Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ (2-8 Φεβρουαρίου 2023)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ταινίες πρώτης προβολής, αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, ειδικές προβολές

Πέμπτη 2 – Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

 

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μη χάσετε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εξαιρετικές ταινίες πρώτης προβολής, κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, ειδικές προβολές, ντοκιμαντέρ, ταινίες για παιδιά.

 

Στην αίθουσα Ολύμπιον μη χάσετε τη μυσταγωγική ταινία του Ισλανδού Χίλνουρ Πάλμασον Η χώρα του Θεού που διατυπώνει γενναία όλα τα μεγάλα μεταφυσικά και υπαρξιακά ζητήματα.

 

Το νέο φιλμ του Εμίν Αλπέρ Μέρες ξηρασίας, μια τολμηρά στιλιζαρισμένη ταινία που αναμειγνύει την εικονογραφία του γουέστερν και του νεο-νουάρ με την αιχμηρή κοινωνική κριτική προβάλλεται στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Τον αλησμόνητο Δεσμώτης του ιλίγγου, το ψυχαναλυτικό και εικαστικό κομψοτέχνημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, που φιγουράρει στην κορυφή σε αμέτρητες λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη σε μια μοναδική προβολή στο πλαίσιο της ενότητας Fundamentals of Cinema.

Στις προβολές της ενότητας Kids Love Cinema αυτή την Κυριακή βλέπουμε μαζί με τα παιδιά μια μοναδική κλασική ταινία, τον αγαπημένο σε όλους μας Πινόκιο (1940), τη δεύτερη στην ιστορία της Disney ταινία κινουμένων σχεδίων.

 

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Στη χώρα του πάγου και της φωτιάς της Δήμητρας Ζήρου, για τη σύγχρονη ζωή Σάμι, των αυτοχθόνων κατοίκων της αρκτικής Νορβηγίας των Σάμι. Στην ίδια αίθουσα, στο πλαίσιο των προβολών Τετάρτες στο Λιμάνι με το Cinedoc βλέπουμε το Εκτροχιασμένοι του Πίτερ Ντέι, την ιστορία δυο ξεχωριστών νέων που αντιμετωπίζουν τον θάνατο του φίλου τους και τα επακόλουθα προβλήματα ψυχικής υγείας με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

 

Παράλληλα, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

 

 

 

 

 


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

Η χώρα του Θεού / Godland / Vanskabte Land - Volaða Land

(Δανία - Ισλανδία - Γαλλία - Σουηδία, 2022)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Χλίνουρ Πάλμασον / Hlynur Pálmason. Με τους:

Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurðsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Hauberg Lohmann, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Waage Sandø. Έγχρωμη, 143΄.

 

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας νεαρός Δανός ιερέας ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Ισλανδίας για να χτίσει μια εκκλησία και να φωτογραφίσει τους ανθρώπους της. Όμως όσο πιο βαθιά βυθίζεται στο εσωτερικό αυτού του επιβλητικού τόπου τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τον σκοπό του, την αποστολή και την ηθική του. Μια απ’ τις πλέον συγκλονιστικές ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στις Κάννες (όπου και διαγωνίστηκε στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα»), η μυσταγωγική ταινία του Ισλανδού Χίλνουρ Πάλμασον διατυπώνει γενναία όλα τα μεγάλα μεταφυσικά και υπαρξιακά ζητήματα (η θέση του ανθρώπου μέσα στη φύση και στο σύμπαν, η πίστη κι ο φόβος του Θεού, η αναζήτηση αυτού που μας συνδέει με τον Άλλο, η συμφιλίωση με τον θάνατο ως τρόπος υπέρβασης της αγωνίας), κάνοντας χρήση μιας εντυπωσιακής κινηματογραφικής γλώσσας που παραπέμπει στο σινεμά του Τέρενς Μάλικ, του Καρλ Ντράγιερ και του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ρίχνει μια λοξή ματιά στο (παρόμοιας θεματικής) Silence του Μάρτιν Σκορσέζε ή στο υπέροχο Calvary του Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα. Μια ταινία-εμπειρία που περισσότερο βιώνεις παρά παρακολουθείς, μιας που είναι φτιαγμένη για τη μεγάλη οθόνη, με όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/xAAXzknlOno

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:45, 21:30

 

Μέρες ξηρασίας / Kurak Günler

(Τουρκία - Γαλλία - Γερμανία - Ολλανδία - Ελλάδα - Κροατία, 2022)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Εμίν Αλπέρ / Emin Alper. Με τους: Selahatti̇n Paşali, Eki̇n Koç, Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak, Seli̇n Yeni̇nci̇. Έγχρωμη, 131΄.

