Επτά ευρωπαϊκά φεστιβάλ ενώνουν δυνάμεις στο δίκτυο Smart7

 Πρεμιέρα για το Smart7, ένα δίκτυο συνεργασίας για την καινοτομία στην κινηματογραφική βιομηχανία και τη φεστιβαλική κουλτούρα

Κινηματογραφικά φεστιβάλ από την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ισλανδία ενώνουν δυνάμεις σε ένα δίκτυο που συγκεντρώνει παρόμοιους στόχους και οράματα από διαφορετικές πολιτισμικές και γεωπολιτικές περιοχές της Ευρώπης. Ο βασικός στόχος αυτού του κοινού εγχειρήματος είναι όχι μόνο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, αλλά και να καθορίσει τις κοινές στρατηγικές για τη μελλοντική ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και των φεστιβάλ.

Το δίκτυο απαρτίζεται από τα φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου New Horizons (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa (Πορτογαλία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσιλβανίας (Ρουμανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου FILMADRID (Ισπανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βίλνιους Kino Pavasaris (Λιθουανία). Τα παραπάνω φεστιβάλ θα ενσωματώσουν το πρόγραμμα που θα προκύψει από τις δράσεις του δικτύου και θα συνεργαστούν στενά, με σεβασμό στην ξεχωριστή ταυτότητα και τα κριτήρια προγραμματισμού του κάθε φεστιβάλ.

Η συνεργασία των επτά φεστιβάλ έχει το βλέμμα στραμμένο στη δημιουργία ενός δικτύου εργασίας και ενός φόρουμ, όπου η ανταλλαγή γνώσης και ιδεών θα εμπλουτίσει την εμπειρία των φεστιβάλ, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση του επαγγελματισμού στον τομέα, την καλλιέργεια νέου κοινού και την επέκταση του κυκλώματος προβολής του ευρωπαϊκού σινεμά.

Διαφορετικότητα, πλουραλισμός, συμπερίληψη, καθώς και μια ειλικρινής προσήλωση στη βιωσιμότητα, είναι οι δομικοί πυλώνες του δικτύου συνεργασίας. Ενόψει των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κινηματογραφική βιομηχανία και της ανάγκης για επαγγελματική οργάνωση στον τομέα, το δίκτυο έχει αποφασίσει να αναπτύξει μια κοινή στρατηγική συνεργασίας ώστε να προωθήσει την καινοτομία στη φεστιβαλική κουλτούρα.

Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA και των Δικτύων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, η συμμαχία Smart7 προέκυψε ως φυσική απόρροια μιας συνεργατικής διαδικασίας ανάμεσα σε πολλούς φορείς, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν και μοιράζονται ένα παρόμοιο όραμα για το μέλλον του τομέα. Τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν μέσα από αυτή την πρωτοβουλία θα συνδράμουν στη δημιουργία ενός επαγγελματικού πλαισίου που θα ευνοεί την εφαρμογή ενός πολυδιάστατου προγράμματος, με απώτερο στόχο τη συγκρότηση ενός φόρουμ για διεθνή επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών.

Στα επόμενα δύο χρόνια, θα διεξαχθούν τέσσερα εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες των κινηματογραφικών φεστιβάλ, φιλοξενώντας δράσεις που επικεντρώνονται στα κομβικά ζητήματα της βιομηχανίας: προγραμματισμός και ανάπτυξη κοινού, χορηγίες και συγκέντρωση κεφαλαίων, προώθηση και πωλήσεις, βιωσιμότητα και περιβαλλοντικές πρακτικές. Η πρωτοβουλία θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή κι άλλων πολιτιστικών φορέων με στόχο την ενίσχυση της επιδραστικότητας του εγχειρήματος και τη γενικότερη ενδυνάμωση της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, η συμμαχία Smart7 θα διοργανώσει Διαγωνιστικό Τμήμα, που θα προκύψει μέσα από συνεργασία και συντονισμό και θα ταξιδέψει και στα επτά φεστιβάλ, περιλαμβάνοντας ισάριθμες ταινίες, μία από κάθε συμμετέχουσα χώρα, που θα επιλεγούν για την καλλιτεχνική τους αξία και την αφηγηματική τους δεινότητα και θα προβληθούν και στα επτά φεστιβάλ. Το βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για την υποστήριξη των ανερχόμενων δημιουργών. Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς φοιτητές από την κάθε χώρα, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη ενός νεανικού κοινού και την εξοικείωση με το ευρωπαϊκό σινεμά.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα θα φιλοξενήσει ταινίες από ανερχόμενους δημιουργούς, που εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους και υιοθετούν πρωτοποριακή κινηματογραφική γλώσσα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ταινιών του διαγωνιστικού (οι έξι από τις επτά ταινίες) θα προέρχονται από χώρες με χαμηλό αριθμό κινηματογραφικών παραγωγών (Πολωνία, Λιθουανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ισλανδία), αλλά με σπουδαίες διεθνείς προοπτικές.

Η συμμαχία Smart7 θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα προβολής και προώθησης ταινιών σε ένα ευρύτερο κοινό, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο σημείο συνάντησης ανάμεσα στους ανερχόμενους σκηνοθέτες και το κοινό. Επιπλέον, θα προσφέρει μια πλούσια και πλήρη φεστιβαλική εμπειρία για το κοινό τόσο της δυτικής όσο και της ανατολικής Ευρώπης, από το Ρέικιαβικ μέχρι το Βίλνιους.