Οι ταινίες της εβδομάδας (05-11/01/2023)

Τη συνταρακτική ταινία Η φάλαινα του Ντάρεν Αρονόφσκι, μια ιστορία εξιλέωσης, αυτογνωσίας και συγχώρεσης, με πρωταγωνιστή τον Μπρένταν Φρέιζερ που έχει βάλει πλώρη για τα Όσκαρ, απολαμβάνουμε αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον.

Την Τετάρτη 11/1, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, αφηνόμαστε στη μαγεία του αριστουργήματος του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Η περιφρόνηση, στο πλαίσιο της ενότητας Fundamentals of Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την ταινία θα προλογίσει ο Γιώργος Λιαμάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, ενώ μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ανάλυση της ταινίας-συζήτηση με το κοινό.

Την Κυριακή 8/1, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στην εναρκτήρια προβολή της ενότητας Kids Love Cinema για το 2023, οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους βλέποντας τις ταινίες Zog και The Highway Rat.

Παράλληλα, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η φάλαινα / The Whale

(ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι / Darren Aronofsky. Σενάριο: Samuel D. Hunter. Παίζουν: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Samantha Morton. Έγχρωμη, 117΄

Ένας μοναχικός καθηγητής αγγλικών που υποφέρει από παχυσαρκία, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την απομακρυσμένη έφηβη κόρη του, ως μια τελευταία ευκαιρία για εξιλέωση. «Το σινεμά μπορεί να καταφέρει να μας φέρει πιο κοντά με έναν άλλον άνθρωπο, όσο διαφορετικός κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Τα άτομα με παχυσαρκία δέχονται συχνά κριτική, αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και προσδιορίζονται από αυτή τη συνθήκη. Όταν είδα το θεατρικό του Σαμ Χάντερ πριν οκτώ χρόνια, έμεινα έκπληκτος από το βάθος των χαρακτήρων του, και ειδικότερα του Τσάρλι, έτσι και μου γεννήθηκε η επιθυμία να αξιοποιήσω τα εργαλεία του κινηματογράφου για να φέρω το κοινό στη θέση του Τσάρλι, στις βαθύτερες σκέψεις του, τις τύψεις και τις ελπίδες του», δηλώνει ο Ντάρεν Αρονόφσκι. Δίνει έτσι στον Μπρένταν Φρέιζερ την ευκαιρία να παραδώσει μια ερμηνεία ζωής, μεταφέροντάς μας –ψυχή τε και σώματι– σε μια περιοχή εξ ορισμού αχαρτογράφητη.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=42jISoaSwoQ

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη-Τετάρτη, 19:00 & 21:30

 

Fundamentals of Cinema

Η περιφρόνηση / Le Mépris

(Γαλλία-Ιταλία, 1963)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ / Jean-Luc Godard. Παίζουν: Brigitte Bardot, Jack Palance, Michel Piccoli, Fritz Lang. Φωτογραφία: Raoul Coutard. Μοντάζ: Agnès Guillemot. Μουσική: Georges Delerue. Γλώσσες: Γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά. Έγχρωμο, 103΄

Διασκευάζοντας το ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον Πωλ, έναν θεατρικό συγγραφέα ο οποίος προσλαμβάνεται από έναν παραγωγό του Χόλιγουντ για να ξαναγράψει το σενάριο μιας φιλόδοξης κινηματογραφικής μεταφοράς της Οδύσσειας. Ο αμερικανός παραγωγός δεν έχει μείνει ευχαριστημένος από την εκδοχή του σκηνοθέτη, που δεν είναι άλλος από τον Φριτς Λανγκ, που υποδύεται τον εαυτό του. H πανέμορφη γυναίκα του Πωλ έχει πρόβλημα μαζί του για την ευκολία που αυτός συμβιβάζεται, πουλώντας τις ιδέες του στο όνομα του χρήματος, τον περιφρονεί γι’ αυτό και φεύγει με τον παραγωγό, δίνοντας τέλος στη σχέση τους.

Ομιλητής: Γιώργος Λιαμάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=vWAi25EeItY

Αίθουσα TΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Τετάρτη, 20:30

 

Στη σκιά του Καραβάτζιο / Caravaggio’s Shadow / L’ombra di Caravaggio

(Ιταλία-Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Μικέλε Πλασίντο / Michele Placido. Σενάριο: Sandro Petraglia, Michele Placido, Fidel Signorile. Με τους: Riccardo Scamarcio, Louis Garrel, Isabelle Huppert, Micaela Ramazzotti, Michele Placido. Έγχρωμη, 120΄

Ιταλία 1610. Ο Καραβάτζιο, ένας από τους πιο λαμπρούς ζωγράφους της εποχής και επαναστάτης ενάντια στις εκκλησιαστικές επιβολές, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, κατηγορούμενος για φόνο. Έχοντας πληροφορηθεί ότι ο Καραβάτζιο απεικονίζει πόρνες, κλέφτες και αλήτες στα έργα του, ο Πάπας ο Παύλος Ε' διατάζει τη μυστική υπηρεσία του Βατικανού να διερευνήσει το θέμα, ώστε να αποφασίσει αν θα του χορηγήσει χάρη. Ο ερευνητής -γνωστός με το προσωνύμιο «Η σκιά»- ξεκινά την έρευνα που θα φέρει στο φως τα πάθη, τα ελαττώματα, τις αρετές και το μεγαλείο μιας μεγαλοφυΐας, της οποίας η ζωή βρίσκεται στα χέρια του.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=yqaIjv1AlkY

Αίθουσα TΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη-Τρίτη, 19:00

 

Ιστορία μιας μυθιστοριογράφου / The Novelist’s Film / Soseolgaui Yeonghwa

(Νότια Κορέα, 2022)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χονγκ Σανγκ-σου / Hong Sang-soo. Με τους: Lee Hyeyoung, Kim Minhee, Seo Younghwa, Park Miso, Kwon Haehyo, Cho Yunhee. Έγχρωμη/ Ασπρόμαυρη, 92΄

Μια μυθιστοριογράφος ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι με προορισμό ένα βιβλιοπωλείο, υπεύθυνος του οποίου είναι ένας νεαρός συνεργάτης της με τον οποίο έχει ξεκόψει. Έπειτα, ανεβαίνει σ’ έναν πύργο όπου συναντά έναν σκηνοθέτη και τη γυναίκα του. Όλοι μαζί πηγαίνουν μια βόλτα στο πάρκο και γνωρίζουν μια ηθοποιό, την οποία η συγγραφέας προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει για να γυρίσουν μαζί μια ταινία. Οι δυο τους σταματούν για φαγητό και επισκέπτονται ξανά το βιβλιοπωλείο. Η ηθοποιός μεθάει και αποκοιμιέται... Ένα απολαυστικό κινηματογραφικό κόσμημα, φιλοτεχνημένο με δωρικότητα και κέφι από μία από τις πιο επιδραστικές (και παραγωγικές) φιγούρες του σύγχρονου ασιατικού σινεμά.

- Αργυρή Άρκτος - Mέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στην Μπερλινάλε

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=g5wloCww-Jw

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη-Τετάρτη, 20:00 & 21:45

 

Η συνωμοσία του Καΐρου / Boy from Heaven

(Σουηδία-Γαλλία-Φινλανδία-Δανία, 2022)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ταρίκ Σαλέχ / Tarik Saleh. Με τους: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri. Έγχρωμη, 126΄

O Άνταμ κερδίζει μια θέση στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ, το επίκεντρο της εξουσίας του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξή του στο Κάιρο, ο θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου -ο Μεγάλος Ιμάμης- καταρρέει και πεθαίνει μπροστά στους μαθητές του. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας μάχης με σκοπό την απόκτηση της θέσης του, ενώ ο Άνταμ γίνεται σύντομα πιόνι στην αδίστακτη διαμάχη επικράτησης μεταξύ της θρησκευτικής και της πολιτικής ελίτ της Αιγύπτου.

- Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών

- Επίσημη πρόταση Σουηδίας για τα Όσκαρ

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/zqCXNgwnh1M

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη-Τρίτη, 21:30

 

Aftersun

(Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Σαρλότ Γουέλς / Charlotte Wells. Με τους: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall. Έγχρωμη, 102΄

Ένας νεαρός χωρισμένος πατέρας και η μικρή κόρη του πηγαίνουν διακοπές. Στις μέρες που θα ακολουθήσουν, ξεδιπλώνεται η σχέση τους, η ζωή τους αλλά και τα τραύματά τους. Η ανάμνηση αυτή θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ψυχή της -ενήλικης πια- κοπέλας. 

- Βραβείο της Επιτροπής στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/lG2gCC0-0nY

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη-Τετάρτη, 20:00 & 22:00

 

Η λεοπάρδαλη του χιονιού / The Velvet Queen / La Panthère des Neiges

(Γαλλία, 2021)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαρί Αμιγκέ & Βενσάν Μινιέ / Marie Amiguet & Vincent Munier. Αφήγηση: Sylvain Tesson. Μουσική: Γουόρεν Έλις, Νικ Κέιβ. Έγχρωμο, 92΄

Ψηλά στο οροπέδιο του Θιβέτ, καταμεσής των ανεξερεύνητων και απροσπέλαστων πεδιάδων, βρίσκεται ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας φύσης, όπου ζουν σπάνια ζώα και πτηνά. Ο Βενσάν Μινιέ, ένας από τους πιο διακεκριμένους φωτογράφους της άγριας ζωής, παίρνει μαζί του στην τελευταία του αποστολή τον συγγραφέα και φυσιοδίφη Σιλβέν Τεσόν. Για αρκετές εβδομάδες, θα εξερευνήσουν αυτές τις κοιλάδες αναζητώντας μοναδικά ζώα, προσπαθώντας να εντοπίσουν τη λεοπάρδαλη του χιονιού, ένα από τα πιο ακριβοθώρητα και απρόσιτα αιλουροειδή. Τον μυεί στο καρτέρι, στη λεπτή τέχνη της επιφυλακής, στην ανάγνωση των ιχνών και στην υπομονή που χρειάζεται για να δεις τα ζώα. Διασχίζοντας τις κορυφές που κατοικούνται από αόρατες παρουσίες, οι δύο άντρες υφαίνουν έναν διάλογο για τη θέση μας ανάμεσα σε ζωντανά όντα και γιορτάζουν την ομορφιά του κόσμου.

- Βραβείο César Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

- Βραβείο Lumière Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

- Βραβείο WWF στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/r9UeLpNMcOo

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη-Τετάρτη, 18:00

 

Kids Love Cinema

Zog

(Ηνωμένο Βασίλειο, 2018)

Σκηνοθεσία: Μαξ Λανγκ & Ντάνιελ Σνάντον / Max Lang & Daniel Snaddon. Σενάριο: Julia Donaldson, Axel Scheffler, Max Lang. Με τις φωνές των: Lenny Henry, Tracey Ullman, Rocco Wright. Έγχρωμη, 26΄

Ένας μικρός και γκαφατζής δράκος μαθαίνει πώς να πετάει στο σχολείο των δράκων.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή, 12:00

The Highway Rat

(Ηνωμένο Βασίλειο, 2017)

Σκηνοθεσία: Γερούν Γιάσπαρτ / Jeroen Jaspaert. Σενάριο: Julia Donaldson, Jeroen Jaspaert, Axel Scheffler. Με τις φωνές των: Rob Brydon, David Tennant, Frances de la Tour. Έγχρωμη, 25΄.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή, 12:00

Ένα άπληστο μικρό ποντίκι ταξιδεύει στον μεγάλο δρόμο προς αναζήτηση φαγητού.

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του