 

Σε αυτή την τολμηρά στιλιζαρισμένη ταινία που αναμειγνύει την εικονογραφία του γουέστερν και του νεο-νουάρ με την αιχμηρή κοινωνική κριτική, ο Εμρέ, ένας νέος και αφοσιωμένος εισαγγελέας, διορίζεται σε μια μικρή πόλη που μαστίζεται από τη λειψυδρία και τα πολιτικά σκάνδαλα. Αν και στην αρχή νιώθει ευπρόσδεκτος, στην πορεία οι συναντήσεις του κινούνται σε υψηλούς τόνους και άθελά του εμπλέκεται στην τοπική πολιτική σκηνή. Όταν ο Εμρέ έρχεται πιο κοντά με τον ιδιοκτήτη της τοπικής εφημερίδας, οι φήμες οργιάζουν και η ένταση κορυφώνεται. Εκρηκτική από την πρώτη κιόλας σκηνή (όταν μια τρύπα στη γη μάς βυθίζει σ’ ένα σύμπαν γεμάτο βία και αίμα) και καθηλωτική ως τους τίτλους τέλους, αυτή η οξυδερκής αλληγορία για την ομοκοινωνικότητα και την εξουσία επινοεί μια νέα γλώσσα για να καταδικάσει μια κοινωνία που έχει φτιαχτεί από άντρες. Κυρίως, όμως, πραγματεύεται με λεπτούς χειρισμούς τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/kkg0qe8sgHs

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:15.

 

Στη χώρα του πάγου και της φωτιάς / Into the Land of Ice and Fire

(Ελλάδα - Νορβηγία - Σερβία, 2021)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Δήμητρα Ζήρου. Έγχρωμο, 95΄.

 

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη σύγχρονη ζωή των αυτοχθόνων κατοίκων της αρκτικής Νορβηγίας, των Σάμι. Δύο παράλληλες ιστορίες ξεδιπλώνουν σταδιακά την καθημερινή ζωή δύο πολύ διαφορετικών ανθρώπων: της 86χρονης Σάρα και του επτάχρονου Μίκα, οι οποίοι ζουν στην Guovdageaidnu, στη μέση της νορβηγικής αρκτικής τούνδρας.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/I_yrsklBdtE

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη 7/2 18:00.

 

 

FUNDAMENTALS OF CINEMA

Δεσμώτης του ιλίγγου / Vertigo

(ΗΠΑ, 1958)

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock. Σενάριο: Alec Coppel, Samuel Taylor. Με τους: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones.  Έγρωμη, 128΄.

 

Ο Σκότι, ένας πρώην αστυνομικός που αντιμετωπίζει προβλήματα υψοφοβίας και κατάθλιψης, παρακολουθεί τη Μαντλέν, τη γυναίκα ενός παλιού του φίλου, έπειτα από παράκληση του τελευταίου, με σκοπό να βρει απαντήσεις για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της. Ο Σκότι την ερωτεύεται παράφορα και τελικά γίνεται μάρτυρας στην αυτοκτονία της. Έπειτα, κυριεύεται από τύψεις και νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Μερικούς μήνες μετά, όταν βγει από την κλινική συναντά την Τζούντι, μία γυναίκα που μοιάζει υπερβολικά με τη Μαντλέν και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο μυστήριο. 

