Οι ταινίες της εβδομάδας (6-12 Απριλίου 2023)

Στο Ολύμπιον μη χάσετε το κοινωνικοπολιτικό θρίλερ του Φιλίπ Λε Γκε Ο άνδρας στο υπόγειο, με ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό τρίο, αλλά και το οικογενειακό δράμα Η Λέιλα και τα αδέρφια της του ιρανού δημιουργου Σαΐντ Ρουσταγί, που αποκαλύπτει τα αδιέξοδα μιας βαθύτατα πατριαρχικής κοινωνίας.

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας βλέπουμε το φιλμ Το σπίτι μας του Αλεχάντρο Λοάισα Γκρίσι, μια ταινία για το περιβάλλον, την αναγκαιότητα για αλλαγή και το ίδιο το νόημα της ζωής, επίσημη πρόταση της Βολιβίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Κέρδισε το κοινό στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τώρα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε για λίγες προβολές στην αίθουσα Σταύρος Τορνές. Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ της Βάλερυ Κοντάκου Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης, για την πολυτάραχη, συναρπαστική ζωή της Τσέλι Γουίλσον από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη βιομηχανία του πορνό και τα σινεμά της Times Square, στη δεκαετία του '70.

Στο Kids Love Cinema αυτής της εβδομάδας μη χάσετε το φιλμ Ίκαρος και Δαίδαλος του Κάρλο Βότζελε, όπου ένας διαχρονικός μύθος γίνεται το όχημα για μια απολαυστική περιπέτεια που εξυμνεί τη ιερότητα της φιλίας και της ανθρώπινης αποφασιστικότητας.

Επίσης, συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα:

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ο άντρας στο υπόγειο / LHomme de la cave

(Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία:  Φιλίπ λε Γκε / Philippe Le Guay. Με τους: Jeremie Regnier, François Cluzet, Berenice Bejo. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 114΄.

Ο Σιμόν και η Ελέν αποφασίζουν να πουλήσουν ένα υπόγειο στο κτίριο που μένουν. Ένας άντρας -με ταραγμένο παρελθόν- το αγοράζει και εγκαθίσταται χωρίς να ενημερώσει. Σιγά σιγά, η παρουσία του θα αναστατώσει τη ζωή του ζευγαριού. H ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/VRZe_vvcYO4

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00

Η Λέιλα και τα αδέρφια της / Leila's Brothers

(Ιράν, 2022)

Σκηνοθεσία: Σαΐντ Ρουσταγί / Saeed Roustayi. Σενάριο: Saeed Roustayi, Azad Jafarian. Με τους: Taraneh Alidoosti, Saeed Poursamimi, Navid Mohammadzadeh. Έγχρωμη, 165΄.

Στα 40 της, η Λέιλα έχει περάσει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς και τα τέσσερα αδέρφια της. Η οικογένειά της δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, οπότε η Λέιλα καταστρώνει ένα σχέδιο. Συναρπαστικό δράμα με πινελιές από τον Ρόκο και τα αδέρφια του και τον Νονό, σε σκηνοθεσία του Σαΐντ Ρουστάγι, με την Ταρανέ Αλιντουστί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

- Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών (2022)

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/8m8HGl-Cveg

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:15

Το σπίτι μας / Utama

(Βολιβία - Ουρουγουάη - Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Αλεχάντρο Λοάισα Γκρίσι / Alejandro Loayza Grisi. Με τους: José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe. Έγχρωμη, 87΄.

Στα ορεινά της Βολιβίας, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Κέτσουα έχει για χρόνια την ίδια καθημερινή ρουτίνα. Όταν μια ασυνήθιστα μακρά ξηρασία απειλεί συνολικά τον τρόπο ζωής τους, ο Βιργίνιο και η Σίσα αντιμετωπίζουν το δίλημμα να αντισταθούν ή να ηττηθούν από το πέρασμα του χρόνου. Με την άφιξη του εγγονού τους Κλέβερ, οι τρεις τους θα αντιμετωπίσουν –ο καθένας με τον δικό του τρόπο– το περιβάλλον, την αναγκαιότητα για αλλαγή και το ίδιο το νόημα της ζωής.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/B94nwvr8Cb8

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:00

Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης / Queen of the Deuce

(Ελλάδα - Καναδάς, 2022)

Σκηνοθεσία: Βάλερυ Κοντάκου. Σενάριο: Βάλερυ Κοντάκου, Δέσποινα Παυλάκη. Έγχρωμο, 78΄.

Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα πορνοσινεμά της Times Square τη δεκαετία του '70, Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης αφηγείται την πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή της Τσέλι Γουίλσον. Μια χαρισματική και πρωτοπόρα Ελληνοεβραία από τη Θεσσαλονίκη, η Τσέλι γλίτωσε τελευταία στιγμή από το Ολοκαύτωμα, για να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία πάθους, επαναπροσδιορίζοντας τι πάει να πει ελληνική οικογένεια και Αμερικανικό Όνειρο.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/xsQiJXah7as

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00

KIDS LOVE CINEMA

Ίκαρος και Δαίδαλος

(Λουξεμβούργο - Γαλλία - Βέλγιο, 2022)

Σκηνοθεσία: Κάρλο Βότζελε / Carlo Vogele. Έγχρωμη, 76΄.

