To Φεστιβάλ τελείωσε, το σινεμά είναι πάντα εδώ!

Παίρνουμε μια ανάσα από το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη επιστρέφουμε στο Ολύμπιον για δύο εξαιρετικές ταινίες:

Αυτή την Κυριακή κάνει πρεμιέρα η νέα σειρά προβολών του Kids Love Cinema, το Fundamentals for Kids, και προσκαλεί γονείς και παιδιά (ηλικίας 7-12 ετών) να γνωρίσουν μοναδικές κινηματογραφικές δημιουργίες και σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του σινεμά. Η πρώτη ταινία της ενότητας αυτής είναι το Sherlock Jr. (1945) του Μπάστερ Κίτον ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει συστήνει στα παιδιά τις μορφές του κινηματογραφικού ήχου και την εξέλιξή τους στον χρόνο.

Επίσης, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στις 17:00, στο Ολύμπιον, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την προβολή της ταινίας Άγγελος του Γιώργου Κατακουζηνού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Τρανς Μνήμης που διοργανώνει το Thessaloniki Europride. 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Πέμπτη 1+1: 7,5€

Τρίτη: 6€

Προβολές Fundamentals: 6€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Στη φωτιά / La passion de Dodin Bouffant /  The Pot-au-Feu

(Γαλλία, 2023)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τραν Αν Χουνγκ / Trần Anh Hùng. Με τους: Juliette Binoche, Benoit Magimel, Emmanuel Salinger, Patrick D' Assumcao, Galatea Bellugi, Jan Hammenecker Frédéric Fisbach. Έγχρωμη, 134΄.

To Στη φωτιά, με πρωταγωνίστρια την κορυφαία ηθοποιό του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, Ζιλιέτ Μπινός, συνδυάζει το ρομαντικό δράμα με την ταινία εποχής, σε μια γαστρονομική ιστορία έρωτα που αποθεώνει την υψηλή τέχνη της μαγειρικής, αναζητώντας τα μυστικά συστατικά της αγάπης και της ανθρώπινης επαφής. Βασισμένη στο θρυλικό μυθιστόρημα La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet του Μαρσέλ Ρουφ, η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ ξεδιπλώνει τη σύνθετη σχέση ανάμεσα σε έναν λάτρη του καλού φαγητού και τη μαγείρισσά του στα τέλη του 19ου αιώνα και μας προσκαλεί να γευτούμε τη ζωή στο έπακρο, εξερευνώντας τον υπερβατικό δεσμό που συνδέει την ερωτική επιθυμία με την απόλαυση του φαγητού. Παράλληλα, θέτει διαχρονικά ερωτήματα για τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων, αφήνοντας ένα διακριτικό φεμινιστικό σχόλιο. Η ταινία σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή ενός χαρισματικού σκηνοθέτη, ο οποίος είχε μαγέψει κοινό και κριτικούς στη δεκαετία του ’90, κερδίζοντας τόσο τη Χρυσή Κάμερα στις Κάννες (Η μυρωδιά της πράσινης παπάγιας, 1993) όσο και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία (Cyclo, 1995).

- Βραβείο Σκηνοθεσίας - Cannes Film Festival 2023

- Ταινία έναρξης του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=CNZlSMg2nXQ

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 18:00 & Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 21:15

 

Τέσσερις κόρες / Four Daughters / Les Filles d'Olfa

(Γαλλία-Τυνησία -Γερμανία-Σαουδική Αραβία, 2023)

Σενάριο-σκηνοθεσία: Καουτέρ Μπεν Ανιά / Kaouther Ben Hania. Με τους: Hend Sabri, Olfa Hamrouni, Eya Chikhaoui, Nour Karoui, Ichraq Matar, Majd Mastoura.