Ομιλητές: Πάνος Αχτσιόγλου (κριτικός κινηματογράφου - προγραμματιστής ΦΚΘ) & Γιώργος Παπαδημητρίου (κριτικός κινηματογράφου - μέλος ΠΕΚΚ)

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/TNoHXoGYxH0

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Τετάρτη 8/2- 20:30

 

KIDS LOVE CINEMA

Πινόκιο  (ηλικίες 6+)
(ΗΠΑ, 1940)

Σκηνοθεσία: Norman Ferguson, T. Hee. Μεταγλωττισμένη. Έγχρωμη, 88΄.

Ο Πινόκιο, μια ζωντανή μαριονέτα σκαλισμένη από τον μοναχικό ξυλουργό Τζεπέτο, πρέπει να αποδείξει στην Μπλε Νεράιδα πως είναι γενναίος, ειλικρινής και ανιδιοτελής, ώστε να τον μετατρέψει σε αληθινό αγόρι. Η δεύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια μουσική περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στην ιταλική νουβέλα Οι Περιπέτειες του Πινόκιο (1883).

 

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, Κυριακή 5/2 στις 12:00

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/lA0YaTJ5Z9I

Αίθουσα Παύλος Ζάννας: Κυριακή - 12:00

 

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕ ΤΟ CINEDOC

Εκτροχιασμένοι / Off the Rails

(Ηνωμένο Βασίλειο, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Πίτερ Ντέι / Peter Day. Έγχρωμο, 91΄.

Ο Ρίκι Μπρούερ και ο Έιντεν Νοξ αντιμετωπίζουν τον θάνατο του φίλου τους Νάι Νιούμαν και τα επακόλουθα προβλήματα ψυχικής υγείας με πολύ διαφορετικούς τρόπους – που όμως απειλούν να διαλύσουν τη φιλία τους. Ο εξωστρεφής Ρίκι, κυνηγώντας 15 εκατομμύρια κλικ δόξας και χρήματος, καθώς και μια καριέρα ως youtuber, αναζητά τις επικίνδυνες συγκινήσεις που του προσφέρουν τα stunt αστικής εξερεύνησης UrbEx για να μετριάσει τον πόνο της απώλειας. Ο πιο εσωστρεφής Έιντεν αναζητά παρηγοριά στο παρκούρ, ενώ παράλληλα κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη εξάρτησή του από το αλκοόλ. Καθώς επεξεργάζονται τον τραγικό θάνατο του Νάι, βαθύτερα τραύματα από τα δύσκολα παιδικά τους χρόνια έρχονται στην επιφάνεια. Τα αποκλειστικά δικαιώματα μιας δεκαετίας αρχειακού υλικού που γύρισαν οι ίδιοι αποκαλύπτουν τη συναρπαστική ιστορία των χρόνων της διάπλασής τους. Ενώ παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τα ριψοκίνδυνα ακροβατικά τους, γοητευόμαστε από τη ζεστασιά και την ανθρωπιά των δύο ξεχωριστών αυτών νεαρών.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/JCATOYx2R00

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 8/2 18:00

 

Νοσταλγία / Nostalgia

(Ιταλία-Γαλλία, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Μάριο Μαρτόνε / Mario Martone. Σενάριο: Mario Martone, Ippolita Di Majo. Παίζουν: Pierfranceso Favino, Francesco Di Leva, Tommaso Ragno. Γλώσσα: Ιταλικά. Έγχρωμη, 127΄.

 

Ο 55χρονος Φελίτσε επιστρέφει στην γενέτειρά του Νάπολη, μετά από 40 χρόνια που έχει καταφύγει (για λόγους που εξηγούνται πολύ αργότερα) στο Κάιρο. Αναζητά το πατρικό του, τις γειτονιές του, την μητέρα του. Βρίσκει τα πάντα αλλαγμένα. Τρομάζει που άλλοι κατοικούν στο σπίτι τους, που η κάποτε κούκλα αεροσυνοδός μητέρα του τώρα είναι μία γριούλα με εύθραυστη ραχοκοκαλιά και αντίληψη, που οι παλιοί του φίλοι έχουν εξαφανιστεί. Ιδιαίτερα ο Ορέστης, ο κολλητός του που μαζί έτρεχαν στους δρόμους με τη μηχανή του, το έσκαγαν από το σχολείο τις μέρες για μπάνιο, ή μπούκαραν για αλητείες σε σπίτια τα βράδια.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/oCanl-rATlc

