Ειδική εκδήλωση για την επέτειο 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ειδική εκδήλωση για την επέτειο 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, 18:00, Ολύμπιον

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν η κινηματογραφική ομάδα του Πανοράματος Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ «Κινηματογραφικές Νυχτερίδες», η Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη και το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν δύο ταινίες, μια μεγάλου και μία μικρού μήκους, παρουσία των σκηνοθετών, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την αναπαράσταση των ηρωικών γεγονότων που συντάραξαν την ιστορία της χώρας στον ελληνικό κινηματογράφο και στην ελληνική τηλεόραση.

Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Μαρτυρίες (1975) του Νίκου Καβουκίδη, μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες τεκμηρίωσης που απεικονίζει όχι μόνο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αλλά και την απαρχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, καθώς και η μικρού μήκους ταινία Φοιτητής (2021) του Βασίλη Καλαμάκη, μία πρόσφατη μυθοπλαστική αναπαράσταση των δραματικών στιγμών που ακολούθησαν την παραβίαση της πύλης του Πολυτεχνείου, μέσα από την οπτική ενός νέου κινηματογραφιστή.

Τις ταινίες θα προλογίσει ο κ. Πάρης Μουρατίδης, διδάσκων του Τμήματος Κινηματογράφου, μαζί με μέλη της κινηματογραφικής ομάδας του Πανοράματος Ταινιών, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κ. Νικόλα Σεβαστάκη, καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, και τον κ. Χρίστο Ζαφείρη, δημοσιογράφο και συγγραφέα. Τις προβολές θα τιμήσουν με την παρουσία τους και οι σκηνοθέτες των ταινιών, Νίκος Καβουκίδης και Βασίλης Καλαμάκης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από το ταμείο του Ολύμπιον.