Κάθε γωνιά της Κρήτης αποτελεί παιδική χαρά για τον Ίκαρο, τον γιο του μεγάλου εφευρέτη Δαίδαλου. Μία μέρα, στη διάρκεια μιας εξερεύνησης κοντά στο παλάτι της Κνωσού, ο Ίκαρος κάνει μια περίεργη ανακάλυψη: ένα παιδί με κεφάλι ταύρου είναι κλειδωμένο σε μια αυλή, με εντολή του βασιλιά. Κρυφά, ακόμα και από τον πατέρα του, ο Ίκαρος θα γίνει φίλος με τον νεαρό Μινώταυρο. Όμως, η μοίρα παίρνει άλλη τροπή όταν ο Θησέας φτάνει στην Κρήτη και ο Μινώταυρος οδηγείται στον μυστικό λαβύρινθο που κατασκεύασε ο Δαίδαλος. Θα μπορέσει ο Ίκαρος να σώσει τον φίλο του και να αλλάξει την πορεία μιας ιστορίας γραμμένης από τους θεούς;

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/9MxzMPO3svk

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 9/4 - 12:00

 

Το μπλε καφτάνι / Le bleu du caftan

(Γαλλία - Μαρόκο - Βέλγιο - Δανία, 2022)

Σκηνοθεσία:  Maryam Touzani  / Μαριάμ Τουζανί. Με τους: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui. Έγχρωμη, 124΄.

Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Γιουσέφ. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίμ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

- Βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, Φεστιβάλ Καννών 2022.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/y7-DIRwTHjY

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη.  Τετάρτη - 18:45

 

Ο άρχοντας των μυρμηγκιών / Il Signore Delle Formiche

(Ιταλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Τζάνι Αμέλιο / Gianni Amelio. Σενάριο: Gianni Amelio, Edoardo Petti, Federico Fava. Με τους: Luigi Lo Cascio, Elio Germano, Sara Serraiocco, Leonardo Maltese. Έγχρωμη, 134΄.

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία του ιταλού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν κατά πολύ νεότερό του άντρα στην Ιταλία του ’60. Στον ιταλικό ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ παράνομη, αφού (όπως εξηγεί ένας δημοσιογράφος με καταλυτική παρουσία στην εξέλιξη της πλοκής) η καταδίκη της από την επίσημη εξουσία θα αναγνώριζε την ύπαρξή της· ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την εξουσία να επινοήσει άλλους τρόπους να επιβληθεί και να καταπνίξει τη διαφορετικότητα. Έτσι, το «έγκλημά» του Μπραϊμπάντι ήταν αυτό της «plagia», της πλάγιας επιρροής και παραβίασης της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου... Ο βετεράνος μετρ Τζάνι Αμέλιο, ο οποίος αποκάλυψε μόλις πριν μερικά χρόνια ότι είναι γκέι, ξετυλίγει μια ιστορία που τον σημάδεψε βαθιά όταν ήταν νέος, αφού, όπως λέει, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως στη θέση του Μπραϊμπάντι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος, ένοχος για ένα έγκλημα που δεν έχει καμία υπόσταση. Κινηματογραφημένο με σοβαρότητα και μέτρο, αλλά με το συναίσθημα και τη δικαιολογημένη οργή του δημιουργού του να δίνουν τον τόνο, το φιλμ διατυπώνει ένα κατάφορα πολιτικό και συγκινητικό μήνυμα, εν είδει απολογίας για το πλήθος των ανθρώπων που έζησαν τη ζωή τους στη σκιά, σε σκοτεινές εποχές που δεν είχαν χώρο για όλους.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Z4f07Yef8uo

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 20:45

 

Τα Οχτώ Βουνά / Le Otto Montagne / The Eight Mountains

(Ιταλία - Βέλγιο - Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Felix van Groeningen / Φέλιξ φαν Γκρόνινγκεν,  Charlotte Vandermeersch / Σαρλότ Βαντερμέερς. Σενάριο: Paolo Cognetti, Charlotte Vandermeersch, Felix van Groeningen. Με τους: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Lupo Barbiero. Έγχρωμη, 147΄.

Μια ιστορία φιλίας και ενηλικίωσης κάποιων παιδιών που γίνονται άντρες όταν προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη των πατεράδων τους, αλλά πάντα καταλήγουν σπίτι τους, ό,τι κι αν έχει συμβεί. Ο Πιέτρο είναι ένα αγόρι από την πόλη, ενώ ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί σ’ ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό. Στην πορεία των ετών, ο Μπρούνο μένει πιστός στο βουνό του, ενώ ο Πιέτρο είναι αυτός που άλλοτε αναχωρεί και άλλοτε επιστρέφει. Οι συναντήσεις τους τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την αγάπη και την απώλεια, υπενθυμίζοντάς τους τις ρίζες τους και ξεδιπλώνοντας τη μοίρα τους, καθώς ανακαλύπτουν τι σημαίνει πραγματική φιλία ζωής.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/w5SEyNUulUo

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 18:30 & 21:15

 

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του