Τελευταία εβδομάδα προβολών στις αίθουσες του Φεστιβάλ!

Την τελευταία εβδομάδα προβολών στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη φετινή σεζόν μη χάσετε Το τεστ, μια απολαυστική κωμωδία καταστάσεων από την Ισπανία, σε σκηνοθεσία του Ντάνι ντε λα Όρντεν.

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

Eπιπλέον, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, σας περιμένουμε στο Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του μουσείου, καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ Στη γη του άγριου μελιού (Honeyland, 2019) των Ταμάρα Κοτέφσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ, το οποίο απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ του Σάντανς και βρέθηκε υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ στις κατηγορίες της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, η οποία βρίσκεται μέσα στο Μουσείο. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το τεστ / El test

(Ισπανία, 2022)

Σκηνοθεσία: Ντάνι ντε λα Όρντεν / Dani de la Orden. Σενάριο: Jordi Vallejo. Με τους: Albert San Juan, Blanca Suárez, Miren Ibarguren, Carlos Santos. Έγχρωμη, 104΄

Ένα παντρεμένο ζευγάρι τριαντάρηδων με οικονομικά προβλήματα αίφνης αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα που μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή. Ένας καλός τους φίλος, στη διάρκεια ενός δείπνου, τους προτείνει να κάνουν ένα ψυχολογικό τεστ προσωπικότητας που έχει δημιουργήσει η κοπέλα του, μία επιτυχημένη ψυχολόγος, γκουρού της αυτοβοήθειας. Το τεστ βασίζεται σε μία και μοναδική ερώτηση: «Τι θα προτιμούσατε; Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο ευρώ σε δέκα χρόνια;». Η απάντηση δεν είναι καθόλου αυτονόητη, και αυτό που ξεκινά ως ένα διασκεδαστικό τεστ χαρακτήρων θα οδηγήσει σε απροσδόκητες εξελίξεις.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ztV1XtYsIWQ

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:30 - 21:30

 

Επιστροφή στη Σεούλ / Return to Seoul / Retour à Séoul

(Γαλλία - Γερμανία - Βέλγιο - Νότια κορέα - Ρουμανία - Καμπότζη - Κατάρ, 2022)

Σκηνοθεσία: Ντέιβι Τσου / Davy Chou. Σενάριο: Laure Badufle, Davy Chou. Με τους:

Park Ji-min, Oh Kwang-rok, Guka Han. Έγχρωμη, 119΄.

Η 25χρονη Φρέντι ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα όπου γεννήθηκε πριν δοθεί για υιοθεσία και μεγαλώσει στη Γαλλία, σε μια παρόρμηση να επανασυνδεθεί με την καταγωγή της και έχοντας ως σκοπό την αναζήτηση των βιολογικών γονιών της. Σε μια χώρα για την οποία δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα, γνωρίζει πολλές διαφορετικές ζωές και όλους τους ανθρώπους που δεν θα γίνει ποτέ, και η ζωή της παίρνει νέες, απρόσμενες κατευθύνσεις.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ra-853Eqtcg

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00 - 21:15

 

Ας ξημερώσει ειρήνη / Let it be morning / Vayehi Boker

(Ισραήλ - Γαλλία, 2021)

Σκηνοθεσία: Εράν Κολιρίν / Eran Kolirin. Σενάριο: Sayed Kashua, Eran Kolirin. Με τους: Alex Bakri, Juna Suleiman, Salim Daw. Έγχρωμη, 101΄.

Ο Σάμι, ένας ισραηλινός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής ζει στην Ιερουσαλήμ με τη σύζυγο και το παιδί του. Αναγκάζεται να επιστρέψει στο παλαιστινιακό χωριό όπου γεννήθηκε για να παραστεί στον γάμο του αδελφού του. Μόλις ολοκληρωθεί ο γάμος, χωρίς καμία εξήγηση, οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν το χωριό. Ακολουθεί ένα χάος με τον Σάμι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους να παρακολουθεί τα πάντα να καταρρέουν γύρω του.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ry_JTFPwkio

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:15 - 21:30

 

Ευλογία / Benediction

(Ηνωμένο Βασίλειο, 2021)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Τέρενς Ντέιβις / Terence Davies. Με τους: Jack Lowden, Peter Capaldi, Gemma Jones, Ben Daniels, Kate Phillips, Simon Russell Beale, Jeremy Irvine, Geraldine James. Έγχρωμη, 137΄.

