Οι ταινίες της εβδομάδας (30 Μαρτίου - 5 Απριλίου 2023)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πέμπτη 30 Μαρτίου  - Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

 

 

Μη χάσετε αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον και το Λιμάνι:

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης, συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα:

 

 

 

 

 

 

 

 


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 4€

Fundamentals of Cinema: 5€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

Το μπλε καφτάνι / Le bleu du caftan

 

Σκηνοθεσία:  Maryam Touzani  / Μαριάμ Τουζανί. Με τους: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui. Έγχρωμη, 124΄.

 

Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Γιουσέφ. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίμ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

 

- Βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, Φεστιβάλ Καννών 2022.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/y7-DIRwTHjY

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη - 19:00 & 21:15

 

Ο άρχοντας των μυρμηγκιών / Il Signore Delle Formiche

(Ιταλία, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Τζάνι Αμέλιο / Gianni Amelio. Σενάριο: Gianni Amelio, Edoardo Petti, Federico Fava. Με τους: Luigi Lo Cascio, Elio Germano, Sara Serraiocco, Leonardo Maltese. Έγχρωμη, 134΄.

 

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία του ιταλού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν κατά πολύ νεότερό του άντρα στην Ιταλία του ’60. Στον ιταλικό ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ παράνομη, αφού (όπως εξηγεί ένας δημοσιογράφος με καταλυτική παρουσία στην εξέλιξη της πλοκής) η καταδίκη της από την επίσημη εξουσία θα αναγνώριζε την ύπαρξή της· ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την εξουσία να επινοήσει άλλους τρόπους να επιβληθεί και να καταπνίξει τη διαφορετικότητα. Έτσι, το «έγκλημά» του Μπραϊμπάντι ήταν αυτό της «plagia», της πλάγιας επιρροής και παραβίασης της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου... Ο βετεράνος μετρ Τζάνι Αμέλιο, ο οποίος αποκάλυψε μόλις πριν μερικά χρόνια ότι είναι γκέι, ξετυλίγει μια ιστορία που τον σημάδεψε βαθιά όταν ήταν νέος, αφού, όπως λέει, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως στη θέση του Μπραϊμπάντι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος, ένοχος για ένα έγκλημα που δεν έχει καμία υπόσταση. Κινηματογραφημένο με σοβαρότητα και μέτρο, αλλά με το συναίσθημα και τη δικαιολογημένη οργή του δημιουργού του να δίνουν τον τόνο, το φιλμ διατυπώνει ένα κατάφορα πολιτικό και συγκινητικό μήνυμα, εν είδει απολογίας για το πλήθος των ανθρώπων που έζησαν τη ζωή τους στη σκιά, σε σκοτεινές εποχές που δεν είχαν χώρο για όλους.

 

 

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Z4f07Yef8uo

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 18:30 & Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:00

 

 

Τα Οχτώ Βουνά / Le Otto Montagne / The Eight Mountains

(Ιταλία - Βέλγιο - Γαλλία, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Felix van Groeningen / Φέλιξ φαν Γκρόνινγκεν,  Charlotte Vandermeersch / Σαρλότ Βαντερμέερς. Σενάριο: Paolo Cognetti, Charlotte Vandermeersc, Felix van Groeningen. Με τους: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Lupo Barbiero. Έγχρωμη, 147΄.

 

Μια ιστορία φιλίας και ενηλικίωσης κάποιων παιδιών που γίνονται άντρες όταν προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη των πατεράδων τους, αλλά πάντα καταλήγουν σπίτι τους, ό,τι κι αν έχει συμβεί. Ο Πιέτρο είναι ένα αγόρι από την πόλη, ενώ ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί σ’ ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό. Στην πορεία των ετών, ο Μπρούνο μένει πιστός στο βουνό του, ενώ ο Πιέτρο είναι αυτός που άλλοτε αναχωρεί και άλλοτε επιστρέφει. Οι συναντήσεις τους τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την αγάπη και την απώλεια, υπενθυμίζοντάς τους τις ρίζες τους και ξεδιπλώνοντας τη μοίρα τους, καθώς ανακαλύπτουν τι σημαίνει πραγματική φιλία ζωής.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/w5SEyNUulUo

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 18:45 & 21:30

 

FUNDAMENTALS OF CINEMA

Ο ταξιτζής / Taxi driver

(ΗΠΑ, 1976)

 

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese / Μάρτιν Σκορσέζε. Σενάριο: Paul Schrader. Με τους: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Albert Brooks. Έγχρωμη, 114΄.

