To Φεστιβάλ και η Mastercard συνεχίζουν την επιτυχημένη και παραγωγική συνεργασία τους

H Mastercard ενώνει δυνάμεις με το Φεστιβάλ για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελώντας και φέτος την επίσημη κάρτα πληρωμών του σημαντικότερου κινηματογραφικού θεσμού της χώρας. Η Mastercard, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Φεστιβάλ, δίνει την ευκαιρία στους σινεφίλ που θα αγοράσουν εισιτήριο με τη Mastercard® κάρτα τους από τα φυσικά σημεία πώλησης του Φεστιβάλ, από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 11 Νοεμβρίου, να διεκδικήσουν μία από τις 200 διπλές προσκλήσεις για τις προβολές του 64ου ΦΚΘ.

Επιπλέον, όπως και πέρσι, η Mastercard θα υποστηρίξει το Βραβείο Mermaid για την καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος, προσφέροντας χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, εξελίσσει την περσινή πρωτοβουλία Masterclass powered by Mastercard, μέσα από την εκδήλωση ICONIC TALKS Powered by Mastercard: Η εξέλιξη, οι προκλήσεις και το μέλλον της αναπαράστασης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου (11:00-13:00), στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλίες από εμβληματικούς Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι οποίοι θα μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ρίχνοντας φως στις προκλήσεις, στο μέλλον και στα βήματα που έχουν γίνει για την προβολή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μιλώντας παράλληλα για τη συμβολή του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στη διαμόρφωση θετικής συνείδησης από την ελληνική κοινωνία για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κεκάτος, νικητής του Χρυσού Φοίνικα Μικρού Μήκους και δημιουργός της σειράς Milky Way, θα αναφερθεί στη διαφορετικότητα και στη συμπερίληψη στον χώρο του κινηματογράφου. Η πολυαγαπημένη ηθοποιός και σεναριογράφος Δήμητρα Παπαδοπούλου θα μιλήσει για την εμβληματική σειρά Οι Απαράδεκτοι και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αναφορικά με την απεικόνιση ενός γκέι χαρακτήρα στη δεκαετία του ’90. Ο ηθοποιός Δημήτρης Τσίκλης θα σταθεί στον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον γκέι χαρακτήρα που υποδύθηκε στη σειρά Άγριες Μέλισσες, δίνοντας έμφαση στο πώς έχει εξελιχθεί η εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην παραγωγή σειρών με την πάροδο του χρόνου. Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής και ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος, σκηνοθέτης και συμπρωταγωνιστής αντίστοιχα της ταινίας Το καλοκαίρι της Κάρμεν θα αναλύσουν την διαδρομή του queer cinema. Τέλος, η  ταλαντούχα ηθοποιός και σκηνοθέτις Φένια Αποστόλου θα επικεντρωθεί στο μεταβαλλόμενο τοπίο της ταυτότητας φύλου στη βιομηχανία του κινηματογράφου. 

Οι ταινίες που διεκδικούν το Βραβείο Mermaid:

Οι ταινίες που διεκδικούν το Βραβείο Mermaid:

Eileen 

Γουίλιαμ Όλντροϊντ 

ΗΠΑ | 2022, 98’

Τα στάσιμα νερά της μουντής, καταπιεσμένης ζωής της Αϊλίν –μιας μοναχικής υπαλλήλου σε φυλακές ανηλίκων στη Βοστώνη της δεκαετίας του ’60– ταράζονται αναπάντεχα όταν το ίδρυμα προσλαμβάνει μια νέα ψυχολόγο, τη φαντασμαγορική Ρεμπέκα. Ο πηγαίος ενθουσιασμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο γυναίκες δίνει σχεδόν αυτομάτως τη θέση του σε μια στενότερη σχέση, ώσπου η εύθραυστη επαφή τους παίρνει μια άγρια τροπή. Ο Γουίλιαμ Όλντροϊντ του Λαίδη Μάκμπεθ (Χρυσός Αλέξανδρος και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2016), με τη μακρόχρονη θητεία στην όπερα και στο θεατρικό σανίδι, επιβεβαιώνει με τη δεύτερη ταινία του πως πρόκειται για ένα από τα πιο τολμηρά ταλέντα του παγκόσμιου σινεμά – και ορκισμένος πολέμιος της τυπολατρίας των κινηματογραφικών ειδών. Με όχημα την εθιστική χημεία που δημιουργείται ανάμεσα στις Τόμασιν ΜακΚένζι και Αν Χάθαγουεϊ, ο σκηνοθέτης αναμετριέται με την παγκόσμια λογοτεχνία, διασκευάζοντας με μαεστρία το ομότιτλο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Ότεσα Μόσφεγκ σε ένα απολαυστικό θρίλερ όπου το Κάρολ του Τοντ Χέινς συναντά την κληρονομιά του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Γυναίκα από... | Woman of…

Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα, Μίχαλ Ένγκλερτ 

Πολωνία, Σουηδία | 2023, 132

Ενα σαρωτικό συναισθηματικό ταξίδι και μαζί μια ταινία αμετανόητα μαχητική και πολιτική, το Woman Of… είναι η ιστορία ενός άνδρα και της διαδρομής του να γίνει η γυναίκα που πάντα ήξερε ότι είναι, με φόντο την παράλληλη τροχιά μια χώρας προς μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της. Η Ανιέλα γεννιέται άντρας, παντρεύεται και κάνει παιδιά σε μια μικρή πόλη της Πολωνίας, αλλά η ζωή της δεν είναι τίποτα άλλο από βήματα προς τον αληθινό της εαυτό που είναι αποφασισμένη να συναντήσει δίχως να φοβάται το τίμημα. Μια ιστορία φυλομετάβασης, αλλά και αλληγορικής μετάβασης μιας ολόκληρης χώρας από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό, από την ενότητα και την αλληλεγγύη του αγώνα για ελευθερία, στην πόλωση και στην εχθρότητα, στην πικρή ατομικότητα και στη δυσπιστία για το διαφορετικό. Το σπουδαίο φιλμ των Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα και Μίχαλ Ενγκλερτ, είναι ακαταμάχητο και απαραίτητο, ένα αληθινό συναισθηματικό και κινηματογραφικό κατόρθωμα που οφείλεις να βιώσεις.

H αυγή του ανθρώπου 3 | The Human Surge 3

Εντουάρντο Γουίλιαμς 

Αργεντινή, Πορτογαλία, Βραζιλία, Ολλανδία, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ ΕΔΠ Κίνας, Σρι Λάνκα, Περού | 2023, 122’

Τα σύνορα του πλανήτη και του σινεμά δεν υφίστανται για τον ατρόμητο εξερευνητή του κόσμου που εκτείνεται ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, τον Εντουάρντο Γουίλιαμς. Όπως και στην πρώτη Αυγή του ανθρώπου (και αν αναρωτιέστε, όχι, δεν υπάρχει δεύτερο μέρος...), γυρίζει τον κόσμο κινηματογραφώντας ομάδες ανθρώπων να αλληλεπιδρούν μέσα από σώματα, πνεύματα ή οθόνες και παραδίδει ένα queer ποίημα για τον τόπο και τον χρόνο, για τις αισθήσεις και τα αισθήματα, για τη ρευστή φύση της ύπαρξης και τους διάφανους ιστούς που μας ενώνουν στη μεγάλη σφαίρα του πλανήτη και στα αχανή δίκτυα που χτίζουμε γύρω του. Γυρισμένο με μια κάμερα 350 μοιρών, το φιλμ μεταμορφώνεται σε μια εμβυθιστική εμπειρία δίχως να χρειάζεται κανένα άλλο εξοπλισμό εκτός από τις μαγικές εικόνες του και τις συναρπαστικές ιδέες του.

Κοπρίτης | Mutt

Βουκ Λάνγκουλοφ-Κλοτς 

ΗΠΑ | 2023, 87’

Όταν ο Φένι ολοκλήρωσε τη φυλομετάβασή του, αποφάσισε πως η πορεία του θα ήταν πιο εύκολη αν τηρούσε αποστάσεις από πρόσωπα και καταστάσεις του παρελθόντος. Μόνο που μια ωραία πρωία, κάνουν ταυτόχρονα την επανεμφάνισή τους ένας πρώην του, η μικρή του αδελφή και ο Χιλιανός πατέρας του. Με φόντο μια Νέα Υόρκη που απέχει από τα κινηματογραφικά στερεότυπα, και αντλώντας από προσωπικά του βιώματα, ο σκηνοθέτης αποτυπώνει τις προκλήσεις και την πολυπλοκότητα που επιφέρουν στην καθημερινότητα και στους κοινωνικούς δεσμούς ενός τρανς ατόμου ακόμα και οι –φαινομενικά– πιο συνήθεις συγκυρίες. Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο ευθύ, ανθρώπινο και αδιαπραγμάτευτα ειλικρινές, το οποίο αγκαλιάζει ολόψυχα το ζητούμενο της ορατότητας, δίνει μεγαλύτερη ώθηση στο αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά του 21ου αιώνα και φέρνει στο προσκήνιο το ταλέντο του (ελληνικής καταγωγής!) non-binary τρανς ατόμου Λίο Μεχίλ, που έφυγε με βραβείο ερμηνείας από το Φεστιβάλ του Σάντανς.

Ο πρίγκιπας | The Prince

Πιερ Κρετόν 

Γαλλία | 2023, 82

Ο 16χρονος Πιερ-Ζοζέφ μπαίνει σ’ ένα εκπαιδευτικό κέντρο για να γίνει κηπουρός. Εκεί θα γνωρίσει τη διευθύντρια Φρανσουάζ Μπράουν, τον δάσκαλο βοτανικής Αλμπερτό και τον εργοδότη του, τον Αντριέν, οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευσή του και στην ανακάλυψη της σεξουαλικότητάς του. Με ιδιοσυγκρασιακό σκηνοθετικό στυλ και πολύ ξεχωριστή εικαστική άποψη, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους auteurs μας συμπαρασύρει σε ένα ταξίδι υπέρβασης, εσωτερικής εξέλιξης και αυτοανακάλυψης, σε ένα ακατάταχτο και μάλλον αχαρτογράφητο κινηματογραφικό σύμπαν.

Όλα τα χρώματα του κόσμου είναι ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο | All the Colours of the World Are Between Black and White

Μπαμπατούντε Απαλόγουο 

Νιγηρία | 2023, 92’

«Σήκωσε το κεφάλι», ζητά ο φωτογράφος Μπάουα από τον χαμηλών τόνων Μπαμπίνο. Όταν η οδηγία αναφέρεται στην πόζα μπροστά στον φακό, ακούγεται εύκολη. Όταν όμως διαβάζεται σε μεταφορικό επίπεδο, γίνεται δύσκολη, αφού ο κρυφός έρωτας μεταξύ των δύο νεαρών ανδρών έχει την ατυχία να φουντώνει σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία διώκεται ποινικά και τα queer άτομα κινδυνεύουν με λιντσάρισμα ανά πάσα στιγμή. Το φετινό βραβείο Teddy του Φεστιβάλ Βερολίνου είναι ένα γεμάτο θάρρος, ζεστασιά και ωριμότητα σκηνοθετικό ντεμπούτο από τη Νιγηρία το οποίο, όσο κι αν αφουγκράζεται τον αντανακλαστικό φόβο της διαφορετικότητας να ορθώσει ανάστημα σε μέρη όπου επιμένουν να φυλακίζουν τη σεξουαλικότητα σε λογικές άσπρου και μαύρου, δεν υπαναχωρεί στιγμή από το εξ ορισμού πολύχρωμο δικαίωμα στην αγάπη.

Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι | We Have Never Been Modern

Μάκιεϊ Χλουπάτσεκ 

Τσεχία, Σλοβακία | 2023, 117’

Μια ταινία εποχής που είναι απροσδόκητα σύγχρονη, ένα φιλμ αγωνίας που υψώνει ταυτόχρονα μια queer και φεμινιστική σημαία, το Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι ξεπερνά με τον τρόπο του κάθε προσδοκία. Τοποθετώντας τη δράση το 1937 σε μια πόλη της Ανατολικής Ευρώπης – η οποία χτίζεται στις παρυφές ενός εργοστασίου και φιλοδοξεί να αποτελέσει παράδειγμα μιας σύγχρονης μητρόπολης – η ταινία ακολουθεί τη γυναίκα του διευθυντή καθώς έρχεται αντιμέτωπη με ένα μυστήριο που κανείς δεν θέλει να λύσει: Το νεκρό σώμα ενός ίντερσεξ βρέφους θα βρεθεί θαμμένο σε ένα σωρό άμμο φέρνοντας τους πάντες αντιμέτωπους με το μέτρο του εαυτού τους και των προκαταλήψεων τους. Παίρνοντας τον τίτλο του από το βιβλίο του γάλλου ανθρωπολόγου Μπρούνο Λατούρ που διερωτάται αν η πρόοδος είναι αρκετή για να αποκόψει τον σύγχρονο άνθρωπο από την φύση του αρχέγονου εαυτού του, το φιλμ του Μάκιεϊ Χλουπάτσεκ επανασυστήνει με έναν αληθινά κινηματογραφικό τρόπο ανάλογα ερωτήματα που ισχύουν ακόμη περισσότερο στο τώρα των θεατών παρά στο τότε της ταινίας.

Περάσματα | Passages

Άιρα Σακς

Γαλλία, Γερμανία | 2022, 91’

Στις ταινίες του Άιρα Σακς, ακριβώς όπως και στη ζωή, η αγάπη είναι παράξενη και τα ερωτικά τρίγωνα ανισόπλευρα. Ο Τόμας είναι ένας εγωκεντρικός, ταλαντούχος σκηνοθέτης που στο πάρτι για το τέλος των γυρισμάτων της νέας του ταινίας, θα αφήσει τον χαμηλών τόνων σύζυγό του να γυρίσει μόνος σπίτι κι εκείνος θα καταλήξει να περάσει το βράδυ με μια γυναίκα. Και κάπως έτσι αρχίζει μπλέκεται το συναισθηματικό και σεξουαλικό κουβάρι της ταινίας ανάμεσα στον Φραντς Ρογκόφσκι, τον Μπεν Γουίσο και την Αντελ Εξαρχόπουλος που είναι χάρμα να το βλέπεις, αλλά πιθανότατα πολύ δύσκολο να το ζεις. Ο Σακς κινηματογραφεί με την γνώριμη, αφοπλιστική του αλήθεια την πολυπλοκότητα των σχέσεων, αναγνωρίζοντας την τρικυμιώδη φύση της επιθυμίας και κοιτάζοντας στα μάτια τις πιο ευάλωτες, αλλά και τοξικές πλευρές των ηρώων του. Αν περιμένετε μια καλοβαλμένη ρομαντική ιστορία προσπεράστε άφοβα, αν δεν φοβάστε τον έρωτα ακόμη κι αν πονά, ματώνει και αφήνει σημάδια, αυτή μπορεί και να είναι η ταινία της ζωής σας.

Τα χαμένα αγόρια | The Lost Boys

Ζενό Γκρατόν 

Βέλγιο, Γαλλία | 2023, 85’

Μπορείς να βρεις την ελευθερία στην φυλακή; Ο 17χρονος Τζο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το αναμορφωτήριο στο οποίο πέρασε τα τελευταία χρόνια, όταν η άφιξη του Γουίλιαμ, ενός νέου κρατούμενου, θα αλλάξει την ιδέα του για το τι είναι ελευθερία. Το ηλεκτρισμένο και γεμάτο αυτοπεποίθηση ντεμπούτο του Ζενό Γκρατόν κινηματογραφεί έναν έρωτα σπάνιας δύναμης και ευαισθησίας, ενώ ταυτόχρονα κοιτάζει από διαφορετικό πρίσμα τις κρατούσες ιδέες για τον ανδρισμό, την σεξουαλικότητα και τις δομές εξουσίας. Με λυρισμό, ομορφιά αλλά και τη δύναμη μιας βαθιάς συναισθηματικής αλήθειας, η ταινία Τα χαμένα αγόρια γεννιέται στο σημείο που το Un chant d’amour του Ζαν Ζενέ συναντά το πρόσφατο The Great Freedom, κι εκεί όπου ένα σινεμά βαθιά κοινωνικό αποκτά το δικαίωμα στο ρομάντσο, στην ελπίδα και στην ποίηση που μπορεί να φυτρώσει σαν λουλούδι ακόμη και στις ρωγμές του πιο άγριου τοίχου.

Σπιτικό για αρχάριους | Housekeeping for Beginners

Γκόραν Στολέφσκι 

Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Σερβία, Πολωνία, Κόσοβο | 2023, 107

Το παλιό αρχοντικό σπίτι της Ντίτα στους λόφους της πόλης των Σκοπίων μετατρέπεται σε ένα απρόσμενο καταφύγιο μιας ομάδας ατίθασων queer ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο κυκλοθυμικός φίλος της, ο Τόνι, και ο καινούργιος σύντροφός του, ο κατά πολύ νεότερος Άλι. Όταν η σύντροφός της Ντίτα διαγιγνώσκεται με μια ανίατη ασθένεια, η συναισθηματικά απόμακρη Ντίτα αναγκάζεται να υποσχεθεί στη Σουάντα ότι θα μεγαλώσει τις δύο κόρες της – την αυθάδη μικρή Μία και την κυκλοθυμική έφηβη Βανέσα, η οποία επανασταστεί κάθε μέρα και περισσότερο. Όμως η Ντίτα δεν θέλει να γίνει μητέρα και τα κορίτσια δεν θέλουν να γίνουν κόρες της. Αλλά για να σώσει αυτή την αταίριαστη οικογένεια, η Ντίτα πρέπει να δράσει γρήγορα και ενδεχομένως να χρειαστεί να παντρευτεί τον μοναδικό διαθέσιμο άντρα στα πέριξ…

Medium
Χριστίνα Ιωακειμίδη

Ελλάδα, Βουλγαρία | 2023, 100΄

Στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης και έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, η Ελευθερία επισκέπτεται την ετοιμόγεννη μεγάλη της αδερφή στην Αθήνα. Περιπλανώμενη στο Αυγουστιάτικο καμίνι μιας άγνωστης μεγαλούπολης, γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του αινιγματικού Άγγελου, ο οποίος τη παρασύρει στον εκκεντρικό του κόσμο. Με τους: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη, Μάρθα Φριντζήλα, Κωσταντίνο Ασπιώτη.

Το καλοκαίρι της Κάρμεν
Ζαχαρίας Μαυροειδής

Ελλάδα | 2023, 106΄

Απολαμβάνοντας ένα ολοήμερο μπάνιο, ο Δημοσθένης βοηθά τον κολλητό του τον Νικήτα στην συγγραφή ενός σεναρίου. Θέμα του το καλοκαίρι που ο Δημοσθένης χώρισε. Η μετατροπή της ζωής σε μυθοπλασία θα οδηγήσει την πολύχρωμη φιλία τους να αλλάξει κεφάλαιο. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Τσιαντούλας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Νικόλας Μίχας, Βασίλης Τσιγκριστάρης.

Dolls of Dresden
Αλέξης Τσάφας

Ελλάδα, Γερμανία | 2023, 98΄

Η Άννα είναι μια νέα δημοσιογράφος με προοδευτικές αντιλήψεις. Η Λοφίλια είναι μια ζωγράφος που με τον αιρετικό τρόπο ζωής της και με την τέχνη της εντυπωσιάζει και προκαλεί. Η τυχαία συνάντηση των δύο γυναικών θα εξελιχθεί σύντομα σε μια έντονη και βαθιά σχέση, με απρόσμενες αποκαλύψεις. Με τους: Χριστίνα Σωτηρίου, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργο Γλάστρα, Σωτήρη Ψαλτίδη, Helga Werner, Peter Meinhardt, Carlotta Bähre, Αrndt Schwering-Sohnrey, Aκύλλα Καραζήση.

Φωνές στα βαθιά / Voices in Deep
Ιάσονας Ραφτόπουλος

Ελλάδα, Αυστραλία | 2023, 95΄

Αδέρφια χωρίς ιθαγένεια, ο Ταρέκ και ο Ζαΐντ ζουν στον δρόμο, φροντίζοντας μόνοι τους για την επιβίωσή τους. Ο Ταρέκ δέχεται να δουλέψει ως σεξεργάτης παρά την όποια εκμετάλλευση, ώστε να φροντίσει τον ευάλωτο αδερφό του. Στο μεταξύ η Μπόμπι, μια πληγωμένη εθελόντρια, προσπαθεί να πουλήσει σακούλες με είδη από παράνομη αλιεία οστρακοειδών προτού επιστρέψει στην Αυστραλία. Με τους: Αγγελική Παπούλια, Χρήστο Καραβέβα, Κώστα Νικούλι, Hannah Sims.