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 20:00 & 22:15

 

Joyland

(Πακιστάν, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Σαΐμ Σαντίκ / Saim Sadiq. Σενάριο: Saim Sadiq, Maggie Briggs. Παίζουν:

Ali Junejo, Rasti Farooq, Alina Khan, Sarwat Gilani, Salmaan Peerzada, Sameer Sohail. Γλώσσες: Παντζάμπι, Ούρντου. Έγχρωμη, 126΄.

 

Καθώς η ευτυχισμένη πατριαρχική οικογένεια Ράνα λαχταρά τη γέννηση ενός αγοριού, ο νεότερος από τους άνδρες της οικογένειας πιάνει δουλειά σε ένα ερωτικό χοροθέατρο και καταλήγει να ερωτεύεται μια δυναμική και φιλόδοξη τρανς στάρλετ. Η απαγορευμένη ιστορία αγάπης τους φωτίζει σιγά σιγά την επιθυμία ολόκληρης της οικογένειας για σεξουαλική επανάσταση.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=btCTTUBt2BA

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00

 

 

Ιερή αράχνη / Holy Spider

(Δανία-Γερμανία-Σουηδία-Γαλλία, 2023)

 

Σκηνοθεσία: Αλί Αμπάσι / Ali Abbasi. Σενάριο: Ali Abbasi Afshin Kamran Bahrami Jonas Wagner. Με τους: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahimi, Arash Ashtiani. Έγχρωμη, 116΄.

 

Η κάθοδος μιας δημοσιογράφου στη σκοτεινή πλευρά της ιερής ιρανικής πόλης Μασάντ, καθώς ερευνά δολοφονίες σεξεργατριών. Ο σκηνοθέτης Αλί Αμπάσι (Σύνορο) επανεξετάζει την υπόθεση ενός serial killer του 2001 σε ένα καλοδομημένο και αγωνιώδες θρίλερ, όπου κάθε λεπτομέρεια αποκαλύπτει τον μισογυνισμό και την καταπίεση που κρύβεται πίσω από κάθε φονταμενταλιστικό καθεστώς.

 

Δείτε το τρέιλερ:  https://youtu.be/zfC90lD6FlI

Αίθουσα TZON ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη - 21:30 

 

Η φάλαινα / The Whale

(ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι / Darren Aronofsky. Σενάριο: Samuel D. Hunter. Παίζουν: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Samantha Morton. Έγχρωμη, 117΄

Ένας μοναχικός καθηγητής αγγλικών που υποφέρει από παχυσαρκία, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την απομακρυσμένη έφηβη κόρη του, ως μια τελευταία ευκαιρία για εξιλέωση. «Το σινεμά μπορεί να καταφέρει να μας φέρει πιο κοντά με έναν άλλον άνθρωπο, όσο διαφορετικός κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Τα άτομα με παχυσαρκία δέχονται συχνά κριτική, αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και προσδιορίζονται από αυτή τη συνθήκη. Όταν είδα το θεατρικό του Σαμ Χάντερ πριν οκτώ χρόνια, έμεινα έκπληκτος από το βάθος των χαρακτήρων του, και ειδικότερα του Τσάρλι, έτσι και μου γεννήθηκε η επιθυμία να αξιοποιήσω τα εργαλεία του κινηματογράφου για να φέρω το κοινό στη θέση του Τσάρλι, στις βαθύτερες σκέψεις του, τις τύψεις και τις ελπίδες του», δηλώνει ο Ντάρεν Αρονόφσκι. Δίνει έτσι στον Μπρένταν Φρέιζερ την ευκαιρία να παραδώσει μια ερμηνεία ζωής, μεταφέροντάς μας –ψυχή τε και σώματι– σε μια περιοχή εξ ορισμού αχαρτογράφητη.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=42jISoaSwoQ

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη - 19:15