Οι ταινίες της εβδομάδας (9 έως 15 Φεβρουαρίου 2023)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σας περιμένουμε στο Ολύμπιον και την Αποθηκη 1!

Πέμπτη 9 – Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

 

Στην αίθουσα Ολύμπιον αυτή την εβδομάδα μη χάσετε τη νέα ταινία των σπουδαίων αδερφών Νταρντέν Τόρι και Λοκίτα, που εξιστορεί τις περιπέτειες δύο βασανισμένων παιδιών που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με έναν σκληρό, αφιλόξενο κόσμο, με μοναδικά τους όπλα τη φροντίδα και την αλληλοϋποστήριξη.

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας βλέπουμε το  τελευταίο φιλμ του Φρανσουά Οζόν, Peter von Kant, ένας ατόφιο φόρο τιμής σε μια μνημειώδη ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ.

Στην ίδια αίθουσα προβάλλεται επίσης και το ψυχολογικό δράμα Μπλε φεγγάρι, το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Αλίνα Γκριγκόρε από τη Ρουμανία για την ιστορία μιας κακοποιημένης γυναίκας που σταδιακά χάνει την ανθρωπιά της. 

Στις προβολές της ενότητας Kids Love Cinema αυτή την Κυριακή 12 Φλεβάρη βλέπουμε μαζί με τα παιδιά το φιλμ Λούκα, μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης για τέρατα – θαλάσσια και ανθρώπινα.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου δείτε σε τι mood είστε κι ελάτε στο Ολύμπιον να γιορτάσουμε παρέα την αγάπη μας για το σινεμά με δύο εξαιρετικές ταινίες: ένα από τα καλύτερα  μιούζικαλ της δεκαετίας του 1930, το Αγάπα με αυτή τη νύχτα του Ρούμπεν Μαμούλιαν, ένα φιλμ απαράμιλλης κομψότητας και δεξιοτεχνίας, με μια μεταδοτική αίσθηση χαράς και απόλαυσης, και την Ερωτική επιθυμία, το μοναδικό κινηματογραφικό ποίημα του Γουονγκ Καρ Γουάι, για το απωθημένο του ανολοκλήρωτου έρωτα, την απώλεια, τη σπαρακτική μοναξιά. 

 

Παράλληλα, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

 

 

 

 

 

 


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

Τόρι και Λοκίτα / Tori et Lokita
(Βέλγιο - Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Ζαν-Πιερ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν / Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne. Με τους: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj. Έγχρωμη, 88΄.

Ένα νεαρό αγόρι και μια έφηβη, δύο ασυνόδευτα ανήλικα που ταξίδεψαν ολομόναχα από την Αφρική ως το Βέλγιο, βάζουν την ανεκτίμητη φιλία τους πάνω από τις δύσκολες συνθήκες της εξορίας τους. Οι σπουδαίοι αδερφοί Νταρντέν συνεχίζουν παράδοση του κοινωνικού, ανεπιτήδευτα λυρικού και βαθιά ανθρώπινου σινεμά τους, εξιστορώντας τις περιπέτειες δύο βασανισμένων παιδιών που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με έναν σκληρό, αφιλόξενο κόσμο, με μοναδικά τους όπλα τη φροντίδα και την αλληλοϋποστήριξη. Ξεπερνώντας τα στερεότυπα γύρω από την αναπαράσταση των «ασυνόδευτων, αλλοδαπών ανήλικων» (με τα οποία ο δυτικός κόσμος προσπαθεί να υποβαθμίσει το μεταναστευτικό δράμα, μεταμφιέζοντάς το σε ένα ακόμα τεχνικό ζήτημα βιοπολιτικής διαχείρισης), οι αξιαγάπητοι νεαροί ήρωες των Νταρντέν μετατρέπουν το τελευταίο φιλμ των Βέλγων δημιουργών σε μια –ρεαλιστική αλλά ουχί μελοδραματική– καταγγελία της βίαιης και άδικης κατάστασης που βιώνουν οι εξόριστοι στην Ευρώπη.

