Σας καλωσορίζουμε στο 2ο Evia Film Project!

Το 2ο Evia Film Project, η πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται για το καλοκαιρινό του ραντεβού με το κοινό. Προβολές, masterclasses, δράσεις για επαγγελματίες, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, καθώς και ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις στήνουν την πενθήμερη γιορτή του πράσινου σινεμά στη Βόρεια Εύβοια. Το 2ο Evia Film Project θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου στην Αγία Άννα, την Αιδηψό και τη Λίμνη. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Το Evia Film Project ανοίγει με την ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, Μικρόκοσμος στον θερινό κινηματογράφο Απόλλων της Αιδηψού, ο οποίος ύστερα από δεκαετίες που ήταν κλειστός, αναδιαμορφώθηκε από το Φεστιβάλ και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και δόθηκε στο κοινό. Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, θα είναι παρών στην προβολή και θα συνομιλήσει με το κοινό της Βόρειας Εύβοιας.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αγαπημένων σκηνοθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους της Αιδηψού και της Λίμνης, ενώ μία αναπάντεχη προβολή θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Αγίας Άννας. 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ ΩΣ ΤΟΠΟΥ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ
Το Evia Film Project αναδεικνύει υπέροχες τοποθεσίες της βόρειας Εύβοιας και τις συστήνει στους ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας που επιλέγουν τους τόπους γυρισμάτων για μεγάλες παραγωγές από όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα συναρπαστικό FAM Trip (familiarization trip) για location managers και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυμμένες ομορφιές της βόρειας Εύβοιας που θα μπορούσαν να «πρωταγωνιστήσουν» σε μελλοντικές ταινίες. 

ΜΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η Αγορά του Φεστιβάλ φιλοξενεί το CIRCLE Women Doc Accelerator, ένα κορυφαίο workshop ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες που ασχολούνται με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και την παραγωγή. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα ανάπτυξης ντοκιμαντέρ. Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Evia Film Project.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Evia Film Project φέρνει τη μουσική σε πρώτο πλάνο και προσκαλεί το κοινό σε δύο μοναδικές μουσικές βραδιές. Το Σάββατο 24 Ιουνίου, ο αγαπημένος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στην Αιδηψό. Μαζί του η Βίκυ Καρατζόγλου και ο Βύρων Τσουράπης. Παράλληλα, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, το Evia Film Project γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα πάρτι στη Λίμνη, υπό τους ήχους της μουσικής της μπάντας Αγία Φανφάρα.

MASTERCLASSES

Γνωστοί και αγαπημένοι δημιουργοί, καθώς και επαγγελματίες της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, μοιράζονται τα μυστικά της τέχνης και της δουλειάς τους με το κοινό της βόρειας Εύβοιας. Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Άννα και στην Αιδηψό και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Masterclasses θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο Ζαχαρίας Μαυροειδής, ο Λευτέρης Χαρίτος, η Ελίνα Ψύκου, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, η Ολυμπία Μυτιληναίου, καθώς και ο αυστριακός σκηνοθέτης Χούπερτ Ζάουπερ και η γεωργιανή δημιουργός, Σάλομε Τζάσι.

VR

Το Evia Film Project προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τις πιο σύγχρονες ταινίες VR, που αναδεικνύουν ζητήματα οικολογίας και εξερευνούν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. 

PODCAST

Ανακαλύψτε συναρπαστικά podcast που προσεγγίζουν με εντελώς διαφορετική οπτική τη σχέση μας με το περιβάλλον και τα ζώα. Ακούστε τα podcast στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, filmfestival.gr

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το Evia Film Project περιλαμβάνει, επίσης, ένα πλούσιο πρόγραμμα για γονείς και παιδιά. Ελάτε να δούμε ταινίες, να φτιάξουμε χειροποίητα, οικολογικά παιχνίδια, να εξερευνήσουμε τη μαγεία του σινεμά μέσα από την ιστορία του, να δημιουργήσουμε τις δικές μας κινηματογραφικές αφηγήσεις και να σκηνοθετήσουμε τη δική μας φωτο-ιστορία, παρέα με ένα πάντα.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το Evia Film Project έχει στόχο να ενισχύσει την τοπική οικονομία με όρους βιωσιμότητας και με σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής. Αναγνωρίζει το δικό του αποτύπωμα και καλεί το κοινό να ενημερωθεί πάνω σε βιώσιμες πρακτικές που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε. 

Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema. Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και τον Οργανισμό Λιμένων Ν. Ευβοίας ΑΕ. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά.