Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά (19-25/01/2023)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά!

Πέμπτη 19 έως Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

 

 

Την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου που κέρδισε κοινό και κριτικούς κινηματογράφου στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μη χάσετε αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Στη βραδινή προβολή της ταινίας, έχουμε την ευκαιρία να δούμε, με το ίδιο εισιτήριο, και την τελευταία μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου, το βραβευμένο Airhostess-737.

 

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας βλέπουμε την Ιερή αράχνη του Αλί Αμπάσι, ένα καλοδομημένο και αγωνιώδες θρίλερ.

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τις προβολές για το 2023 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πρωτοπόρο και ριζοσπαστική σκηνοθέτιδα Μάρτα Μέσαρος, μία από τις σπουδαιότερες φωνές στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, με τίτλο «Μάρτα Μέσαρος: Η γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας» (19-25/1), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Εθνικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας (National Film Institute, Hungary - Film Archive), θα προβληθούν 12 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της καταξιωμένης δημιουργού.

 

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο των κυριακάτικων προβολών Kids Love Cinema προβάλλεται ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για εφήβους, το Γραμμές στην άμμο, μια εξιστόρηση της ιστορίας, όπου τα παιδιά ενός ορεινού χωριού κοντά στη Μοσούλη, αναπαριστούν έναν αιώνα ιρακινής ιστορίας.

 

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη το Europa του Λαρς Φον Τρίερ, μια καθηλωτική αλληγορία για την ηθική κατάπτωση της μεταπολεμικής Ευρώπης. Πρόκειται για τη συνέχεια της νέας εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς δράσεων Fundamentals of Cinema που στόχο έχει να συστήσει στο κοινό ορισμένες από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Για την ταινία θα μιλήσει η Ελευθερία Θανούλη, Καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου ΑΠΘ, Διευθύντρια ΕΜΕΚΤ, Πρόεδρος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Παράλληλα, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

 

 

 

 

 

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 4€

Fundamentals of Cinema: 5€

Kids Love Cinema: 3€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

Πίσω από τις θημωνιές

(Ελλάδα - Γερμανία - Βόρεια Μακεδονία, 2022)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Ασημίνα Προέδρου. Με τους: Στάθη Σταμουλακάτο, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστο Κοντογεώργη, Ντίνα Μιχαηλίδου, Πασχάλη Τσαρούχα. Έγχρωμη, 118΄.

 

Ένας ψαράς και αγρότης, κάτοικος ενός παραλίμνιου χωριού στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, πνιγμένος στα χρέη, αρχίζει να μεταφέρει μετανάστες με τη βάρκα του έναντι αδράς αμοιβής. Η γυναίκα του, νοικοκυρά και εκκλησάρισσα του χωριού, αναζητά τον πραγματικό Λόγο του Θεού, ενώ η κόρη τους προσπαθεί να ορίσει τη ζωή της μέσα στο καταπιεστικό περιβάλλον στο οποίο ζει. Μέχρι που ένα τραγικό γεγονός θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα φέρει τους τρεις ήρωες μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα και αδυναμίες, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/jF20nFEUhsQ

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00 & 21:15

 

 

Airhostess-737*

(Ελλάδα, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος. Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης. Με τους: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου, η Χάρις Αλεξίου (φωνή μητέρας). Έγχρωμη, 16΄.

 

Στο Boeing-737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/9Rtu0py72g8

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη   21:15.

*Η ταινία προβάλλεται μαζί με το Πίσω από τις θημωνιές.

 

 

 

Ιερή αράχνη / Holy Spider

(Δανία – Γερμανία – Σουηδία – Γαλλία, 2023)

 

Σκηνοθεσία: Αλί Αμπάσι / Ali Abbasi. Σενάριο: Ali Abbasi Afshin Kamran Bahrami Jonas Wagner. Με τους: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahimi, Arash Ashtiani. Έγχρωμη, 116΄.

 

Η κάθοδος μιας δημοσιογράφου στη σκοτεινή πλευρά της ιερής ιρανικής πόλης Μασάντ, καθώς ερευνά δολοφονίες σεξεργατριών. Ο σκηνοθέτης Αλί Αμπάσι (Σύνορο) επανεξετάζει την υπόθεση ενός serial killer του 2001 σε ένα καλοδομημένο και αγωνιώδες θρίλερ.

 

 

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30 

Δείτε το τρέιλερ:  https://youtu.be/zfC90lD6FlI

 

 KIDS LOVE CINEMA - Για παιδιά ηλικίας άνω των 13 ετών

Γραμμές στην άμμο, μια εξιστόρηση της ιστορίας / Sandlines, the story of history

(Ιράκ, 2020)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Francis Alÿs. Έγχρωμο, 61΄.

Τα παιδιά ενός ορεινού χωριού κοντά στη Μοσούλη αναπαριστούν έναν αιώνα ιρακινής ιστορίας, από την υπογραφή της μυστικής συμφωνίας Σάικς-Πικό το 1916 μέχρι την εγκαθίδρυση του βασιλείου του τρόμου από το Ισλαμικό Κράτος το 2016. Τα παιδιά ταξιδεύουν στο παρελθόν για να κατανοήσουν το παρόν.

