Οι ταινίες της εβδομάδας (27 Απριλίου-3 Μαΐου 2023)

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας μη χάσετε αυτή την εβδομάδα τη γλυκόπικρη ρομαντική κομεντί Καραόκε του Μος Ρόσενταλ, μια ταινία για το πέρασμα του χρόνου που αποδεικνύει ότι η νεότητα είναι μια ψυχική κατάσταση.

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές βλέπουμε το ντοκιμαντέρ Σπασμένος ήχος των Φοίβου Κοντογιάννη και Ανέστη Μπαρμπάτση, ένα ταξίδι μνήμης στον ήχο του πιο αγαπητού λαϊκού οργάνου της χώρας, του μπουζουκιού, ειπωμένο μέσα από τα μάτια μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του μουσικού οργάνου.

Αυλαία για το Kids Love Cinema της φετινής κινηματογραφικής σεζόν αυτή την Κυριακή με την καλύτερη φίλη των παιδικών μας χρόνων, τη Λάσι, το πολυαγαπημένο κόλεϊ που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, και την ταινία Λάσι, γύρνα πίσω.

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Kids Love Cinema: 3€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Καραόκε / Karaoke

(Ισραήλ, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Μος Ρόσενταλ / Moshe Rosenthal. Με τους: Sasson Gabay, Rita Shukrun, Lior Ashkenazi. Έγχρωμη, 100΄.

Η Τόβα και ο Μέιρ είναι ένα ζευγάρι στα 60 που αγαπιούνται ακόμα αλλά τους έχει καταπιεί η ρουτίνα της μικροαστικής ζωής τους στα προάστια. Όταν ένας κοσμοπολίτης εργένης μετακομίζει στο ρετιρέ της πολυκατοικίας τους, η μαγνητική του παρουσία και οι βραδιές καραόκε στο διαμέρισμά του μετατρέπονται σε εμμονή για το φιλήσυχο ζευγάρι. Θα είναι η νέα τους συνήθεια μια καινούργια αρχή και για τη σχέση τους ή η αρχή του τέλους;

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/I1BYMz9qjtg

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:15 & 21:15

 

Σπασμένος ήχος / Broken sound

(Ελλάδα, 2021)

Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης. Σενάριο: Ανέστης Μπαρμπάτσης, Φοιβος Κοντογιάννης. Έγχρωμο, 80΄.

Παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη του μπουζουκιού, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια ιστορική, μουσική επισκόπηση, καθώς και μια πολιτισμική και κοινωνική αποτύπωση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του οργάνου, σε συνδυασμό με σπάνιο αρχειακό υλικό.

- Βραβείο Κοινού FISCHER ελληνικής ταινίας στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/MABaZv9UsBw

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00

 

KIDS LOVE CINEMA

Λάσι, γύρνα σπίτι / Lassie - Eine abenteuerliche Reise

(Γερμανία, 2020)

Σκηνοθεσία: Χάνο Ολντερντίσεν / Hanno Olderdissen. Σενάριο: Jane Ainscough. Με τους: Nico Marischka, Sebastian Bezzel, Anna Maria Mühe, Matthias Habich. Έγχρωμη, 96΄.

Ποιος δεν αναγνωρίζει το όνομα Λάσι; Το πολυαγαπημένο κόλεϊ που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές μέσα από αμέτρητες περιπέτειες σε λογοτεχνία, τηλεόραση και κινηματογράφο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, με μια ακόμη υπέροχη και διασκεδαστική ιστορία φιλίας και αφοσίωσης που θα ζεστάνει τις καρδιές μας! Ο θρύλος της Λάσι παραμένει ζωντανός, αφού είναι το μόνο ζώο που εξασφάλισε μια θέση στην πρόσφατη λίστα του Variety με τα 100 σπουδαιότερα είδωλα της ποπ κουλτούρας όλων των εποχών.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/9sfs6TKfEDc

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 30 Απριλίου στις 12.00

Σεντ Ομέρ / Saint Omer

(Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Αλίς Ντιόπ / Alice Diop. Σενάριο: Amrita David, Alice Diop, Zoé Galeron. Με τους: Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville. Έγχρωμη, 122΄.

Βρισκόμαστε στο δικαστικό μέγαρο στην πόλη Σεντ Ομέρ. Η νεαρή συγγραφέας Ραμά παρακολουθεί την πολύκροτη δίκη της Λοράνς Κολί, μιας νέας γυναίκας αφρικανικής καταγωγής που κατηγορείται ως υπεύθυνη για τον θάνατο της 15 μηνών κόρης της σε μια παραλιακή πόλη της βόρειας Γαλλίας. Καθώς η διαδικασία προχωρά, τα λόγια της κατηγορούμενης και οι καταθέσεις των μαρτύρων δίνουν αναπάντεχες διαστάσεις στην υπόθεση και θα κάνουν τη Ραμά να αμφισβητήσει τα πιστεύω της, αλλά και την απόφασή της να κρατήσει μυστική από την οικογένειά της τη δική της εγκυμοσύνη.

- Αργυρός Λέοντας - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής & Χρυσός Λέοντας του Μέλλοντος - Βραβείο Καλύτερης 1ης Ταινίας (Φεστιβάλ Βενετίας).

- Επίσημη Πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/JO1kyDA6qeY

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00 & 21:30.

 

Πέρα από τον τοίχο / Beyond the Wall / Shab, Dakheli, Divar

(Ιράν, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Βαχίντ Τζαλιλβάντ / Vahid Jalilvand. Με τους: Navid Mohammadzadeh, Diana Habibi, Amir Aghaee. Έγχρωμη, 126΄.

Ο Αλί, ένας απελπισμένος τυφλός άντρας, επιχειρεί να αυτοκτονήσει όταν τον διακόπτει ο θυρωρός του κτιρίου του για να τον πληροφορήσει ότι η αστυνομία αναζητά μια γυναίκα που έχει δραπετεύσει και έχει κρυφτεί κάπου στο κτίριο. Ο Αλί ανακαλύπτει ότι η Λέιλα, η γυναίκα δραπέτης, βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμά του. Σταδιακά δένεται συναισθηματικά μαζί της και βοηθώντας την επιχειρεί να ξεφύγει από τη δική του πραγματικότητα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/kBUMjjp6rt8

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 18:45 & Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:15.

 

Flux Gourmet

(Ηνωμένο Βασίλειο - Ουγγαρία - ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Πίτερ Στρίκλαντ / Peter Strickland. Με τους: Asa Butterfield, Gwendoline Christie, Ariane Labed, Μάκη Παπαδημητρίου. Έγχρωμη, 109΄.

Η πέμπτη ταινία του Πίτερ Στρίκλαντ διαδραματίζεται σε έναν χώρο φιλοξενίας για καλλιτέχνες, με υπεύθυνο έναν πρωτοκλασάτο ωραιολάτρη, ο οποίος έχει καλέσει για έναν μήνα μια γαστρονομική κολεκτίβα για την παρουσίαση της πρακτικής «ηχητικού κέιτερινγκ». Τη δημοσιογραφική κάλυψη της δημιουργικής τους διεργασίας έχει αναλάβει ένας έλληνας συγγραφέας, ο οποίος αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα δυσπεψίας, ενώ ο κυνικός γιατρός του ινστιτούτου τον συμβουλεύει να «αφήσει το φαγητό να δράσει ως φάρμακο». Καθώς οι στομαχικές του διαταραχές τον φέρνουν αντιμέτωπο με την κατάσταση δυσφορίας στην οποία βρίσκεται, η κολεκτίβα χάνει το μομέντουμ της, ως αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαμάχης αλλά και κάποιων εξωτερικών επιθέσεων από μια ομάδα σαρδόνιων, απορριφθέντων υποψηφίων. Η σκοτεινή κωμωδία του Στρίκλαντ επανασυνδέει την εικόνα με τις οργανικές διαδικασίες που η τέχνη συχνά καταδικάζει ως αισχρές και ανεπίτρεπτες. Στόχος της δεν είναι να μας προκαλέσει, αλλά να μας υπενθυμίσει πως η σφαίρα της φαντασίας και το ανθρώπινο σώμα είναι στην ουσία αδιαχώριστα τινά.

- Επίσημη Συμμετοχή - Encounters Φεστιβάλ Βερολίνου 2022

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/9cBWtEaqcCk

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 20:45

Η Λέιλα και τα αδέρφια της / Leila's Brothers

(Ιράν, 2022)

Σκηνοθεσία: Σαΐντ Ρουσταγί / Saeed Roustayi. Σενάριο: Saeed Roustayi, Azad Jafarian. Με τους: Taraneh Alidoosti, Saeed Poursamimi, Navid Mohammadzadeh. Έγχρωμη, 165΄.

Στα 40 της, η Λέιλα έχει περάσει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς και τα τέσσερα αδέρφια της. Η οικογένειά της δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, οπότε η Λέιλα καταστρώνει ένα σχέδιο. Συναρπαστικό δράμα με πινελιές από τον Ρόκο και τα αδέρφια του και τον Νονό, σε σκηνοθεσία του Σαΐντ Ρουσταγί, με την Ταρανέ Αλιντουστί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

- Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών (2022)

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/8m8HGl-Cveg

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή - 20:45.

 

Τα οχτώ βουνά / Le Otto Montagne / The Eight Mountains

(Ιταλία - Βέλγιο - Γαλλία, 2022)

Σκηνοθεσία: Felix van Groeningen / Φέλιξ φαν Γκρόνινγκεν, Charlotte Vandermeersch / Σαρλότ Βαντερμέερς. Σενάριο: Paolo Cognetti, Charlotte Vandermeersch, Felix van Groeningen. Με τους: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Lupo Barbiero. Έγχρωμη, 147΄.

Μια ιστορία φιλίας και ενηλικίωσης κάποιων παιδιών που γίνονται άντρες όταν προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη των πατεράδων τους, αλλά πάντα καταλήγουν σπίτι τους, ό,τι κι αν έχει συμβεί. Ο Πιέτρο είναι ένα αγόρι από την πόλη, ενώ ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί σ’ ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό. Στην πορεία των ετών, ο Μπρούνο μένει πιστός στο βουνό του, ενώ ο Πιέτρο είναι αυτός που άλλοτε αναχωρεί και άλλοτε επιστρέφει. Οι συναντήσεις τους τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την αγάπη και την απώλεια, υπενθυμίζοντάς τους τις ρίζες τους και ξεδιπλώνοντας τη μοίρα τους, καθώς ανακαλύπτουν τι σημαίνει πραγματική φιλία ζωής.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/w5SEyNUulUo

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή - 21:15

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του