την εικόνα.

- Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας (Vicky Krieps) (Τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα) – Cannes Film Festival 2022, Βραβείο RTVE «Otra Mirada» – San Sebastián IFF 2022, Καρδιά του Σεράγεβο για την Καλύτερη Ηθοποιό – Sarajevo FF 2022

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/MBYyjzCsMKA
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:15

 

Ο σπόρος μιας αγάπης / Return to Dust / Yin Ru Chen Yan
(Κίνα, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Λι Ρουιτζούν / Li Ruijun. Με τους: Wu Renlin, Hai Qing. Έγχρωμη, 133΄.

Ο χρόνος είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για το σινεμά όσο και για τη γεωργία, μοιάζει να λέει ο σκηνοθέτης, ο οποίος επιστρέφει και πάλι στη γενέτειρά του στην επαρχία της Κίνας, προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία της Μα και του Κάο, δύο μεσηλίκων που βιώνουν μοναξιά και αναγκάζονται να παντρευτούν. Αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες της φύσης και της ζωής στη φάρμα, το ζευγάρι προσπαθεί να κατανοήσει τους κύκλους της γης και να βρει αρμονία εν μέσω των αλλεπάλληλων προκλήσεων της καλλιέργειας – παράλληλα, βέβαια, η μεταξύ τους σχέση ξεκινά ν’ ανθίζει και να αποφέρει καρπούς. Ένας σκηνοθέτης που στην πορεία των ετών έχει χτίσει έναν μοναδικό δεσμό ανάμεσα στις διεργασίες του κινηματογράφου και το φυσικό περιβάλλον, αποτυπώνει στην οθόνη τις αρετές και τις απλές απολαύσεις της παραδοσιακής ζωής στην ύπαιθρο. Μια ταινία γεμάτη χάρη, ευγένεια και ψυχή, η οποία καταφέρνει με έναν ποιητικό τρόπο να αποκαταστήσει τη σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους και στη γη σε μια Κίνα που μεταμορφώνεται ραγδαία.

- Βραβείο FIPRESCI για την Καλύτερη Ξένη Ταινία – Jameson CineFest/Miskolc IFF 2022, Βραβείο Κοινού– Udine Far East FF 2022

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Z0d9r36dTek
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:45, 21:15

Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ - Kids Love Cinema
(Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ, 2021)

Σκηνοθεσία: Ari Folman. Σενάριο: Άννα Φρανκ. Έγχρωμη, 99΄.

Η συγγραφέας του πιο διάσημου ημερολογίου στην ιστορία της λογοτεχνίας αναβιώνει χάρη στη φαντασία του Άρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ») σε μια επίκαιρη, τρυφερή ταινία που έρχεται να μιλήσει για τον πόνο που κρύβει το παρελθόν, αλλά και την ελπίδα που επιφυλάσσει το μέλλον.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/kH_0LSdshAk
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 12:00

Απόφαση Φυγής / Decision to Leave / Heojil kyolshim
(Νότια Κορέα, 2022)

Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-γουκ / Park Chan-wook. Σενάριο: Park Chan-wook, Seo-kyeong Jeong. Με τους: Tang Wei, Go Kyung-Pyo, Park Hae-il. Γλώσσες: Κορεάτικα, Κινέζικα. Έγχρωμη, 138΄.

Ένας άντρας πέφτει από μια βουνοκορφή και πεθαίνει. Ο ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση, γνωρίζει τη γυναίκα του θύματος κατά τη διάρκεια των επίμονων ερευνών του. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις υποψίες του αλλά και την ερωτική του επιθυμία για εκείνη.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/VhSPndLRrBw

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:15

 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη
Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου-Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τα αφιερώματα της για τη φετινή σεζόν με μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Παντελή Βούλγαρη, που εξερευνά τις πολυσύνθετες και γοητευτικές πτυχές του έργου ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας θα προβληθούν στην αίθουσα Σταύρος Τορνές συνολικά 13 μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους που έχει σκηνοθετήσει ο εμβληματικός έλληνας δημιουργός.

INFO

Διάρκεια αφιερώματος: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου – Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2022
Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404)
Γενική είσοδος
: 4 ευρώ

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

20:30: Το τελευταίο σημείωμα


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

19:30: Ο Μεγάλος Ερωτικός

21:15: Το προξενιό της Άννας

 

Σάββατο 26 Νοεμβρίου

18:30:  Happy Day

21:30: Τα πέτρινα χρόνια

 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου

19:00: Ήσυχες μέρες του Αυγούστου

21:30: Όλα είναι δρόμος

 

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου

19:00: Η φανέλα με το 9

21:30   Ακροπόλ

 

Τρίτη 29 Νοεμβρίου

18:30: Ο κλέφτης (μμ), Τζίμης ο Τίγρης (μμ), Ce n’est pas que le début (μμ), Ο χορός των τράγων (μμ)

20:00:  Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927

 

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

20:00: Μικρά Αγγλία

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

18:30: Ψυχή βαθιά

21:30: Νύφες