 

Βραβείο Κριτικών Επιτροπών των Παιδιών (ηλικίας 13 ετών και άνω) για Καλύτερη Ταινία Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/0d-HstwCdTE

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 22/1, 12:00

 

FUNDAMENTALS OF CINEMA

Europa

(Δανία-Σουηδία-Γαλλία-Γερμανία-Ελβετία, 1991)

 

Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ / Lars von Trier. Σενάριο: Lars von Trier, Niels Vørsel. Με τους: Jean-Marc Barr, Barbara Sukowa, Udo Kier, Ernst-Hugo Järegård. Φωτογραφία: Henning Bendtsen, Edward Klosinski, Jean-Paul Meurisse. Μοντάζ: Hervé Schneid. Μουσική: Joachim Holbek. Γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά. Ασπρόμαυρη, 114΄

 

Αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας ιδεαλιστής Αμερικανός με γερμανικές ρίζες φτάνει στην υπό αμερικανική κατοχή Γερμανία θέλοντας να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της ηττημένης χώρας. Ξεκινά να δουλεύει ως οδηγός του νυχτερινού τρένου Ζεντρόπα και έτσι ταξιδεύει και γνωρίζει την κατεχόμενη Γερμανία. Ερωτεύεται την κόρη του ιδιοκτήτη της Ζεντρόπα και σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία φιλοναζιστική τρομοκρατική ομάδα.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/PcUwSahLPGM

 

Ομιλήτρια: Ελευθερία Θανούλη, Καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου ΑΠΘ, Διευθύντρια ΕΜΕΚΤ, Πρόεδρος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Τετάρτη 25/1, 20:30

 

 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αφιέρωμα στη Μάρτα Μέσαρος: «Η γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας»

Πέμπτη 19 έως Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τις προβολές για το 2023 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πρωτοπόρο και ριζοσπαστική σκηνοθέτιδα Μάρτα Μέσαρος, μία από τις σπουδαιότερες φωνές στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, με τίτλο «Μάρτα Μέσαρος: Η γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Εθνικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας (National Film Institute, Hungary - Film Archive), θα προβληθούν 12 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της καταξιωμένης δημιουργού. Ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη, το αφιέρωμα στη Μάρτα Μέσαρος θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

Έχοντας γράψει ιστορία στο ουγγρικό σινεμά ως η πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας (Το κορίτσι, 1968), η πολυβραβευμένη Μάρτα Μέσαρος έχει αποσπάσει, μεταξύ πολλών ακόμη διακρίσεων, Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε για την ταινία Υιοθεσία (1975), Αργυρή Άρκτο για το Ημερολόγιο για τους έρωτές μου (1987), καθώς και το Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Καννών για το Ημερολόγιο για τα παιδιά μου (1984). Διαπλέκοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία με αρχειακό υλικό, η Μέσαρος τοποθετεί τις γυναίκες ηρωίδες της στο επίκεντρο της πλοκής, θίγοντας έμφυλα ζητήματα που θεωρούνταν ταμπού για την εποχή. Παράλληλα, εστιάζει την προσοχή της σε ζητήματα κοινωνικού προβληματισμού μέσα από μια ανθρωποκεντρική ματιά, ασκώντας έμμεση κριτική στους μηχανισμούς λογοκρισίας και καταπίεσης του καθεστώτος.

 

Διάρκεια αφιερώματος: Πέμπτη 19 - Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404)

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

Εισιτήρια διαθέσιμα στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

                                          

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου

20:00: Στη μνήμη του Λάσλο Μέσαρος / In memoriam László Mészáros (μικρού μήκους)

20:00: Σαν στο σπίτι / Just Like Home

 

*Τις ταινίες θα προλογίσει ο Γκιόργκι Ράντουλι, διευθυντής του National Film Institute, Hungary - Film Archive

 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

19:00: Ημερολόγιο για τα παιδιά μου / Diary for my Children

21:15: Ημερολόγιο για τους έρωτές μου / Diary for my Loves

 

*Τις ταινίες θα προλογίσει ο Γκιόργκι Ράντουλι, διευθυντής του National Film Institute, Hungary - Film Archive

 

Σάββατο 21 Ιανουαρίου

19:00: Ημερολόγιο για τη μητέρα και τον πατέρα μου / Diary for My Mother and Father

21:30: Υιοθεσία / Adoption

 

Κυριακή 22 Ιανουαρίου

19:00: Μην κλαίτε, όμορφες! / Don’t Cry, Pretty Girls!

21:00: Το κορίτσι / The Girl

 

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

19:00: Αξεδιάλυτα συναισθήματα / Binding Sentiments

21:15: Δύο γυναίκες / The Two of Them

 

Τρίτη 24 Ιανουαρίου

19:00: Ταξική συνείδηση / Riddance

21:00: 9 μήνες / Nine Months

 

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου

21:00: Οι κληρονόμοι / The Heiresses

 

 

 

Το χρυσάφι του Ρήνου / Rheingold

(Γερμανία - Ολλανδία - Μαρόκο - Μεξικό, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Φατίχ Ακίν / Fatih Akin. Με τους: Emilio Sakraya, Kardo Razzazi, Mona Pirzad, Arman Kashani, Hüseyin Top, Sogol Faghani. Έγχρωμη, 138΄.

