Γνωρίστε την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Newcomers

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος Newcomers του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Δώδεκα ταινίες άνω των 50 λεπτών, τις οποίες υπογράφουν νέοι δημιουργοί, διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο – Δημήτρης Εϊπίδης» και για τον Αργυρό Αλέξανδρο. Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος – Δημήτρης Εϊπίδης» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000€, ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000€. Τα μέλη της φετινής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Newcomers είναι οι: Ντίτε Χάαρλοβ Γιόνσεν (σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ και φωτογράφος), Κατερίνα Κακλαμάνη (σεναριογράφος και σύμβουλος σεναρίου για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση) και Κάρεν ΜακΜάλεν (επιμελήτρια και προγραμματίστρια ταινιών).

 

Ντίτε Χάαρλοβ Γιόνσεν

 

Η Ντίτε Χάαρλοβ Γιόνσεν μεγάλωσε στη Μοζαμβίκη και μετακόμισε στη Δανία στην εφηβεία της, ενώ αργότερα, το 2017, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ στο National Film School. Σπούδασε φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο (2001), στη σχολή Fatamorgana της Κοπεγχάγης (2000) και στο Centro de Formação Fotografico του Μαπούτο (1998). Τα ντοκιμαντέρ, τα οποία έχουν συγκεντρώσει πλήθος διακρίσεων, έχουν προβληθεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Η συλλογή φωτογραφίας της νεκρής φύσης με τίτλο Maputo Diary έχει παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma του Ελσίνκι (2010), στην Galleri Image του Άρχους (2011), ενώ είναι μέρος της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Φωτογραφίας της Δανίας (2021).

 

Κατερίνα Κακλαμάνη

 

Η Κατερίνα Κακλαμάνη σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις Σπουδές Κινηματογράφου στο Tisch School of the Arts της Νέας Υόρκης. Είναι σεναριογράφος και σύμβουλος σεναρίου για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 2007 ως το 2012 εργάστηκε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο τμήμα του προγράμματος, κι έπειτα ανέλαβε ρόλο αρχισυντάκτριας για ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμβούλου σεναρίου ως ελεύθερη επαγγελματίας για σειρές και ταινίες μεγάλου μήκους, και υπεύθυνης διάφορων προγραμμάτων χρηματοδότησης για ευρωπαϊκές ταινίες και σειρές. Έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση (σειρές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ), ενώ συνυπέγραψε το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας Cosmic Candy (2019), σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Δραγασάκη. Αυτή την περίοδο έχει αναλάβει τον ρόλο της Επικεφαλής Ανάπτυξης Σεναρίου του Mega.

 

Κάρεν ΜακΜάλεν

 

Η Κάρεν ΜακΜάλεν, επιμελήτρια και προγραμματίστρια ταινιών με έδρα το Μπρούκλιν, εργάζεται αυτή την περίοδο ως υπεύθυνη προγράμματος στο φεστιβάλ κινηματογράφου Urbanworld και senior programmer στο φεστιβάλ DOC NYC. Στο παρελθόν διετέλεσε βασική επιμελήτρια του New Voices in Black Cinema και υπεύθυνη προγραμματισμού του TIDE Film Festival. Έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές σε φεστιβάλ όπως τα Pan African, Trinidad + Tobago, Cleveland International και Bentonville, όπως και σε επιτροπές αξιολόγησης σε βραβεία φορέων όπως τα Gotham Awards, Carey Institute, Black Public Media και Cinema Eye Honors. Η Κάρεν συντονίζει πάνελ και κάνει συνεντεύξεις για το HBO, το Netflix, την Apple, το Peacock και το NY African Film Festival Υόρκης –μεταξύ πολλών άλλων–, ενώ επίσης εμφανίζεται στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως media expert. Έχει συμμετάσχει στη δημιουργία μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών, ενώ επίσης δίδαξε post-production στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ. Η Κάρεν αποφοίτησε από το Brown University με ειδίκευση στις Γαλλικές Σπουδές και τις Διεθνείς Σχέσεις.