Η υποψήφια για Όσκαρ Καουτέρ Μπεν Ανιά (The Man Who Sold His Skin) αναδομεί την σπαρακτική ιστορία της Όλφα, μητέρας τεσσάρων κοριτσιών από την Τυνησία που μια μέρα είδε τις δύο μεγαλύτερες κόρες της να εξαφανίζονται για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το ανεκπλήρωτο κενό, καθώς και άλλα κομβικά οικογενειακά πρόσωπα, ξαναζωντανεύουν επαγγελματίες ηθοποιοί, σε μια κινηματογραφική πρόκληση που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ της πραγματικότητας και της αναπαράστασής της. Τελικά, έχοντας πλήρη επίγνωση της άρρηκτης σχέσης που συνδέει κάθε ερευνητή με το αντικείμενο της έρευνας, η σκηνοθέτρια δημιουργεί έναν υπερπολύτιμο χώρο ώστε η οικογένεια της Olfa να διεκδικήσει κάτι από την επούλωση και την αυτογνωσία που τόση ανάγκη έχει, την ώρα που η ταινία καταλήγει να μιλά με αφοπλιστική αμεσότητα για τη μνήμη, τη μητρότητα και τον χώρο που απομένει στις θηλυκότητες εντός του ασφυκτικού πατριαρχικού πλαισίου.

- Βραβείο «Χρυσό Μάτι» – Cannes Film Festival 2023, Βραβείο ARRI/OSRAM για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία – Munich Film Festival 2023, Βραβείο της Επιτροπής – Brussels IFF 2023

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=f3aUd2yxbbA

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη - 19:00 & 21:30

 

FUNDAMENTALS FOR KIDS

Sherlock Jr.

(ΗΠΑ, 1924)

Σκηνοθεσία: Μπάστερ Κίτον / Buster Keaton. Σενάριο: Jean C. Havez, Joseph A. Mitchell, Clyde Bruckman. Με τους: Buster Keaton, Kathryn McGuire, Joe Keaton, Erwin Connelly, Ward Crane. Ασπρόμαυρη, 45΄.

Ο θρυλικός Μπάστερ Κίτον υποδύεται έναν μηχανικό προβολής ταινιών που θα ήθελε να είναι ντετέκτιβ. Ονειρεύεται συχνά ότι είναι μέρος της ταινίας που προβάλλει και ενσωματώνεται με τις φιγούρες και τα σκηνικά της κινηματογραφικής οθόνης. Σαν ένας άλλος Σέρλοκ Χολμς καλείται να λύσει το μυστήριο για το ποιος έκλεψε το ρολόι του πατέρα της κοπέλας του, ένα έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο ίδιος.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 12:00

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΡΑΝΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ THESSALONIKI EUROPRIDE

Άγγελος / Angelos

(Ελλάδα, 1982)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Γιώργος Κατακουζηνός. Με τους: Μιχάλης Μανιάτης, Διονύσης Ξάνθος, Κατερίνα Χέλμη, Βασίλης Τσάγκλος, Γιώργος Μπάρτης, Μαρία Αλκαίου, Αλέκα Τουμαζάτου, Ελένη Κούρκουλα, Αλίκη, Τάσος Παπαδάκης, Μπάμπης Σαριγιαννίδης, Νίκος Κούρος, Στέλιος Λιονάκης, Μιχάλης Γιαννάτος. Έγχρωμη, 126΄.

O Άγγελος, ένας νεαρός ομοφυλόφιλος, ζει διακριτικά την ιδιαιτερότητά του μέσα σ’ ένα αφιλόξενο και εξαθλιωμένο περιβάλλον. Γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Μιχάλη, έναν ναύτη, που τον πείθει να συζήσουν. Ο Μιχάλης, εκβιάζοντας –κυρίως συναισθηματικά– τον Άγγελο, τον ωθεί στην πορνεία. Η πιάτσα όμως είναι υπερβολικά σκληρή, κι ο Άγγελος δεν θα αντέξει για πολύ αυτή τη βίαιη συσσώρευση της χυδαιότητας και της σκληρότητας. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινό περιστατικό.

- Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Bραβείο Σεναρίου – 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1982

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 17:00

* Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου