Καθολικά προσβάσιμη προβολή του ντοκιμαντέρ Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή

Με συνέπεια και αφοσίωση στο όραμα της προσβασιμότητας στην κινηματογραφική εμπειρία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο Ολύμπιον η προβολή του ντοκιμαντέρ Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή. Η προβολή εντάσσεται στο πρόγραμμα καθολικά προσβάσιμων προβολών του Φεστιβάλ, με τίτλο «Σινεμά για όλους», το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Alpha Bank, επίσημου χορηγού προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Η ταινία προβλήθηκε με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing].

Στο ντοκιμαντέρ Αγέλαστος Πέτρα, ο Φίλιππος Κουτσαφτής κινηματογραφεί την Ελευσίνα. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Την προβολή του ντοκιμαντέρ προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. «Υπάρχουν κάποιες ταινίες που έχουν ανακουφιστική, επουλωτική, σχεδόν μαγική δράση σε στιγμές όπως αυτή, της οδύνης και του πένθους που ζούμε. Μια τέτοια ταινία είναι η Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή. Κυκλοφόρησε στις αίθουσες πριν 23 χρόνια, και όπως μας θύμισε πριν λίγο ο διανομέας και φίλος του Φεστιβάλ, Ζήνος Παναγιωτίδης της Rosebud.21, είχε παιχτεί για 16 συνεχείς εβδομάδες και είχε κόψει 60.000 εισιτήρια, αριθμό ρεκόρ τόσο για ντοκιμαντέρ όσο και για πολλές ελληνικές ταινίες. Άλλαξε θα λέγαμε την πορεία του ελληνικού ντοκιμαντέρ» είπε.

Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα συνεργασία που έχει συνάψει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ενώ προανήγγειλε και επόμενες δράσεις του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. «Στο πλαίσιο των κοινών  δράσεων και ενεργειών που κατά κάποιον τρόπο ενώνουν μέσω της τέχνης δυο εμβληματικά λιμάνια της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη και την Ελευσίνα, θα γίνει και μια συζήτηση την Κυριακή στις 17:00, στο Πράσινο Δωμάτιο, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Μιχαήλ Μαρμαρινό, τον Φίλιππο Κουτσαφτή, αλλά και τον Σύλλα Τζουμέρκα».

Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε και στο νέο έργο του Φίλιππου Κουτσαφτή, Οι Ελευσίνιοι, το οποίο συνιστά συνέχεια της Αγέλαστου Πέτρας και θα κάνει πρεμιέρα φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι θεατές είχαν μάλιστα την ευκαιρία να πάρουν και μια πρώτη γεύση του νέου έργου μέσα από την προβολή ενός σύντομου αποσπάσματος, το οποίο προβλήθηκε και αυτό με όρους καθολικής προσβασιμότητας.

«Ο Φίλιππος Κουτσαφτής μάς έστειλε ένα αποκλειστικό απόσπασμα από την καινούρια του ταινία. Και αυτή διαδραματίζεται στην Ελευσίνα. Θα είστε οι πρώτοι που θα το δείτε. Η ταινία αυτή θα προβληθεί στο πλαίσιο της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Και υπάρχει και μια έκπληξη, την οποία όμως δε θα σας αποκαλύψουμε ακόμα, με την οποία έχει σχέση το Φεστιβάλ μας».

Τέλος ο κ. Ανδρεαδάκης σημείωσε ότι η ταινία Ζάκρος του Φίλιππου Κουτσαφτή συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και θα προβληθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η Αγέλαστος Πέτρα θα είναι διαθέσιμη και για διαδικτυακή προβολή στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τις 4 έως και τις 12 Μαρτίου, με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing].