Agora Works in Progress 2023

Η Αγορά (3-11 Νοεμβρίου 2023), το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει επιλέξει 10 ταινίες από 7 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου για το φετινό Works in Progress του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Η Αγορά, με την πολύτιμη υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe-MEDIA, προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες για δικτύωση και συμπαραγωγές, σε ολόκληρο το φάσμα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οι δραστηριότητες της Αγοράς, που λειτουργεί ως διεθνής συνάντηση και εκδήλωση δικτύωσης για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθούν σε υβριδική μορφή, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα από δραστηριότητες της βιομηχανίας, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις χώρες από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Το τμήμα Works in Progress της Αγοράς επιλέγει πρότζεκτ που βρίσκονται στο στάδιο του post-production και συνδέονται με την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία παρουσιάζουν σε sales agents, διανομείς, παραγωγούς, streaming πλατφόρμες και προγραμματιστές κινηματογραφικών φεστιβάλ, στοχεύοντας στην εύρεση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωσή τους, στη σύνδεσή τους με sales agents, στην προβολή τους σε φεστιβαλικές πρεμιέρες, αλλά και στη διεξαγωγή συναντήσεων με επίδοξους συνεργάτες. 

Τα συναρπαστικά πρότζεκτ της φετινής χρονιάς φέρνουν στο προσκήνιο ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας και σκιαγραφούν την ανθρώπινη συνθήκη, επιδεικνύοντας εκθαμβωτική εικονογραφία, αφηγηματική δεινότητα και δημιουργική κινηματογραφική γλώσσα. Ο κοινός τους προσανατολισμός μάς ταξιδεύει σε ζητήματα κοινωνικής αδικίας, εξερευνώντας παράλληλα τις πολύπλοκες διαδρομές των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και τις επιθυμίες και τις επιλογές που διαμορφώνουν το πώς φερόμαστε ο ένας στον άλλο, αλλά και απέναντι στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί. 

Agora Works in Progress - Βραβεία:

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από:

Άννα Γερμανίδη, Διευθύντρια Αιθουσών και Προγράμματος, Modern Films, Ηνωμένο Βασίλειο, Rémi Bigot,  Επικεφαλής του τμήματος Semaine de la Critique, Γαλλία, Markéta Šantrochová, Επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Τσεχίας, Τσεχία.

TIFF64 AGORA Works in Progress | Επιλεγμένες ταινίες

ΚΡΕΑΣ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Δημήτρης Νάκος, Παραγωγή: Θάνος Αναστόπουλος - Fantasia Ltd, Συμπαραγωγή: Foss Productions
Ελλάδα

ΛΟΥΛΑ ΛΕΜΠΛΑΝΚ 
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Στέργιος Πάσχος, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος - Filmiki Productions, Marni Films, Συμπαραγωγή: Ready2Cast, Prosenghisi, Balthazar Films
Ελλάδα

ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος - Filmiki Productions, Συμπαραγωγή: Ντάνιελ Μπόλντα - Edelweiss
Ελλάδα

BEACHCOMBER
Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαραγκός, Σενάριο: Αριστοτέλης Μαραγκός, Χρυσούλα Κοροβέση, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Κουκούλης - ΠLANKTON
Ελλάδα

BONDS, ROOTS AND PASSIONS
Σκηνοθεσία: Sunay Terzioğlu, Σενάριο: Ferit Karahan, Παραγωγή: Timur Harzadın - Denge Yapim ve Danışmanlık
Τουρκία

CLEAR NIGHTS
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Paulo Filipe Monteiro, Παραγωγή: Pandora da Cunha Telles, Pablo Iraola - Ukbar Filmes
Πορτογαλία

GROWING DOWN
Σκηνοθεσία: Bálint Dániel Sós, Σενάριο: Bálint Dániel Sós, Gergő Nagy V., Παραγωγή: Ádám Farkas - CineSuper
Ουγγαρία

HALISA
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Sophie Artus, Παραγωγή: Yochanan Kredo, Linor Lavi - July August Productions
Ισραήλ

HAPPY PEOPLE
Σκηνοθεσία: Filip Peruzović, Σενάριο: Filip Peruzović, Nikolina Bogdanović, Παραγωγή: Tena Gojić - Dinaridi Film
Κροατία

YOUTHFUL GRACE
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Yuval Shani, Παραγωγή: Efrat Cohen, Kobi Azran - Gaudeamus Productions, Συμπαραγωγή: Dominique Welinski - DW
Ισραήλ, Γαλλία

Ανάμεσα στις ταινίες της πρόσφατης παραγωγής, οι οποίες ξεκίνησαν την πορεία τους στο Αgora Works in Progress συναντούμε τις: THE SEA AND ITS WAVES των Liana & Pachot (Κάννες - ACID 2023), HAVE YOU SEEN THIS WOMAN? των Dušan Zorić & Matija Gluščević (Βενετία - Εβδομάδα της Κριτικής), PELIKAN του Filip Heraković (Black Nights Ταλίν), HOW IS KATIA? της Christina Tynkevych (Λοκάρνο - Δημιουργοί του Σήμερα 2022 - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας), ROCK BOTTOM RISER του Fern Silva (Berlinale Encounters 2021- Ειδική Μνεία), MOTHER LODE του Matteo Tortone (Βενετία - Εβδομάδα της Κριτικής 2021), MOON, 66 QUESTIONS της Ζακλίν Λέντζου (Berlinale Encounters 2021), SWEAT του Magnus von Horn (Κάννες - Cannes Label 2020).