- 75ο Επετειακό Βραβείο – Cannes Film Festival 2022, Ειδική Μνεία – Jerusalem FF 2022, Βραβείο Euskal Gidoigileen Elkartea – San Sebastián IFF 2022

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/xtuVEgbE5lA
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη 19:00, 21:00

 

 

Μπλε φεγγάρι / Blue Moon / Crai Nou
(Ρουμανία, 2021)

Σκηνοθεσία: Alina Grigore / Αλίνα Γκριγκόρε. Με τους: Ioana Chitu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi, Vlad Ivanov. Έγχρωμη, 85΄.

Η Ιρίνα προσπαθεί να περάσει στο Πανεπιστήμιο για να ξεφύγει από τις βίαιες συνθήκες που επικρατούν στην οικογένεια της. Μία αμφιλεγόμενη σεξουαλική εμπειρία με έναν καλλιτέχνη θα πυροδοτήσει την επιθυμία της να ανταποδώσει τη βία που εισπράττει από το οικογενειακό της περιβάλλον.

- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ibHa81SmwGU
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη 18:00

 

 

Peter von Kant
(Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Φρανσουά Οζόν / François Ozon. Με τους: Denis Ménochet, Isabelle Adjani, Khalil Gharbia, Hanna Schygulla, Stéfan Crépon. Έγχρωμη, 85΄.

Ο επιτυχημένος, διάσημος σκηνοθέτης Πέτερ Φον Καντ ζει με τον βοηθό του, τον Καρλ, τον oποίο κακομεταχειρίζεται και ταπεινώνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Μέσω της σπουδαίας ηθοποιού Σιντονί γνωρίζει και ερωτεύεται τον Αμίρ, έναν όμορφο, φτωχό νεαρό. Προκειμένου να τον βοηθήσει, ο σκηνοθέτης του προσφέρει φιλοξενία στο διαμέρισμά του, αλλά και την ευκαιρία να μπει στον κόσμο του κινηματογράφου… Ο Φρανσουά Οζόν (που ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ) πραγματοποιεί με το τελευταίο του φιλμ έναν ατόφιο φόρο τιμής σε μια μνημειώδη ταινία του μεγάλου Γερμανού δημιουργού – που δεν είναι άλλη από Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ. Το τρομερό παιδί του γαλλικού σινεμά συνθέτει εδώ –με αχαλίνωτη, αυτο-αναφορική σινεφιλική διάθεση– μια οιστρηλατημένη ωδή στα καταστροφικά πάθη, στην εξουσιαστική διάσταση του έρωτα και στην επιθυμία κατοχής που ποθητού Άλλου, προσθέτοντας ακόμη ένα κομψοτέχνημα στη φίνα φιλμογραφία του.

- Βραβείο FilmOut Festival Για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία & τον Καλύτερο Β΄Ανδρικό Ρόλο (Khalil Ben Gharbia) – FilmOut San Diego LGBTQ Film Festival

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/oxCBT8J1tiw
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη 19:45, 21:30.

 

KIDS LOVE CINEMA
Λούκα / Luca
(ΗΠΑ, 2021)

Σκηνοθεσία: Ενρίκο Καζαρόσα / Enrico Casarosa. Σενάριο: Enrico Casarosa, Jesse Andrews, Simon Stephenson. Έγχρωμη, μεταγλωτισμένη, 95΄.

Η Disney και η Pixar σας προσκαλούν να ζήσετε ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα. Η ταινία «ΛΟΥΚΑ» διαδραματίζεται σε μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στην ιταλική Riviera και αποτελεί μια ιστορία ενηλικίωσης. Ένα νεαρό αγόρι, ο Λούκα βιώνει ένα αξέχαστο καλοκαίρι γεμάτο παγωτά, ζυμαρικά και ατελείωτες βόλτες με σκούτερ. Ο Λούκα μοιράζεται αυτές τις περιπέτειες με τον καλύτερο του φίλο, με τον οποίο μοιράζονται επίσης και το ίδιο μυστικό: είναι και οι δύο θαλάσσια τέρατα από έναν άλλο κόσμο, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού.

- Για παιδιά άνω των 6 ετών

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/x7kXM8LZnzw
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, 12:00

 

Η χώρα του Θεού / Godland / Vanskabte Land - Volaða Land
(Δανία - Ισλανδία - Γαλλία - Σουηδία, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Χλίνουρ Πάλμασον / Hlynur Pálmason. Με τους: Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurðsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Hauberg Lohmann, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Waage Sandø. Έγχρωμη, 143΄.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας νεαρός Δανός ιερέας ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Ισλανδίας για να χτίσει μια εκκλησία και να φωτογραφίσει τους ανθρώπους της. Όμως όσο πιο βαθιά βυθίζεται στο εσωτερικό αυτού του επιβλητικού τόπου τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τον σκοπό του, την αποστολή και την ηθική του. Μια απ’ τις πλέον συγκλονιστικές ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στις Κάννες (όπου και διαγωνίστηκε στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα»), η μυσταγωγική ταινία του Ισλανδού Χίλνουρ Πάλμασον διατυπώνει γενναία όλα τα μεγάλα μεταφυσικά και υπαρξιακά ζητήματα (η θέση του ανθρώπου μέσα στη φύση και στο σύμπαν, η πίστη κι ο φόβος του Θεού, η αναζήτηση αυτού που μας συνδέει με τον Άλλο, η συμφιλίωση με τον θάνατο ως τρόπος υπέρβασης της αγωνίας), κάνοντας χρήση μιας εντυπωσιακής κινηματογραφικής γλώσσας που παραπέμπει στο σινεμά του Τέρενς Μάλικ, του Καρλ Ντράγιερ και του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ρίχνει μια λοξή ματιά στο (παρόμοιας θεματικής) Silence του Μάρτιν Σκορσέζε ή στο υπέροχο Calvary του Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα. Μια ταινία-εμπειρία που περισσότερο βιώνεις παρά παρακολουθείς, μιας που είναι φτιαγμένη για τη μεγάλη οθόνη, με όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/xAAXzknlOno
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:30, 21:30

 

Μέρες ξηρασίας / Kurak Günler
(Τουρκία - Γαλλία - Γερμανία - Ολλανδία - Ελλάδα - Κροατία, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Εμίν Αλπέρ / Emin Alper. Με τους: Selahatti̇n Paşali, Eki̇n Koç, Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak, Seli̇n Yeni̇nci̇. Έγχρωμη, 131΄.

Σε αυτή την τολμηρά στιλιζαρισμένη ταινία που αναμειγνύει την εικονογραφία του γουέστερν και του νεο-νουάρ με την αιχμηρή κοινωνική κριτική, ο Εμρέ, ένας νέος και αφοσιωμένος εισαγγελέας, διορίζεται σε μια μικρή πόλη που μαστίζεται από τη λειψυδρία και τα πολιτικά σκάνδαλα. Αν και στην αρχή νιώθει ευπρόσδεκτος, στην πορεία οι συναντήσεις του κινούνται σε υψηλούς τόνους και άθελά του εμπλέκεται στην τοπική πολιτική σκηνή. Όταν ο Εμρέ έρχεται πιο κοντά με τον ιδιοκτήτη της τοπικής εφημερίδας, οι φήμες οργιάζουν και η ένταση κορυφώνεται. Εκρηκτική από την πρώτη κιόλας σκηνή (όταν μια τρύπα στη γη μάς βυθίζει σ’ ένα σύμπαν γεμάτο βία και αίμα) και καθηλωτική ως τους τίτλους τέλους, αυτή η οξυδερκής αλληγορία για την ομοκοινωνικότητα και την εξουσία επινοεί μια νέα γλώσσα για να καταδικάσει μια κοινωνία που έχει φτιαχτεί από άντρες. Κυρίως, όμως, πραγματεύεται με λεπτούς χειρισμούς τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/kkg0qe8sgHs
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:15.

 

Στη χώρα του πάγου και της φωτιάς / Into the Land of Ice and Fire
(Ελλάδα - Νορβηγία - Σερβία, 2021)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Δήμητρα Ζήρου. Έγχρωμο, 95΄.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη σύγχρονη ζωή των αυτοχθόνων κατοίκων της αρκτικής Νορβηγίας, των Σάμι. Δύο παράλληλες ιστορίες ξεδιπλώνουν σταδιακά την καθημερινή ζωή δύο πολύ διαφορετικών ανθρώπων: της 86χρονης Σάρα και του επτάχρονου Μίκα, οι οποίοι ζουν στην Guovdageaidnu, στη μέση της νορβηγικής αρκτικής τούνδρας.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/I_yrsklBdtE
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη 14/2 18:00.

 

Joyland
(Πακιστάν, 2022)

Σκηνοθεσία: Σαΐμ Σαντίκ / Saim Sadiq. Σενάριο: Saim Sadiq, Maggie Briggs. Παίζουν: Ali Junejo, Rasti Farooq, Alina Khan, Sarwat Gilani, Salmaan Peerzada, Sameer Sohail. Γλώσσες: Παντζάμπι, Ούρντου. Έγχρωμη, 126΄.

Καθώς η ευτυχισμένη πατριαρχική οικογένεια Ράνα λαχταρά τη γέννηση ενός αγοριού, ο νεότερος από τους άνδρες της οικογένειας πιάνει δουλειά σε ένα ερωτικό χοροθέατρο και καταλήγει να ερωτεύεται μια δυναμική και φιλόδοξη τρανς στάρλετ. Η απαγορευμένη ιστορία αγάπης τους φωτίζει σιγά σιγά την επιθυμία ολόκληρης της οικογένειας για σεξουαλική επανάσταση. 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=btCTTUBt2BA
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη - 19:00

 

Ρομαντικό happy end ή ανεκπλήρωτος έρωτας;
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, Ολύμπιον 

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 δείτε σε τι mood είστε κι ελάτε να γιορτάσουμε μαζί στο Ολύμπιον την αγάπη μας για το σινεμά!

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ της δεκαετίας του 1930, το Αγάπα με αυτή τη νύχτα του Ρούμπεν Μαμούλιαν, ένα φιλμ απαράμιλλης κομψότητας και δεξιοτεχνίας, με μια μεταδοτική αίσθηση χαράς και απόλαυσης. Την ταινία θα προλογίσει η Ελευθερία Θανούλη, καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου ΑΠΘ, και πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στην αίθουσα Ολύμπιον βλέπουμε την Ερωτική επιθυμία, το μοναδικό κινηματογραφικό ποίημα του Γουονγκ Καρ Γουάι, για το απωθημένο του ανολοκλήρωτου έρωτα, την απώλεια, τη σπαρακτική μοναξιά. Για την ταινία θα μιλήσει ο Πάνος Αχτσιόγλου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Μετά το τέλος της προβολής η βραδιά συνεχίζεται στο Πράσινο Δωμάτιο με ειδική 1+1 προσφορά στο cocktail In the Mood to Drink.

 

INFO

Γενική είσοδος: 5€
Ειδική προσφορά: 1+1
Δωρεάν είσοδος για νέους και νέες 18 ετών.

Αγάπα με αυτή τη νύχτα / Love Me Tonight
(ΗΠΑ, 1932)

Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Μαμούλιαν / Rouben Mamoulian. Σενάριο: Samuel Hoffenstein, George Marion Jr.,  Waldemar Young. Με τους: Maurice Chevalier, Jeanette MacDonald, Charles Ruggles. Ασπρόμαυρη, 104΄.

Ένας παριζιάνος ράφτης προσποιείται τον βαρόνο προκειμένου να μπορέσει να εισπράξει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που του χρωστάει ένας αριστοκράτης. Γρήγορα όμως θα βρεθεί ερωτευμένος με μια υπεροπτική αλλά βαριεστημένη νεαρή πριγκίπισσα, η οποία ζει μια ανιαρή ζωή στον πύργο της.  

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, 19:00

 

Ερωτική επιθυμία / In the Mood for Love / Hua yang Nian Hua
(Χονγκ Κονγκ - Γαλλία, 2001)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Wong Kar-Wai. Με τους: Tony Leung Chiu-wai, Maggie Cheung, Rebecca Pan, Liu Chin, Siu Ping Lam, Chin Chi-Ang. Έγχρωμη, 98΄.

Ο Τσάου, αρχισυντάκτης μιας εφημερίδας, μετακομίζει με τη σύζυγό του σ’ένα καινούργιο σπίτι. Εκεί γνωρίζεται με τη Λι-Ζεν, την όμορφη γυναίκα της διπλανής πόρτας, σύζυγο ενός εμπορικού αντιπροσώπου, ο οποίος βρίσκεται συνήθως σε επαγγελματικό ταξίδι. Η σύζυγος του Τσάου λείπει, επίσης, συχνά από το σπίτι. Κάποτε θα συνειδητοποιήσουν ότι οι σύζυγοί τους είναι εραστές και τότε θα βρεθούν στα χνάρια μιας ερωτικής επιθυμίας που κανείς τους δεν παραδέχεται πως είναι δική του.

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 21:30