Οι ταινίες της εβδομάδας (8-14 Φεβρουαρίου 2024)

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 8 έως Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

 

Αυτή την εβδομάδα μη χάσετε στο Ολύμπιον το Animal της Σοφίας Εξάρχου, την πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπειτα από τριάντα χρόνια. Με αιχμή του δόρατος την ηλεκτρισμένη και εκστατική ερμηνεία που παραδίδει η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, το Animal αποδομεί μεθοδικά και διεξοδικά τον διαχρονικό και εξωραϊσμένο μύθο του «αθάνατου ελληνικού καλοκαιριού», ξεδιπλώνοντας μια ιστορία εγκλωβισμού, οδυνηρής αυτογνωσίας και πνευματικής εξέγερσης.

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται η νέα ταινία της Σοφία Κόπολα Πρισίλα, που παρουσιάζει την οπτική της Πρισίλα Πρίσλεϊ για τη θυελλώδη σχέση, τον γάμο και το διαζύγιο με τον βασιλιά του ροκ εντ ρολ.

Στο πλαίσιο των προβολών Σινεμά και Ψυχανάλυση, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη τον θρυλικό Δράκο του Νίκου Κούνδουρου, την ταινία που άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό σινεμά.

 

Στο Kids Love Cinema αυτής της εβδομάδας βλέπουμε μαζί με τα παιδιά το απολαυστικό φιλμ Πάντα στο κόκκινο με τις περιπέτειες της 13χρονης Μέι Λι που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον της ευσυνείδητης κόρης και των χαοτικών συναισθημάτων που προκαλεί η εφηβεία.  

 

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 σάς προσκαλούμε στο Ολύμπιον για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την αγάπη μας για το σινεμά! Η κινηματογραφική βραδιά ξεκινάει στις 20.00 με μια από τις πιο σπαρακτικές και αυθεντικές ιστορίες αγάπης, Το μυστικό του Brokeback Mountain του Ανγκ Λι, που ξεδιπλώνει την απρόσμενη και δυνατή ερωτική σχέση που συνδέει δύο άντρες στην αμερικανική Δύση των αρχών της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια, στις 23.00, βυθιζόμαστε στην Αυτοκρατορία των αισθήσεων, το σκοτεινό και προκλητικό αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα, μια ταινία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, αλλά συνάντησε και θυελλώδεις αντιδράσεις στην εποχή της.

 

 

Παράλληλα, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

 

 

 

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Πέμπτη 1+1: 7,5€

Τρίτη: 6€

Fundamentals: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

CineDoc: 5€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Οι ταινίες:

Animal
(Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023)

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Σοφία Εξάρχου / Sofia Exarchou. Με τους: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη, Αχιλλέας Χαρίσκος, Voodoo Jürgens, Χρόνης Μπαρμπαριάν, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Δανάη Πετροπουλέα, Kristof, Ελπίδα Ορφανίδου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Φαίη Τζούμα, Νώντας Δαμόπουλος, Βαγγέλης Ευαγγελινός. Γλώσσες: Ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά. Έγχρωμη, 116΄.

Κάτω από τον καυτό ήλιο της ελληνικής υπαίθρου, οι ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση αυξάνεται, οι νύχτες τους γίνονται βίαιες και ο αγώνας της Κάλιας αποκαλύπτεται στο σκοτάδι. Αλλά όταν ανάψουν ξανά τα φώτα, το σόου θα πρέπει να συνεχιστεί.

Δείτε το τρέιλερhttps://youtu.be/YRvh1Vv6ieo

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 19:00, 21:15

 

Πρισίλα / Priscilla
(Ιταλία - ΗΠΑ, 2023)

Σκηνοθεσία: Σοφία Κόπολα / Sofia Coppola. Σενάριο: Priscilla Presley, Sandra Harmon, Sofia Coppola. Με τους: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 113΄.

Όταν η έφηβη Πρισίλα Μπολιέ συναντά τον Έλβις Πρίσλεϊ σε ένα πάρτι διαπιστώνει ότι ο άντρας που είναι ήδη ένας σούπερ σταρ του ροκ εν ρολ μετατρέπεται σε έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο στις ιδιωτικές του στιγμές: σε έναν συναρπαστικό σύντροφο, έναν σύμμαχο στη μοναξιά, έναν ευάλωτο καλύτερο φίλο. Μέσα από τα μάτια της Πρισίλα, η Σοφία Κόπολα αφηγείται την αθέατη πλευρά ενός μεγάλου αμερικανικού μύθου. Τη θυελλώδη σχέση, τον ταραχώδη γάμο και το διαζύγιο, από την εποχή που ο Έλβις υπηρετούσε στο στρατό μέχρι το ονειρεμένο κτήμα του, την Graceland.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/uvEaDXg4j6c
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:15, 21:30

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

Το μυστικό του Brokeback Mountain / Brokeback Mountain
(ΗΠΑ-Καναδάς, 2005)

Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι / Ang Lee. Σενάριο: Annie Proulx, Larry McMurtry, Diana Ossana. Με τους: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams. Γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά. Έγχρωμη, 134΄.

Στην αμερικανική Δύση των αρχών της δεκαετίας του 1960, σε ένα ράντσο του Γουαϊόμινγκ,  γνωρίζονται και ερωτεύονται δύο άντρες. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια απρόσμενα δυνατή σχέση που θα σημαδέψει τις ζωές τους μια για πάντα, αφήνοντάς τους με μια αγιάτρευτη αίσθηση κενού. Μία βαθιά συγκινητική ερωτική ιστορία αγάπης που υπερβαίνει κάθε είδους στερεότυπα, στεγανά και συμβάσεις.

- Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας (2005).

- Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μουσικής (2006).

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=6kjq5Btc31M

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 20:00
Γενική είσοδος: 6 ευρώ

 

Η αυτοκρατορία των αισθήσεων / In the Realm of the Senses /  Ai no korîda
(Ιαπωνία-Γαλλία, 1976)

Σκηνοθεσία: Ναγκίσα Όσιμα / Nagisa Ôshima. Με τους: Tatsuya Fuji, Eiko Matsuda, Aoi Nakajima. Γλώσσα: Ιαπωνικά. Έγχρωμη, 109΄. Η ταινία είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

1936, Ιαπωνία. Η Σάντα προσλαμβάνεται στο ξενοδοχείο που διευθύνουν ο Κίτσι και η γυναίκα του, Τόκου. Όταν κάποια στιγμή ο Κίτσι την αποπλανεί -παρά τις διαμαρτυρίες της- ερωτικά, αυτό το πρώτο βίαιο ζευγάρωμα δημιουργεί και στους δυο μια ακόρεστη δίψα για το κορμί του άλλου – μια δίψα που συνεχώς μεγαλώνει μετά από κάθε σεξουαλική τους συνεύρεση. Η ένταση του ερωτικού πόθου και η δυστυχία που νιώθουν όταν δεν είναι μαζί οδηγούν τον Κίτσι να αφήσει τη γυναίκα του και να χάσει την κοινωνική του υπόληψη. Οι δυο εραστές καταλήγουν να κρύβονται και να τριγυρνούν από το ένα  ξενοδοχείο στο άλλο, με την ερωτική τους δίψα να παραμένει ακόρεστη και άσβεστη. Αναζητώντας διαρκώς την υπέρτατη ηδονή, οι δυο εραστές θα οδηγηθούν σ’ ένα τραγικό και απρόβλεπτο τέλος. Η ιστορία είναι βασισμένη σε συνταρακτικά αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στην προπολεμική Ιαπωνία.

- Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών (1978).

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=6kjq5Btc31M

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 23:00

Γενική είσοδος: 6 ευρώ

 

ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ
Ο δράκος
(Ελλάδα, 1956)

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος. Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλης. Με τους: Ντίνο Ηλιόπουλο, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννη Αργύρη, Θανάση Βέγγο, Θεόδωρο Ανδρικόπουλο, Μαρίκα Λεκάκη, Φρίξο Νάσου, Κώστα Σταυρινουδάκη, Μανώλη Βλαχάκη, Ανέστη Βλάχο, Ανδρέας Ντούζο. Ασπρόμαυρη, 99΄.

Παραμονή Χριστουγέννων. Ένας μοναχικός κι ασήμαντος υπαλληλάκος, ο Θωμάς, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μοιάζει με τον φοβερό «Δράκο της Αθήνας», έναν αδίστακτο κακοποιό που καταζητείται από την αστυνομία. Στην αρχή τα χάνει κάπως, αλλά στη συνέχεια δέχεται να υποδυθεί το ρόλο του «Δράκου», και ως τέτοιος γίνεται αποδεκτός από τα μέλη μιας συμμορίας του υποκόσμου. Η συμμορία, με αρχηγό τον Χοντρό, συχνάζει σ’ ένα λαϊκό καμπαρέ και ετοιμάζει ένα μεγάλο κόλπο: την κλοπή ενός στύλου από το ναό του Ολυμπίου Διός και τη διάθεσή του σε ξένους αγοραστές. Όταν όμως αποκαλύπτεται πως ο Θωμάς δεν είναι ο πραγματικός δράκος, τα μέλη της συμμορίας που τον πίστεψαν νιώθουν ότι προδόθηκαν και εξεγείρονται.

Η προβολή διοργανώνεται από τον Ψυχαναλυτικό Κύκλο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής (ΕΕ-ΝΛΣ), με την υποστήριξη της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών (ΑΚΣΠΑ) και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Δημήτρη Αλτίνογλου (πολιτικός επιστήμονας, μέλος του Ψυχαναλυτικού Κύκλου Θεσσαλονίκης), Πάνο Αχτσιόγλου (Κριτικός Κινηματογράφου), και Βέρα Πατιά (ψυχολόγος, μέλος της ΕΕ-ΝΛΣ). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ρεζινάλντ Μπλανσέ (ψυχαναλυτής, πρόεδρος της ΕΕ-ΝΛΣ, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης).

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Y6x8QfpnKU0?si=56uCLIjgKXrHs3Ar
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 11/2 στις 14:30
Γενική είσοδος: 7 ευρώ

KIDS LOVE CINEMA
Πάντα στο κόκκινο / Turning Red
(ΗΠΑ - Καναδάς, 2022)

Σκηνοθεσία: Domee Shi. Έγχρωμη, 100΄. Μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. 

Η ταινία «Πάντα στο κόκκινο» της Disney και της Pixar παρουσιάζει τη Μέι Λι, μια 13χρονη με αυτοπεποίθηση, η οποία διχάζεται ανάμεσα στο να παραμείνει η υπάκουη κόρη της μητέρας της και στο χάος της εφηβείας. Η προστατευτική, αν όχι ελαφρώς αυταρχική μητέρα της, η Μινγκ, δεν είναι ποτέ μακριά από την κόρη της - μια ατυχής πραγματικότητα για την έφηβη. Και σαν να μην έφταναν οι αλλαγές στα ενδιαφέροντα, τις σχέσεις και το σώμα της, κάθε φορά που ενθουσιάζεται υπερβολικά (που πρακτικά είναι ΠΑΝΤΑ), μεταμορφώνεται σε ένα γιγάντιο κόκκινο πάντα!

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/P21-HbVwXBQ?si=nyufB6X0UbkIhbl9
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 11/2 στις 12:00

 

Τα παιδιά του χειμώνα / The Holdovers
(ΗΠΑ, 2023)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν / Alexander Payne. Σενάριο: David Hemingson. Με τους: Paul Giamatti, Da'Vine Joy Randolph, Dominic Sessa. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 133΄.

Το να ξεμείνει χριστουγεννιάτικα ένας ατίθασος έφηβος στο αχανές σχολείο του με μόνη παρέα την αρχιμαγείρισσα την ώρα που όλοι οι συμμαθητές του πάνε σπίτι για γιορτές, αποτελεί αναμφίβολα μια ανεπιθύμητη εξέλιξη στη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα ατμόσφαιρα. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν πάντα να γίνουν χειρότερα: ο ήρωάς μας καλείται να υπομείνει τον εγκλεισμό υπό το άγρυπνο βλέμμα του πλέον αντιδημοφιλούς και στρυφνού καθηγητή του. Παίρνοντας άτυπα τη σκυτάλη της coming-of-age νοσταλγίας από τους Πολ Τόμας Άντερσον (Πίτσα γλυκόριζα) και Στίβεν Σπίλμπεργκ (The Fabelmans), ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη δεκαετία του ’70, και σε φουλ σκηνοθετική φόρμα, παρέα με τον αγαπημένο του ηθοποιό, τον Πολ Τζαμάτι, φτιάχνουν την καλύτερη ταινία τους από τον καιρό του υπέροχου Πλαγίως. Μια συνεργασία που βάζει κατευθείαν πλώρη για τα Όσκαρ, με άξιους συμπαραστάτες την επίσης εξαίρετη Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ και τον πρωτοεμφανιζόμενο-αποκάλυψη Ντόμινικ Σέσα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/G8Ktx0MLFn4?si=tVOb0EGtXEEVZnOQ

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Προβολές: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00, 21:30

Poor Things

(Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ, 2023)

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος. Σενάριο: Tony McNamara, Alasdair Gray. Με τους: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe. Γλώσσες: Αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά. Έγχρωμη, 141΄.

 

To Poor Things μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Άλασντερ Τζέιμς Γκρέι, με πρωταγωνιστές τους Έμα Στόουν, Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφό, συνδυάζει την επιστημονική φαντασία, την ταινία εποχής, την ερωτική περιπέτεια και τη μαύρη κωμωδία, σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη βικτωριανή εποχή, αλλά εκπέμπει ένα μήνυμα διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο. Με οδηγό το ιδιόρρυθμο και τόσο αναγνωρίσιμο χιούμορ που κυριαρχεί σε όλες τις ταινίες του, ο Γιώργος Λάνθιμος υφαίνει μια παραλλαγή του Φρανκενστάιν με γυναικείο πρόσημο, πλάθοντας μια ιστορία σεξουαλικής, αισθητικής και κοινωνικής χειραφέτησης.

 

Η κεντρική ηρωίδα Bella Baxter (Έμα Στόουν), μια νεαρή γυναίκα που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Γουίλεμ Νταφό), ανυπομονεί να ανακαλύψει τις απολαύσεις της ζωής. Διψασμένη να βιώσει τις εμπειρίες που στερείται, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Μαρκ Ράφαλο), έναν ικανό και ηθικά αμφιλεγόμενο δικηγόρο, ξεκινώντας μια περιπέτεια περιπλάνησης που διατρέχει όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella δίνει τη μάχη της για ισότητα και ελευθερία.

 

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=Q7kxg4YaBsw

 

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:30, 21:15).

 

 

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του