 

Η διαδρομή του Xatar, ενός ράπερ που έγινε διάσημος στη Γερμανία σκαρφαλώνοντας από το γκέτο στην κορυφή των μουσικών charts, είναι μια δραματική περιπέτεια. Από την κόλαση μιας φυλακής στο Ιράκ, ο Γκιγουάρ (όπως είναι το κατά κόσμον όνομά του) έφτασε στη Γερμανία με την οικογένειά του σε παιδική ηλικία, στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, και προσγειώθηκε στα χαμηλά της κοινωνικής κλίμακας, περιτριγυρισμένος από ευκαιρίες αλλά και πολλά περισσότερα εμπόδια. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον βλέπουμε να μεταμορφώνεται από μικροεγκληματίας σε μεγαλέμπορο ναρκωτικών – μέχρι που εξαιτίας του χάνεται ένα σημαντικό φορτίο του εμπορεύματος. Έτσι, προκειμένου να τακτοποιήσει τα χρέη του με το καρτέλ, ο Γκιγουάρ σχεδιάζει μια ληστεία χρυσού. Στην πρώτη του απόπειρα στο είδος της κινηματογραφικής βιογραφίας, ο πολύπειρος Φατίχ Ακίν επιλέγει να αφηγηθεί την –απίστευτη κι όμως αληθινή– ιστορία ενός σταρ της χιπ χοπ σκηνής που από πρόσφυγας έγινε γκάνγκστερ και στη συνέχεια μουσικός. Βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Hajabi, το Χρυσάφι του Ρήνου είναι γεμάτο με σκηνές που σε αφήνουν άναυδο: στιγμές μιας ζωής τόσο συναρπαστικά μυθιστορηματικής που καθώς την παρακολουθείς αναγκάζεσαι να παραδεχτείς πως έπρεπε να γίνει ταινία! Και, ευτυχώς για τους απανταχού κινηματογραφόφιλους, είναι ο Φατίχ Ακίν που επέλεξε να την κάνει.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/T0kNlZw6C5w

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:45.

 

 

Ο όρκος του Παμφίρ / Pamfir

(Ουκρανία - Γαλλία - Πολωνία - Χιλή - Λουξεμβούρο, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Ντμίτρο Σουκουλούτκι Σόμπτσουκ / Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk. Με τους: Rimma Zyubina, Olena Khokhlatkina, Oleksandr Yatsentyuk, Solomiia Kyrylova, Stanislav Potiak, Ivan Sharan, Miroslav Makoviychuk. Έγχρωμη, 100΄.

 

Δυτική Ουκρανία, παραμονή ενός παραδοσιακού καρναβαλιού. Ο Παμφίρ επιστρέφει στην οικογένειά του μετά από μήνες απουσίας. Η αγάπη τους είναι τόσο άνευ όρων που όταν το μοναχοπαίδι του βάζει φωτιά στο σπίτι προσευχής, ο Παμφίρ δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανασυνδεθεί με το ταραγμένο παρελθόν του για να διορθώσει το λάθος του γιου του. Θα οδηγηθεί σε μια ριψοκίνδυνη πορεία με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/PW5XmJH_VTk

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη - 20:00

Η φάλαινα / The Whale

(ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι / Darren Aronofsky. Σενάριο: Samuel D. Hunter. Παίζουν: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Samantha Morton. Έγχρωμη, 117΄

Ένας μοναχικός καθηγητής αγγλικών που υποφέρει από παχυσαρκία, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την απομακρυσμένη έφηβη κόρη του, ως μια τελευταία ευκαιρία για εξιλέωση. «Το σινεμά μπορεί να καταφέρει να μας φέρει πιο κοντά με έναν άλλον άνθρωπο, όσο διαφορετικός κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Τα άτομα με παχυσαρκία δέχονται συχνά κριτική, αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και προσδιορίζονται από αυτή τη συνθήκη. Όταν είδα το θεατρικό του Σαμ Χάντερ πριν οκτώ χρόνια, έμεινα έκπληκτος από το βάθος των χαρακτήρων του, και ειδικότερα του Τσάρλι, έτσι και μου γεννήθηκε η επιθυμία να αξιοποιήσω τα εργαλεία του κινηματογράφου για να φέρω το κοινό στη θέση του Τσάρλι, στις βαθύτερες σκέψεις του, τις τύψεις και τις ελπίδες του», δηλώνει ο Ντάρεν Αρονόφσκι. Δίνει έτσι στον Μπρένταν Φρέιζερ την ευκαιρία να παραδώσει μια ερμηνεία ζωής, μεταφέροντάς μας –ψυχή τε και σώματι– σε μια περιοχή εξ ορισμού αχαρτογράφητη.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=42jISoaSwoQ

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 17:45 & Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη - 22:00