H ταραγμένη ζωή του ποιητή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Ζίγκφριντ Σασούν, μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους δημιουργούς του σύγχρονου κινηματογράφου. Πορτρέτο μιας σύνθετης προσωπικότητας που επέζησε από τη φρίκη του πολέμου και βραβεύτηκε για την ανδρεία του αλλά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όταν έληξε η θητεία του, η ταινία αποδίδει με οπτικούς όρους τη μεγαλειώδη, πλην υπόκωφη, παρακαταθήκη ενός από τους κορυφαίους πολεμικούς ποιητές της εποχής. H αριστοκρατία και η αφρόκρεμα του λογοτεχνικού και θεατρικού κόσμου του Λονδίνου τον λάτρευαν μέχρι που ξεκίνησε να συνάπτει σχέσεις με διάφορους άντρες. Ένας ανήσυχος άνθρωπος σ’ έναν διαλυμένο κόσμο, ο οποίος ψάχνει για ειρήνη και αποδοχή του εαυτού του: ένα θέμα που παραμένει εξίσου επίκαιρο μέχρι και σήμερα σήμερα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/jKcHaChRV9c

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:15

 

Η Βαλέρια παντρεύεται / Valeria Is Getting Married

(Ισραήλ, 2022)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλ Βίνικ / Michal Vinik. Με τους: Lena Fraifeld, Dasha Tvoronovich, Yaakov Zada Daniel, Avraham Shalom Levi. Έγχρωμη, 76΄.

Η Βαλέρια, μια νεαρή Ουκρανή, φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος τους έχει κανονιστεί μέσω διαδικτύου – ακριβώς όπως και ο γάμος της αδερφής της, της Κριστίνα, που ζει ήδη εδώ και χρόνια παντρεμένη στο Ισραήλ. Παρότι η Κριστίνα μοιάζει ικανοποιημένη με τη ζωή της, η άφιξη της Βαλέρια θα ανατρέψει τα δεδομένα αλλάζοντας τα πάντα. Παλλόμενο από συναισθηματική ένταση χωρίς ποτέ να αγγίζει το μελόδραμα, αυτό το δράμα δωματίου ανατέμνει, χάρη στο λεπτοκεντημένο σενάριό του, μια σειρά από ερωτήματα γύρω από την ισότητα των φύλων, την πολιτική και τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν τις γυναίκες να ξενιτευτούν ως νύφες στην άλλη άκρη του κόσμου.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/I1BYMz9qjtg

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:45

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Στη γη του άγριου μελιού / Honeyland

(Βόρεια Μακεδονία, 2019)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ταμάρα Κοτέφσκα & Λιούμπομιρ Στεφάνοφ / Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov. Έγχρωμη, 89΄.

Λίγα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης κινηματογραφικής εσοδείας έχουν καταφέρει να παντρέψουν πιο δεξιοτεχνικά την αλήθεια με την τέχνη όσο το Στη γη του άγριου μελιού. Μέσα από εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αλλά κι έναν σκληρό νατουραλισμό που κάνει ανάγλυφη την τραχιά εμπειρία της ζωής στην ορεινή επαρχία, το θεσπέσιο φιλμ των Ταμάρα Κοτέφσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοφ μάς εισάγει –ως κρυφούς παρατηρητές– σ’ ένα χθόνιο σύμπαν όπου η επιβίωση δεν είναι ποτέ δεδομένη κι όπου η συνύπαρξη των ανθρώπων ορίζεται (και βρίσκεται διαρκώς υπό διαπραγμάτευση) απ’ τον αδυσώπητο νόμο της ανάγκης. Ποιητικά μελαγχολικό, εικαστικά εκθαμβωτικό, σημειολογικά αλάνθαστο στον διακριτικό τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει το πρόβλημα της απληστίας ως βασικό παράγοντα της άμετρης εκμετάλλευσης της φύσης αλλά και της κοινωνικής διάσπασης, το Στη γη του άγριου μελιού προσφέρει σε άφθονες ποσότητες τόσο το «μέλι» (ενός αξέχαστου αισθητικού βιώματος) όσο και τα «τσιμπήματα» (των διαπιστώσεων-αληθειών που πονάνε): όπως συμβαίνει συχνά με τα κινηματογραφικά διαμάντια, δεν μπορείς να έχεις το πρώτο χωρίς τα δεύτερα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/k8BXyqRCexc

Αίθουσα ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πέμπτη - 18:00