Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ (23-29/03/2023)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πέμπτη 23 – Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

 

 

Μη χάσετε αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον και το Λιμάνι:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 4€

Fundamentals of Cinema: 5€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

Τυχερό Αστέρι / Broker

(Νότια Κορέα, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Έντα / Kore-eda Hirokazu. Με τους: Song Kang-ho, Gang Dong-won, Bae Doona. Έγχρωμη, 129΄.

 

Στη Νότια Κορέα, εκατοντάδες μωρά κάθε χρόνο βρίσκονται παρατημένα, γεγονός που έχει οδηγήσει δημόσιους φορείς και απλούς πολίτες να προσθέσουν στα κτίρια και τα σπίτια τους κουτιά-δοχεία που προστατεύουν τα βρέφη μέχρι να τα μαζέψει κάποιος. Ένας υπάλληλος μιας εγκατάστασης με «baby boxes» και ο φίλος του που παλεύει με τα χρέη του, κλέβουν ένα μωρό για να το πουλήσουν σε καλή τιμή. Σύντομα, όμως, οι ντετέκτιβ που τους παρακολουθούσαν τους εντοπίζουν αθόρυβα για να αποσπάσουν κρίσιμα στοιχεία.

 

Βραβεία: Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού (Σονγκ Κανγκ-Χο) και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής (Φεστιβάλ Καννών 2022)

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/rnbq2d9b6bQ

 

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη – 19:00 & 21:30

 

Το Ήσυχο Κορίτσι / The Quiet Girl

(Ιρλανδία, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Colm Bairéad. Σενάριο: Colm Bairéad, Claire Keegan. Με τους: Carrie Crowley, Andrew Bennett, Catherine Clinch. Έγχρωμη, 95΄.

 

Λόγω της εγκυμοσύνης της μητέρας της, ένα πραγματικά ήσυχο κορίτσι θα περάσει το καλοκαίρι με μακρινούς συγγενείς. Τρυφερή μεταφορά ενός αναγνωρισμένου διηγήματος όπου, αποφεύγοντας τις συμβάσεις ταινίας ενηλικίωσης, ο πρωτοεμφανιζόμενος ιρλανδός σκηνοθέτης συγχρονίζει την καρδιά της ιστορίας με τους παλμούς του θεατή.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/sgpi-XMWmyw

 

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00

 

 

 

Αρκούδες δεν υπάρχουν / Khers Nist

(Ιράν, 2022)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Τζαφάρ Παναχί / Jafar Panahi. Με τους: Jafar Panahi, Naser Hashemi, Vahid Mobaseri, Bakhtiar Panjei, Mina Kavani. Έγχρωμη, 107΄.

 

Το Αρκούδες δεν υπάρχουν παρακολουθεί δύο παράλληλες ερωτικές ιστορίες. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εραστές συναντούν δυσκολίες λόγω των αθέατων και μοιραίων εμποδίων, τη δύναμη των προκαταλήψεων και τους μηχανισμούς της εξουσίας. Ένα ευρηματικό, διαφωτιστικό εγχείρημα «autofiction» (αυτο-μυθοπλασίας) εξελίσσεται σε πράξη αντίστασης, όπως και κάθε άλλη ταινία του δημιουργού, με όχημα μια αφήγηση για μια πράξη διαφυγής: Ένα ζευγάρι που ζει σε ένα χωριό κοντά στα πορώδη σύνορα μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, προσπαθεί να φύγει για το Παρίσι με κλεμμένα διαβατήρια, ενώ τους ακολουθεί ένα κινηματογραφικό συνεργείο. Ένα άλλο ζευγάρι προσπαθεί να γλιτώσει από το συνοικέσιο και τα κουτσομπολιά του χωριού. Ένα ενδοσκοπικό αριστούργημα που υπογραμμίζει ποιο είναι το διακύβευμα της υπεράσπισης της δημιουργικής ελευθερίας.

 

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Venice IFF 2022

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/lCWTW4m_0PI

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:00

 

KIDS LOVE CINEMA

Γιάκαρι: η ταινία / Yakari, le film

(Γαλλία - Βέλγιο - Γερμανία, 2020)

 

Σκηνοθεσία: Xavier Giacometti, Toby Genkel. Έγχρωμη, 82΄.

Ενώ η φυλή του ετοιμάζεται να ακολουθήσει τη μετανάστευση των βισώνων, ο Γιάκαρι, ένα νεαρό αγόρι των Σιου, ξεκινάει μόνος του να ακολουθήσει το μονοπάτι του Μικρού Κεραυνού, ενός άγριου αλόγου που φημολογείται ότι είναι αδάμαστο.

