Γνωρίστε την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού >>Film Forward

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος >>Film Forward

 

To διαγωνιστικό πρόγραμμα >>Film Forward περιλαμβάνει δέκα ταινίες άνω των 45 λεπτών, οι οποίες πειραματίζονται με τη φόρμα και τη μέθοδο της ταινίας τεκμηρίωσης. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000€, και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€. Τα μέλη της φετινής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού >>Film Forward είναι οι: Αλεξάνδρα Κατσαρού (σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας και πεζογράφος), Τιμ Λέιεντεκερ (εικαστικός καλλιτέχνης, πολιτιστικός παραγωγός και προγραμματιστής) και Φαμπρίτσιο Μαλτέζε (σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και βραβευμένος φωτογράφος).

 

Αλεξάνδρα Κ*

 

Η Αλεξάνδρα Κ* είναι σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας και πεζογράφος. Παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα (Πώς φιλιούνται οι αχινοί) από τις εκδόσεις Πατάκη. Το 2018 ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο της Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας (εκδόσεις Πατάκη), το οποίο έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες και έχει τιμηθεί με το ευρωπαϊκό βραβείο EURODRAM. Το τελευταίο της έργο (γάλα, αίμα, εκδόσεις Νεφέλη) ανέβηκε τον Ιούλιο του 2021 στη Μικρή Επίδαυρο κατόπιν ανάθεσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Στρέλλα, Belle Helene). Υπήρξε writer-in-residence στο International Writers Program του Πανεπιστημίου της Άιοβα (2021), ενώ επίσης έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Τιμ Λέιεντεκερ

 

Ο Τιμ Λέιεντεκερ είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ζει μεταξύ Ρότερνταμ και Στρασβούργου. Έκανε το μεταπτυχιακό του στις Εικαστικές Τέχνες (MFA) στο Sandberg Institute του Άμστερνταμ. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ και καλλιτεχνικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, όπως στο Taipei Film Festival, στο Power Plant (Τορόντο), στο MoMA (Νέα Υόρκη), στο Centre Pompidou (Παρίσι) και στο Berwick Media Arts Festival, μεταξύ πολλών άλλων. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο Feast (2021) ήταν υποψήφια για το βραβείο Tiger Award στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (IFFR) και έλαβε το βραβείο Loridan-Ivens CNAP στο Cinéma du Reél (Παρίσι). Ο Λέιεντεκερ εργάζεται επίσης ως παραγωγός σε έργα άλλων καλλιτεχνών και ως προγραμματιστής του κινηματογραφικού τμήματος στο πολιτιστικό κέντρο WORM του Ρότερνταμ.

 

Φαμπρίτσιο Μαλτέζε

 

O Φαμπρίτσιο Μαλτέζε γεννήθηκε στην Ιταλία και ζει στο Παρίσι και το Λουξεμβούργο. Είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και βραβευμένος φωτογράφος. Τα πορτρέτα διασημοτήτων που φωτογράφισε έχουν κοσμήσει εξώφυλλα περιοδικών όπως τα The Hollywood Reporter, GQ, Sight & Sound, Rolling Stone, Studio Ciné Live, Filmkrant, μεταξύ άλλων. Η χαρακτηριστική δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις ανά τον κόσμο, όπως στο Μακάο, στην πρόσφατη ρετροσπεκτίβα του έργου του ως φωτογράφου και κινηματογραφιστή, την οποία διοργάνωσε η Cinémathèque της χώρας, και στο Μόντρεαλ, όπου οι φωτογραφίες του παρουσιάστηκαν σε τρεις διαφορετικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και στη Cinémathèque Quebecoise και στο έγκριτο κέντρο PHI. Έχει εργαστεί σε είκοσι περίπου ευρωπαϊκές art house ταινίες ως φωτογράφος πλατώ. Η φιλμογραφία του ως σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας και παραγωγού περιλαμβάνει ως σήμερα πέντε ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: Twenty-Five Palms (2015), 50 Days in the Desert (2016), California Dreaming (2019), I fiori persi [Lost Flowers] (2021) και Linvitation [The Invitation] (2022).