 

Ο 26χρονος Τράβις Μπικλ, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, ξεκινάει να δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη τις μεταμεσονύχτιες ώρες για να αντιμετωπίσει τη χρόνια αϋπνία του. Έρχεται, έτσι, σε επαφή με την σκοτεινή και παρακμάζουσα πλευρά της πόλης από την οποία θρέφεται το βίαιο ένστικτό του με αποτέλεσμα να οδηγείται καθημερινά όλο και πιο κοντά στο έγκλημα. 

* Για την ταινία θα μιλήσει ο Γιώργος Δημητριάδης, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/k_aWPxezCRY

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 5 Απριλίου 20:30

 

 

KIDS LOVE CINEMA

Αδελφές: Το καλοκαίρι που ανακαλύψαμε τις υπερδυνάμεις μας /

Tottori! Sommeren vi var alene

(Νορβηγία, 2020)

 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Silje Salomonsen, Arild Østin Ommundsen. Με τους: Vega Østin, Billie Østin, Thomas Skjørestad, Nina Ellen Ødegård. Έγχρωμη, 78΄. Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους. Για παιδιά ηλικίας άνω των 9 ετών.

 

Η εννιάχρονη Βέγκα και η πεντάχρονη αδελφή της, η Μπίλι, φεύγουν για εκδρομή και διανυκτέρευση στο δάσος. Όλα μοιάζουν υπέροχα, μέχρι τη στιγμή που ο μπαμπάς τους χτυπά τον αστράγαλό του και τα δύο κορίτσια είναι υποχρεωμένα να αναζητήσουν βοήθεια. Ο αρχικός πανικός, όμως, σύντομα υποχωρεί χάρη σε μια σειρά από μαγικές και ονειρικές συναντήσεις. Η Βέγκα και η Μπίλι υπερνικούν κάθε φόβο, ανακαλύπτουν τις υπερδυνάμεις που διαθέτουν και αντλούν δύναμη από τον πανίσχυρο δεσμό της αδελφικής αγάπης.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/dPB81RxVzt8

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 2 Απριλίου στις 12:00

 

Τυχερό Αστέρι / Broker

(Νότια Κορέα, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Έντα / Kore-eda Hirokazu. Με τους: Song Kang-ho, Gang Dong-won, Bae Doona. Έγχρωμη, 129΄.

 

Στη Νότια Κορέα, εκατοντάδες μωρά κάθε χρόνο βρίσκονται παρατημένα, γεγονός που έχει οδηγήσει δημόσιους φορείς και απλούς πολίτες να προσθέσουν στα κτίρια και τα σπίτια τους κουτιά-δοχεία που προστατεύουν τα βρέφη μέχρι να τα μαζέψει κάποιος. Ένας υπάλληλος μιας εγκατάστασης με «baby boxes» και ο φίλος του που παλεύει με τα χρέη του, κλέβουν ένα μωρό για να το πουλήσουν σε καλή τιμή. Σύντομα, όμως, οι ντετέκτιβ που τους παρακολουθούσαν τους εντοπίζουν αθόρυβα για να αποσπάσουν κρίσιμα στοιχεία.

 

Βραβεία: Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού (Σονγκ Κανγκ-Χο) και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής (Φεστιβάλ Καννών 2022)

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/rnbq2d9b6bQ

 

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:15

 

 

Το Ήσυχο Κορίτσι / The Quiet Girl

(Ιρλανδία, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Colm Bairéad. Σενάριο: Colm Bairéad, Claire Keegan. Με τους: Carrie Crowley, Andrew Bennett, Catherine Clinch. Έγχρωμη, 95΄.

 

Λόγω της εγκυμοσύνης της μητέρας της, ένα πραγματικά ήσυχο κορίτσι θα περάσει το καλοκαίρι με μακρινούς συγγενείς. Τρυφερή μεταφορά ενός αναγνωρισμένου διηγήματος όπου, αποφεύγοντας τις συμβάσεις ταινίας ενηλικίωσης, ο πρωτοεμφανιζόμενος ιρλανδός σκηνοθέτης συγχρονίζει την καρδιά της ιστορίας με τους παλμούς του θεατή.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/sgpi-XMWmyw

 

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00