Agora Thessaloniki Pitching Forum

25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ // 2-12/3/2023

 

Agora Thessaloniki Pitching Forum

 

Η παρουσίαση των πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Thessaloniki Pitching Forum, την πλατφόρμα συμπαραγωγής και συγχρηματοδότησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο πλαίσιο της Αγοράς. Η πλατφόρμα παρέχει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν το πρότζεκτ τους, να δεχτούν σχόλια και συμβουλές, αλλά και να ακονίσουν το υλικό τους στη διάρκεια ενός διήμερου διαδικτυακού εργαστηρίου.

 

Οι tutors για τα ομαδικά εργαστήρια είναι οι:

 

Philippa Kowarsky, Παραγωγός & Σύμβουλος Ντοκιμαντέρ, Ισραήλ

Brigid O'Shea, Σύμβουλος Ντοκιμαντέρ, Documentary Association of Europe - DAE, Γερμανία/Αυστραλία

Ove Rishøj Jensen, Παραγωγός & Σύμβουλος Ντοκιμαντέρ, Paradiddle Pictures, Δανία

Mila Turajlić, Σκηνοθέτης & Παραγωγός, Poppy Pictures, Σερβία

Natalia Libet, Παραγωγός, Ουκρανία

 

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τα πρότζεκτ τους κατά το μονοήμερο Forum σε ειδικούς από όλο τον κόσμο, με τους οποίους στη συνέχεια πραγματοποιούν συναντήσεις. Την εκδήλωση προλόγισε η Αγγελική Βέργου, επικεφαλής της Αγοράς: «Βιώνουμε δύσκολες μέρες σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. Γνωρίζω, όμως, πως εσείς, οι άνθρωποι του ντοκιμαντέρ ξέρετε πολλά από δύσκολες στιγμές».

 

Η κ. Βέργου έδωσε τον λόγο στη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό: «Ευχαριστώ τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. Βλέπω μπροστά μου πολλά φιλικά και ενθουσιώδη πρόσωπα, τα οποία μας φτιάχνουν τη διάθεση. Παρά τη στεναχώρια και τις δυσκολίες χαιρόμαστε που είστε εδώ μαζί μας. Ευχαριστώ τους συμμετέχοντες στο πάνελ, την επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum, φυσικά τους δημιουργούς και τα υπέροχα πρότζεκτ τους, την επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου, καθώς και τους χορηγούς και συνεργάτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η κ. Βέργου αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με την DAE (Documentary Association of Europe) με την οποία επιμελούνται το πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Στη συνέχεια, έκανε μια μικρή παρουσίαση των διαφόρων δράσεων της Αγοράς, όπως το Agora Lab, τα Works in Progress, αλλά και τις καθημερινές ομιλίες και συζητήσεις των Agora Talks. Αναφέρθηκε, επίσης, στα πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στο περσινό Evia Film Project, την πρώτη απόπειρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας σχετικά με θέματα βιωσιμότητας. Επιπλέον, δήλωσε πως η φετινή Αγορά φιλοξενεί το ουκρανικό πρότζεκτ Listening to the World της Yelizaveta Smith που κέρδισε το Networking Award τον περασμένο Μάιο στo Beldocs Industry του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs. Τέλος, ευχαρίστησε την παραγωγή, τους εθελοντές, το τμήμα οπτικοακουστικών μέσων του Φεστιβάλ, κλείνοντας με μια αναφορά στα βραβεία της Αγοράς, τα οποία θα απονεμηθούν την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

 

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν στο Thessaloniki Pitching Forum:

 

Το Onassis Culture, στηρίζοντας με συνέπεια την ανάπτυξη του ανεξάρτητου ελληνικού κινηματογράφου, στο πλαίσιο συνεργασίας του με το Φεστιβάλ, τιμά με το Onassis Film Award (5.000 ευρώ) ένα από τα ελληνικά πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Thessaloniki Pitching Forum ή στο Agora Docs in Progress.

Βραβείο Thessaloniki Pitching Forum (2.000 ευρώ).

Βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum για ελληνικό πρότζεκτ (2.000 ευρώ)

Βραβείο Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (MFI Script2Film Workshop), που αντιστοιχεί σε μια υποτροφία για το Doc Lab αξίας 2.000 ευρώ καθώς και διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο για το έτος 2023 σε ένα από τα επιλεγμένα διεθνή project.

Βραβείο DAE - Documentary Association of Europe (Συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους).

Βραβείο Aylon Productions Digital Services (Ψηφιοποίηση υλικού από την Aylon Productions).

Βραβείο Beldocs (Διαμονή και διαπίστευση για το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs 9-13  Μαΐου 2023).

Το νέο βραβείο Dok Leipzig Accelerator προσφέρει δύο Co-Pro Market διαπιστεύσεις και διαμονή (Οκτώβριος 2023).

 

Τη διεθνή επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum αποτελούν οι:

 

Ελένη Χανδρινού, Σύμβουλος & Παραγωγός - Cigale Films, Βέλγιο

Nevena Milašinović, Sales and Acquisitions Executive - Lightdox, Ελβετία

Sara Rüster, International Distribution Manager - Swedish Film Institute, Σουηδία

 

Τα πρότζεκτ θα αναδειχθούν και μέσα από τη συζήτηση που θα έχουν οι δημιουργοί με ένα διεθνές πάνελ κορυφαίων επαγγελματιών.

 

Στα φετινά πάνελ της Αγοράς συμμετέχουν συνολικά 17 ομιλητές, μεταξύ των οποίων και οι:

 

Adel Ksiksi, Al Jazeera

Soleil Gharbieh - AFAC - Arab Fund for Arts & Culture, Λίβανος

Magdalena Borowska, TVP, Πολωνία

Devin Karambelas, WGBH/PBS, ΗΠΑ

Sanam Gharazoglou - MUBI, Ηνωμένο Βασίλειο

 

Τα πρότζεκτ του Thessaloniki Pitching Forum:

 

HOLY HUMAN ANGEL

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Παραγωγή: Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη - Anemon Productions, Βίκυ Μίχα - Asterisk*, Heather Millard - Compass Films, Ελλάδα, Ισλανδία

 

THE MAN WITH THE BROKEN ARM

Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Βασιλείου, Παραγωγή: Orlane Dumas - Les films de l'Aube Sauvage, Κωνσταντίνος Βασίλαρος - StudioBauhaus, Γαλλία, Ελλάδα

 

PARADISE LOST

Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Γιολάντα Μαρκοπούλου - Polyplanity Productions, Συν-σεναριογράφος: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Ελλάδα (VR Interactive Documentary)

 

BEYOND THE BORDER

Σκηνοθεσία: Ana Otasević, Παραγωγή: Ana Otasevic - Dar Mar Films, Σερβία

 

DAD’S LULLABY

Σκηνοθεσία: Lesia Diak, Παραγωγή: Monica Lăzurean-Gorgan, Elena Martin - FILMWAYS, Ουκρανία, Ρουμανία

 

FAR FROM MAINE

Σκηνοθεσία: Roy Cohen, Παραγωγή: Roy Cohen - Roy Cohen Films, Serge Gordey - Temps Noir, Ισραήλ, Γαλλία

 

HOLY FAMILY

Σκηνοθεσία: Sacha Biazzo, Συν-σεναριογράφος: Chiara Freddi, Παραγωγή: Francesco Piccinini - Deepinto Srl, Ιταλία (Docuseries)

IRONMAN

Σκηνοθεσία: Kiril Karakash, Svetislav Podleshanov, Παραγωγή:  Kiril Karakash, Svetislav Podleshanov - OPIUM Film, Ieva Ūbele - Baltic Balkan Productions - Λετονία, Eno Milkani - Bunker Film+, Βόρεια Μακεδονία, Λετονία, Αλβανία

 

JANA

Σκηνοθεσία: Muhammad Reza Azadi, Παραγωγή: Ali Haider - Filmkhaana, Maaria Sayed - Draw4Films, Πακιστάν, Ιταλία

 

MAOMI - LARGER THAN LIFE

Σκηνοθεσία: Judit Oláh, Παραγωγή: Inez Mátis - Pi Productions, Annika Mayer - Majmun Films, Anna Stylińska, Katarzyna Slesicka - My Way Studio, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία

 

THE NATIVE DANCE

Σκηνοθεσία: Alaa Dajani, Παραγωγή: Kesmat El Sayed, Laura Kloeckner - SEERA FILMS, Αίγυπτος, Γερμανία

 

OUR FEMININE WARS

Σκηνοθεσία: Zaina Erhaim, Παραγωγή: Brian Hill - Century Films, Ηνωμένο Βασίλειο, Συρία Σε συνεργασία με CIRCLE Women Doc Accelerator

 

QUEENS OF JOY

Σκηνοθεσία: Olga Gibelinda, Παραγωγή: Ivanna Khitsinska - Quatros Group, Ουκρανία

 

THREE TIMES A REBEL

Σκηνοθεσία: Anna M. Bofarull, Παραγωγή: Anna M. Bofarull - KABOGA Art and Films, Rok Biček - CVINGER FILM, Ισπανία, Σλοβενία