 

Μεταγλωττισμένη, για παιδιά άνω των 6 ετών.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/7XbR98eK5gg

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 26/3 στις 12:00

 

 

Παρίσι Ξανά / Paris Memories / Ravoir Paris

(Γαλλία, 2022)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο:  Αλίς Βινοκούρ / Alice Winocour. Με τους: Virginie Efira, Benoît Magimel, Grégoire Colin. Έγχρωμη, 95΄.

 

Ένα σαββατιάτικο, φθινοπωρινό βράδυ, η Μία βιώνει μια επίθεση σε ένα παρισινό μπιστρό. Τρεις  μήνες μετά, πασχίζει να θυμηθεί τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ και πώς να ανακτήσει τη ζωή της για να βρει ξανά την ευτυχία. Όμως δεν είναι πια η ίδια και το Παρίσι δεν είναι πια το ίδιο… Η Μία βλέπει την πόλη της με νέα μάτια, κι αυτό είναι το πρώτο βήμα προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αλλά και να αλλάξει ριζικά τη ζωή της. Η ταινία δεν μιλά για την τρομοκρατία καθεαυτή, ούτε για τα κίνητρα των δραστών, αλλά για τις συνέπειές της στους απλούς ανθρώπους την επόμενη μέρα, και το πώς αυτοί διαχειρίζονται (ή δεν διαχειρίζονται) το σοκ. Για τις ουλές που αφήνει στις ψυχές των θυμάτων. Ωστόσο είναι προφανές πως παραπέμπει στο μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που σημάδεψαν ανεξίτηλα το Παρίσι το 2015 (από το Σαρλι Εμπντό, μέχρι το Μπατακλάν).

 

- Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Φεστιβάλ των Καννών, Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, Βραβεία Σεζάρ

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00

 

 

Οι δύο όψεις του ξυραφιού / Avec amour et acharnement

(Γαλλία, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Κλερ Ντενί / Claire Denis. Σενάριο: Claire Denis, Christine Angot. Με τους: Juliette Binoche, Vincent Lindon, Grégoire Colin, Bulle Ogier. Έγχρωμη, 116΄.

 

Οι Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λιντόν υποδύονται ένα ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την επιστροφή του προηγούμενου συντρόφου της Μπινός και άλλοτε κολλητού του Λιντόν –τον οποίο είχε εγκαταλείψει για τον φίλο του. Η σκηνοθέτις εστιάζει κυρίως στην ηρωίδα και τον σύζυγό της, που ζουν μαζί για μία δεκαετία, καλύπτοντας με ένα πέπλο μυστηρίου τον «εισβολέα» στην σχέση, που μόνο προς το τέλος της ταινίας αποκαλύπτεται ως τρισδιάστατος χαρακτήρας -μία σκόπιμη επιλογή που αφήνει πολλά στην φαντασία, εστιάζοντας  κυρίως στην ψυχοσύνθεση και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της ηρωίδας, και στη σχέση της με τον τωρινό σύντροφό της, που αν και φαινομενικά υποδειγματική, αίφνης κλυδωνίζεται.

 

- Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη – 21:15

 

 

ΤΟ 23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέμπτη  23 – Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

 

H εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 υποδεχόμαστε στις αίθουσές μας (Σταύρος Τορνές, Παύλος Ζάννας) μια επιλογή από 16 ταινίες από το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Η έναρξη των προβολών στη Θεσσαλονίκη γίνεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 10:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας με την προβολή της ταινίας Σχετικά με τη Τζοάν του Laurent Larivière. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει masterclass από τον  Stéphane Goudet (κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του σινεμά Les Méliès). 

Επιπλέον, το Σάββατο 25 Μαρτίου, η προβολή της ταινίας Αγόρια από την επαρχία του Gaël Lépingle θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό.

 

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Παύλος Ζάννας

10:00 Σχετικά με την Τζοάν

12:00 Σχετικά με την… Τζοάν και το γαλλικό σινεμά. Συζήτηση με τον Stéphane Goudet

 

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

19:00 Στο καλό να πάμε 

21:00 Το έγκλημά μου 

 

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

19:00 Οι ανήσυχοι

21:30 Ένοχο υλικό

 

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

18:00 Απαγορεύονται τα σκυλιά και οι Ιταλοί

19:30 Αγόρια από την επαρχία (Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Gaël Lépingle)

21:30 Νοέμβρης 

 

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

18:00 Ένα μικρό μάθημα αγάπης

20:00 Η μεγάλη μαγεία

22:00 Πρότζεκτ Βίκινγκ

 

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

19:00 Τα παιδιά των άλλων

21:00 Όλοι αγαπούν τη Ζαν

 

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

18:30 Simone: το ταξίδι του αιώνα

21:30 Final Cut!

 

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

19:00 Ο τελευταίος αγώνας

21:00 Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν