Tο Φεστιβάλ αποχαιρέτησε το κοινό με τα «Πεσμένα φύλλα» του Άκι Καουρισμάκι!

Η τελετή λήξης του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Πεσμένα φύλλα του Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες και αποτελεί την επίσημη υποβολή της Φινλανδίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Την εκδήλωση προλόγισαν η Ελίζ Ζαλαντό, γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ: «Καλησπέρα φίλες και φίλοι, το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φτάνει στο τέλος του. Ευχαριστούμε θερμά για την αδιάκοπη στήριξη το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους χορηγούς μας, τους συνεργάτες μας, φυσικά τους ακούραστους εργαζόμενους του Φεστιβάλ, τους εθελοντές μας και βέβαια όλους τους συμμετέχοντες και τις κριτικές επιτροπές. Αυτές τις έντεκα μέρες και νύχτες προσπαθήσαμε να γεμίσουμε τις αίθουσες και τις καρδιές σας με σινεμά, δημιουργικούς ανθρώπους και αξέχαστες εικόνες. Ας πάρουμε μια γεύση απ’ όσα μοιραστήκαμε», δήλωσαν, ενώ αμέσως και ακολούθησε προβολή σύντομου βίντεο με τα κυριότερα στιγμιότυπα και τις ομορφότερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης.

Μετά το βίντεο, οι νικητές των βραβείων του Φεστιβάλ που βρίσκονταν στην αίθουσα σηκώθηκαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στη συνέχεια, η Ελίζ Ζαλαντό και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης προλόγισαν την ταινία λήξης και ανανέωσαν το ραντεβού με το κοινό για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Μαρτίου: «Και τώρα σινεμά. Το ωραιότερο σινεμά που μπορούσαμε να σας κρατήσουμε για το τέλος. Τα Πεσμένα φύλλα είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή σκηνοθέτη. Το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι, με τα νυχτερινά αστικά τοπία και τις «ξεκούρδιστες» μουσικές, το ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ, τον απολαυστικό αυτοσαρκασμό και τους αλλοπρόσαλλους ήρωες που ψάχνουν αμήχανα την ανθρώπινη ζεστασιά και επαφή είναι το ιδανικό παυσίλυπο για κάθε στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα μοιάζει ανίκητη. Σας ευχαριστούμε όλους, τα λέμε τον Μάρτη στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Καλή προβολή και καλή αντάμωση».

Ακολούθησε προβολή της ταινίας Πεσμένα Φύλλα, μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή του σινεμά και αγαπημένου του ελληνικού κοινού, Άκι Καουρισμάκι. Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Βαθιά ρομαντικά αλλά και ριζωμένα στην πραγματικότητα (όταν η ηχητική μπάντα δεν παίζει τις πιο απροσδόκητες μελωδίες, το ραδιόφωνο μεταφέρει νέα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), τα Πεσμένα Φύλλα σε αγκαλιάζουν σαν μια μαλακή κουβέρτα στη φθινοπωρινή ψύχρα και σου θυμιζουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και το μεγαλείο της απλότητας. Το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι, με τα νυχτερινά αστικά τοπία και τις «ξεκούρδιστες» μουσικές, το ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ, τον απολαυστικό αυτοσαρκασμό, τους αλλοπρόσαλλους ήρωες που ψάχνουν αμήχανα την ανθρώπινη ζεστασιά και επαφή, ήταν το ιδανικό φινάλε για την κινηματογραφική γιορτή του Νοεμβρίου.