Οι ταινίες της εβδομάδας (13-19 Απριλίου 2023)

Στο Ολύμπιον, αυτή την εβδομάδα, μη χάσετε τη νέα ταινία του Πίτερ Στρίκλαντ Flux Gourmet, μια σκοτεινή κωμωδία γεμάτη πειραματική μαγειρική, αβάν-γκαρντ περφόρμανς τέχνης, πεπτικές διαταραχές, ερωτικές διαστροφές.  

Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης βλέπουμε το συγκινητικό φιλμ Η εθελόντρια της Νέλι Ρεγκουέρα, για την ιστορία μιας γυναίκας έτοιμης να προσφέρει, με φόντο την ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, βλέπουμε, παρέα με το CineDoc, το ντοκιμαντέρ Το γελαστό παιδί του Άλαν Γκίλσελαν, που παρουσιάζει την ανείπωτη ιστορία του ιρλανδικού τραγουδιού «The Laughing Boy» και έμελλε να αποκτήσει μια δεύτερη ζωή, ως ύμνος αντίστασης κατά της Δικτατορίας στην Ελλάδα.

Επίσης, συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα: 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ θα παραμείνουν κλειστές τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν μονάχα οι βραδινές προβολές.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Flux Gourmet

(Ηνωμένο Βασίλειο - Ουγγαρία - ΗΠΑ, 2022) 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Πίτερ Στρίκλαντ / Peter Strickland. Με τους: Asa Butterfield, Gwendoline Christie, Ariane Labed, Μάκη Παπαδημητρίου. Έγχρωμη, 109΄. 

Η πέμπτη ταινία του Πίτερ Στρίκλαντ διαδραματίζεται σε έναν χώρο φιλοξενίας για καλλιτέχνες, με υπεύθυνο έναν πρωτοκλασάτο ωραιολάτρη, ο οποίος έχει καλέσει για έναν μήνα μια γαστρονομική κολεκτίβα για την παρουσίαση της πρακτικής «ηχητικού κέιτερινγκ». Τη δημοσιογραφική κάλυψη της δημιουργικής τους διεργασίας έχει αναλάβει ένας έλληνας συγγραφέας, ο οποίος αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα δυσπεψίας, ενώ ο κυνικός γιατρός του ινστιτούτου τον συμβουλεύει να «αφήσει το φαγητό να δράσει ως φάρμακο». Καθώς οι στομαχικές του διαταραχές τον φέρνουν αντιμέτωπο με την κατάσταση δυσφορίας στην οποία βρίσκεται, η κολεκτίβα χάνει το μομέντουμ της, ως αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαμάχης αλλά και κάποιων εξωτερικών επιθέσεων από μια ομάδα σαρδόνιων, απορριφθέντων υποψηφίων. Η σκοτεινή κωμωδία του Στρίκλαντ επανασυνδέει την εικόνα με τις οργανικές διαδικασίες που η τέχνη συχνά καταδικάζει ως αισχρές και ανεπίτρεπτες. Στόχος της δεν είναι να μας προκαλέσει, αλλά να μας υπενθυμίσει πως η σφαίρα της φαντασίας και το ανθρώπινο σώμα είναι στην ουσία αδιαχώριστα τινά.

- Επίσημη Συμμετοχή - Encounters Φεστιβάλ Βερολίνου 2022

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/9cBWtEaqcCk

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Προβολές: Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:45

Η Εθελόντρια / La Voluntaria

(Ισπανία - Ελλάδα, 2022)

Σκηνοθεσία: Νέλι Ρεγκουέρα / Nely Reguera. Σενάριο: Nely Reguera, Valentina Viso, Eduard Solà. Με τους: Carmen Machi, Itsaso Arana, Dèlia Brufau, Johan Levi, Arnau Comas, Henrietta Rauth, Γιάννης Τσορτέκης. Έγχρωμη, 99΄. 

Η Μαρίσα Σόλα (που σημαίνει «μόνη» στα ισπανικά) είναι μια 65χρονη γιατρός που μόλις συνταξιοδοτήθηκε· επιθυμεί όσο τίποτα ν’ αποκτήσει εγγόνια, όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο κανένα από τα παιδιά της δεν προτίθεται να της δώσει αυτή τη χαρά. Έπειτα από μια έντονη συζήτηση σ’ ένα οικογενειακό τραπέζι, η Μαρίσα αποφασίζει να αφήσει τα πάντα πίσω της και να ταξιδέψει στην Ελλάδα, σε μια προσφυγική δομή, πιστεύοντας πως θα συναντήσει παιδιά που χρειάζονται ανθρώπους σαν εκείνη. Ωστόσο, με την άφιξή της αντικρίζει μια πραγματικότητα που δεν φανταζόταν ποτέ – κι έτσι βρίσκει την ευκαιρία να διερευνήσει τα όρια μεταξύ της αγάπης και της ανάγκης. Ένα στοχαστικό βλέμμα στο ανθρώπινο τοπίο της καταστροφής που προκαλείται από την αναγκαστική μετακίνηση, μια ματιά που αμφισβητεί το παιχνίδι εξουσίας των παρείσακτων βλεμμάτων και εξετάζει το ενδεχόμενο να μείνει κανείς αμέτοχος όταν εκτυλίσσεται μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/f0vXKkfvvDw

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:15

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ CINEDOC

Το γελαστό παιδί / The Laughing Boy 

(Ιρλανδία, 2022)

Σκηνοθεσία: Άλαν Γκίλσελαν / Alan Gilsenan . Σενάριο: Theo Dorgan. Έγχρωμο, 91΄. 

Το ιρλανδικό τραγούδι με τίτλο «The Laughing Boy» γράφτηκε από τον έφηβο επαναστάτη Μπρένταν Μπίαν ως φόρος τιμής σ’ έναν άλλο θρυλικό επαναστάτη, τον Μάικλ Κόλινς, του οποίου η μνήμη τιμήθηκε το 2022 με την εκατοστή επέτειο από τον θάνατό του. Όμως το τραγούδι γνώρισε μια σπουδαία δεύτερη ζωή ως «Το γελαστό παιδί», τον αριστερό ύμνο της αντίστασης στη Χούντα. Μεταφρασμένοι από τον ποιητή Βασίλη Ρώτα, οι στίχοι του Μπίαν μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη. Η ταινία συνοδεύει τον ποιητή Θίο Ντόργκαν στην προσωπική του οδύσσεια, καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το τραγούδι. Πρόκειται για μια αφήγηση που συνυφαίνει τις τραγικές και αιματηρές ωδίνες τόσο της σύγχρονης Ιρλανδίας όσο και της σύγχρονης Ελλάδας. Όμως τις ιστορίες και των δύο συνδέει κάτι πολύ βαθύτερο και υπερβατικό: η δύναμη ενός τραγουδιού. Με πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία ξετυλίγει το νήμα των αναπάντεχων μεταμορφώσεων ενός τραγουδιού, αλλά και το νήμα της πολυτάραχης Ιστορίας δύο λαών. 

- Βραβείο Pull Focus για το Καλύτερο Νέο Ιρλανδικό Ντοκιμαντέρ – Docs Ireland 2022

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/hQlIfzUm0eQ

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 19/4 στις 19:00

Ο άντρας στο υπόγειο / L’Homme de la cave

(Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία:  Φιλίπ λε Γκε / Philippe Le Guay. Με τους: Jeremie Regnier, François Cluzet, Berenice Bejo. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 114΄. 

Ο Σιμόν και η Ελέν αποφασίζουν να πουλήσουν ένα υπόγειο στο κτίριο που μένουν. Ένας άντρας -με ταραγμένο παρελθόν- το αγοράζει και εγκαθίσταται χωρίς να ενημερώσει. Σιγά σιγά, η παρουσία του θα αναστατώσει τη ζωή του ζευγαριού. H ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/VRZe_vvcYO4

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00

Η Λέιλα και τα αδέρφια της / Leila's Brothers

(Ιράν, 2022)

Σκηνοθεσία: Σαΐντ Ρουσταγί / Saeed Roustayi. Σενάριο: Saeed Roustayi, Azad Jafarian. Με τους: Taraneh Alidoosti, Saeed Poursamimi, Navid Mohammadzadeh. Έγχρωμη, 165΄. 

Στα 40 της, η Λέιλα έχει περάσει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς και τα τέσσερα αδέρφια της. Η οικογένειά της δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, οπότε η Λέιλα καταστρώνει ένα σχέδιο. Συναρπαστικό δράμα με πινελιές από τον Ρόκο και τα αδέρφια του και τον Νονό, σε σκηνοθεσία του Σαΐντ Ρουσταγί, με την Ταρανέ Αλιντουστί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

- Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών (2022)

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/8m8HGl-Cveg

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 18:45

Το σπίτι μας / Utama 

(Βολιβία - Ουρουγουάη - Γαλλία, 2022) 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Αλεχάντρο Λοάισα Γκρίσι / Alejandro Loayza Grisi. Με τους: José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe. Έγχρωμη, 87΄. 

Στα ορεινά της Βολιβίας, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Κέτσουα έχει για χρόνια την ίδια καθημερινή ρουτίνα. Όταν μια ασυνήθιστα μακρά ξηρασία απειλεί συνολικά τον τρόπο ζωής τους, ο Βιργίνιο και η Σίσα αντιμετωπίζουν το δίλημμα να αντισταθούν ή να ηττηθούν από το πέρασμα του χρόνου. Με την άφιξη του εγγονού τους Κλέβερ, οι τρεις τους θα αντιμετωπίσουν –ο καθένας με τον δικό του τρόπο– το περιβάλλον, την αναγκαιότητα για αλλαγή και το ίδιο το νόημα της ζωής.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/B94nwvr8Cb8

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:30

 

Το μπλε καφτάνι / Le bleu du caftan 

(Γαλλία - Μαρόκο - Βέλγιο - Δανία, 2022) 

Σκηνοθεσία:  Maryam Touzani  / Μαριάμ Τουζανί. Με τους: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui. Έγχρωμη, 124΄. 

Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Γιουσέφ. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίμ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

- Βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, Φεστιβάλ Καννών 2022. 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/y7-DIRwTHjY

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη - 19:00

Ο άρχοντας των μυρμηγκιών / Il Signore Delle Formiche

(Ιταλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Τζάνι Αμέλιο / Gianni Amelio. Σενάριο: Gianni Amelio, Edoardo Petti, Federico Fava. Με τους: Luigi Lo Cascio, Elio Germano, Sara Serraiocco, Leonardo Maltese. Έγχρωμη, 134΄. 

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία του ιταλού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν κατά πολύ νεότερό του άντρα στην Ιταλία του ’60. Στον ιταλικό ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ παράνομη, αφού (όπως εξηγεί ένας δημοσιογράφος με καταλυτική παρουσία στην εξέλιξη της πλοκής) η καταδίκη της από την επίσημη εξουσία θα αναγνώριζε την ύπαρξή της· ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την εξουσία να επινοήσει άλλους τρόπους να επιβληθεί και να καταπνίξει τη διαφορετικότητα. Έτσι, το «έγκλημά» του Μπραϊμπάντι ήταν αυτό της «plagia», της πλάγιας επιρροής και παραβίασης της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου... Ο βετεράνος μετρ Τζάνι Αμέλιο, ο οποίος αποκάλυψε μόλις πριν μερικά χρόνια ότι είναι γκέι, ξετυλίγει μια ιστορία που τον σημάδεψε βαθιά όταν ήταν νέος, αφού, όπως λέει, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως στη θέση του Μπραϊμπάντι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος, ένοχος για ένα έγκλημα που δεν έχει καμία υπόσταση. Κινηματογραφημένο με σοβαρότητα και μέτρο, αλλά με το συναίσθημα και τη δικαιολογημένη οργή του δημιουργού του να δίνουν τον τόνο, το φιλμ διατυπώνει ένα κατάφορα πολιτικό και συγκινητικό μήνυμα, εν είδει απολογίας για το πλήθος των ανθρώπων που έζησαν τη ζωή τους στη σκιά, σε σκοτεινές εποχές που δεν είχαν χώρο για όλους.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Z4f07Yef8uo

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:30.

Τα Οχτώ Βουνά / Le Otto Montagne / The Eight Mountains

(Ιταλία - Βέλγιο - Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Felix van Groeningen / Φέλιξ φαν Γκρόνινγκεν,  Charlotte Vandermeersch / Σαρλότ Βαντερμέερς. Σενάριο: Paolo Cognetti, Charlotte Vandermeersch, Felix van Groeningen. Με τους: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Lupo Barbiero. Έγχρωμη, 147΄. 

Μια ιστορία φιλίας και ενηλικίωσης κάποιων παιδιών που γίνονται άντρες όταν προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη των πατεράδων τους, αλλά πάντα καταλήγουν σπίτι τους, ό,τι κι αν έχει συμβεί. Ο Πιέτρο είναι ένα αγόρι από την πόλη, ενώ ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί σ’ ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό. Στην πορεία των ετών, ο Μπρούνο μένει πιστός στο βουνό του, ενώ ο Πιέτρο είναι αυτός που άλλοτε αναχωρεί και άλλοτε επιστρέφει. Οι συναντήσεις τους τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την αγάπη και την απώλεια, υπενθυμίζοντάς τους τις ρίζες τους και ξεδιπλώνοντας τη μοίρα τους, καθώς ανακαλύπτουν τι σημαίνει πραγματική φιλία ζωής.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/w5SEyNUulUo

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:15

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του