Η Αγορά του 26ου ΦΝΘ ανακοινώνει τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στα Thessaloniki Pitching Forum και Agora Docs in Progress

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ // 7-17/3/2024

Η Αγορά του 26ου ΦΝΘ ανακοινώνει τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στα Thessaloniki Pitching Forum και Agora Docs in Progress

Με νέες συνεργασίες και βραβεία επιστρέφει η πιο δραστήρια και δυναμική Αγορά ντοκιμαντέρ της  νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024, έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε δημιουργούς, παραγωγούς και αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο, παρέχοντας υποστήριξη στο είδος του ντοκιμαντέρ σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 8 -16 Μαρτίου 2024. 

Το Thessaloniki Pitching Forum είναι η πλατφόρμα συμπαραγωγής και συγχρηματοδότησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, new media ντοκιμαντέρ (εικονικής & ενισχυμένης πραγματικότητας κ.α.) και ντοκιμαντέρ για παιδιά που προορίζονται για κινηματογραφική διανομή, τηλεοπτική προβολή και καλλιτεχνική έκθεση εν γένει. 

Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους τις περιοχές της κεντρική και νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media και σε συνεργασία με το DAE (Documentary Association of Europe). Σε ένα φιλικό και προσιτό περιβάλλον, επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Thessaloniki Pitching Forum

Στο φετινό Thessaloniki Pitching Forum συμμετέχουν 12 πρότζεκτ που αναδεικνύουν την διαφορετικότητα και υπογραμμίζουν ανθρώπινες ιστορίες που συχνά παραμένουν κρυφές. Τα επιλεγμένα πρότζεκτ εξερευνούν - το κάθε ένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο - τις κρυφές πτυχές της ιστορίας, τα γυναικεία κινήματα και το περιβάλλον καθώς και θέματα ταυτότητας, το κόστος της επιτυχίας στον αθλητισμό, το διαγενεακό τραύμα και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Ταινίες που συμμετείχαν στο Thessaloniki Pitching Forum τα προηγούμενα χρόνια έχουν κάνει πρεμιέρα σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Ανάμεσά τους το Boylesque (Πολωνία, Τσεχία) που έκανε πρεμιέρα στο Hot DOCS (2022), το Dead Sea Guardians (Ισραήλ, ΗΠΑ), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Χάιφα (2021) και προβλήθηκε το 2022 στο ΦΝΘ, το Karaoke Nation (Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία), που έκανε πρεμιέρα στο CPH:DOX (2022), A Steady Job (Ιταλία, Γαλλία) που έκανε πρεμιέρα στο Visions du Reel (2022), το We Will Not Fade Away που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2023 και το Mighty Afrin (Ελλάδα) που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2023 και κέρδισε το βραβείο του WWF.

Το Thessaloniki Pitching Forum περιλαμβάνει τρία νέα βραβεία: το νεοσύστατο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη του Ιδρύματος IEFTA, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, το Βραβείο Eurodoc ύψους 1.000 ευρώ, καθώς και μία VIP συνδρομή στο δίκτυο και το Βραβείο Sunny Side of the Doc για δύο διαπιστεύσεις αγοράς και 500 ευρώ για έξοδα μετακίνησης.

Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει το Onassis Film Award σε ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς του Φεστιβάλ που συμμετέχει είτε στο Thessaloniki Pitching Forum, είτε στο Docs in Progress. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ και στόχος του είναι να αναδείξει ανερχόμενους δημιουργούς. Ανάμεσα στα βραβεία που διεκδικούν τα πρότζεκτ είναι και το Βραβείο ΕΡΤ σε ελληνικό πρότζεκτ (2.000 ευρώ), Υποτροφία για το Sript2Film Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2024), Βραβείο DAE (συμβουλευτικές συνεδρίες), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (ψηφιοποίηση υλικού), Βραβείο Beldocs (διαμονή και διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Σερβίας, Μάιος 2024) και Βραβείο DOK Leipzig Accelerator (επιλογή ενός πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Program, 2 δωρεάν διαπιστεύσεις και διαμονή, Οκτώβριος 2024).  

Η κριτική επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum αποτελείται από:

Mario Adamson, Παραγωγός, Sisyfos Films - Σουηδία

Sophie Duncan, Marketplace & Talent Programmes Producer, Sheffield DocFest - Ηνωμένο Βασίλειο

Suzanne Nodale, Sales Agent, Cinephil - Ισραήλ

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το πρότζεκτ τους, να δεχτούν σχόλια και συμβουλές και να ακονίσουν το υλικό τους κατά τη διάρκεια του διήμερου εργαστηρίου και την προετοιμασία για το pitching από ειδήμονες του ντοκιμαντέρ. Οι tutors του εργαστηρίου είναι οι: Ove Jensen, παραγωγός και ειδήμονας στο ντοκιμαντέρ, Paradiddle Pictures - Δανία, Brigid O’Shea, συν-διευθύντρια και διεθνής σύμβουλος, DAE - Γερμανία, Peter Jaeger, σύμβουλος, Jaeger Creative - Αυστρία, Mila Turajlić, διευθύντρια - παραγωγός, Poppy Pictures - Σερβία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο Thessaloniki Pitching Forum θα παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους κατά το μονοήμερο Pitching Forum σε ένα διεθνές πάνελ από ειδικούς και έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου.

AGORA DOCS IN PROGRESS

Tο Agora Docs in Progress έχει καθιερωθεί ως το κύριο σημείο συνάντησης για ταινίες τεκμηρίωσης που βρίσκονται στο στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους. Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα τα τελευταία χρόνια συναντούμε τις ταινίες: Diaries from Lebanon (Λίβανο, Γαλλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία) που θα κάνει πρεμιέρα στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2024, Lift Like a Girl, (Δανία, Γερμανία, Αίγυπτος) που προβλήθηκε μεταξύ άλλων στο Netflix, στο Φεστιβάλ του Τορόντο, και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Acts of Love (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες) που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Hot DOCS 2021 του Καναδά, και προβλήθηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης (Ελλάδα, Καναδάς) της Βάλερι Κοντάκος που έκανε πρεμιέρα στο DOC NYC 2022, Νύχτες και μέρες με τη Δήμητρα Κ. (Ελλάδα) της Εύας Στεφανή που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Όταν ο Βάγκνερ γνώρισε τις ντομάτες (Ελλάδα) της Μαριάννας Οικονόμου που προβλήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2019, Επόμενος σταθμός: Ουτοπία (Ελλάδα) του Απόστολου Καρακάση που έκανε πρεμιέρα στο IDFA 2015 κ.ά. 

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν συμβουλές από την ειδήμονα του ντοκιμαντέρ Anna Glogowski, και έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την παρουσίασή τους στους επαγγελματίες του χώρου και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους σε συμβουλευτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ. 

Οι ταινίες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για μια σειρά από σημαντικά βραβεία: το Βραβείο post-production υπηρεσιών από την εταιρεία Two Thirty Five (2|35), το βραβείο σε υπηρεσίες μίξης ήχου 119 Marvila Studios, το βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο, καθώς και το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) σε ελληνικό πρότζεκτ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η φετινή επιλογή ταινιών συνθέτει μια πλούσια εικόνα των διαφορετικών πτυχών της  πραγματικότητας του κόσμου μας. Έντεκα συγκλονιστικές αφηγήσεις θα μας προκαλέσουν ποικίλα συναισθήματα και θα εξερευνήσουν συναρπαστικά ζητήματα και χαρακτήρες που αγωνίζονται για αποδοχή, κυνηγούν τα όνειρά τους και αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες με θάρρος και ανθεκτικότητα.

Η κριτική επιτροπή του Agora Docs in Progress αποτελείται από τους:

Hanne Biermann, Εκπρόσωπος πωλήσεων και Μάρκετινγκ, Film Harbour - Ολλανδία

Pierre-Alexis Chevit, Επικεφαλής του Cannes Docs, Marché du Film - Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών - Γαλλία

Kumjana Novakova, Σκηνοθέτις / Επιμελήτρια κινηματογραφικών προγραμμάτων, Pravo Ljudski & Medea - Βόρεια Μακεδονία / Βοσνία & Ερζεγοβίνη




Τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Thessaloniki Pitching Forum είναι:



ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ 1922 (working title)

Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης, Παραγωγή: Ιωάννα Σουλτάνη - Soul Productions, Συμπαραγωγή: Τώνια Μισιαλή - Bark Like A Cat

Ελλάδα, Κύπρος

ΛΙΜΝΗ

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας, Παραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού & Ρένα Βουγιούκαλου - Graal Films, Αντιγόνη Παπαντώνη - rawDOCS

Ελλάδα

SURVIVORS

Σκηνοθεσία: Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, Μαρία Λούκα, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη, Ηρώ Αηδόνη - Marni Films

Ελλάδα

DARK BLUE RIVER

Σκηνοθεσία: Sergej Kreso, Παραγωγή: Harmen Jalvingh - Doxy Films, Ολλανδία

IF THESE STONES COULD TALK 

Σκηνοθεσία: Hana Elias, Παραγωγή: Asmahan Bkerat

Παλαιστίνη 

KAFKA IN BELGRADE 

Σκηνοθεσία: Maša Nešković, Παραγωγή: Maja Medić, Ena Bajraktarević - Marienbad film

Σερβία 

Σε συνεργασία με το CIRCLE Doc Women Accelerator 

MOUNTAIN CRIES

Σκηνοθεσία: Lavinia Xausa, Παραγωγή: Sam Godfried - Yalla Docs

Ολλανδία

OPERATION "CHAMPION"

Σκηνοθεσία: Mariam Nikolaishvili, Παραγωγή: Irina Gelashvili - Radium Films

Γεωργία

THE SECRET HAND

Σκηνοθεσία: Valerio Valente, Παραγωγή: Paolo Maria Spina - Revolver, Συμπαραγωγή:   Enrico Cannizzo - Filmine, Boris Despodov - Arthouse Blockbusters, Wojciech Karubin - Movie Mates, Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Πολωνία

WHILE OUR SUN BURNS

Σκηνοθεσία: David Krøyer, Παραγωγή: Anna Marina Skouros - Onomamono, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη  - Anemon Productions

Δανία, Ελλάδα

WHY THE F*** AM I SO SAD?

Σκηνοθεσία: Nela Märki, Παραγωγή: Martin Rattini - Helios Sustainable Films 

Ιταλία

WOMEN WALK HOME

Σκηνοθεσία: Stephanie Andreou, Παραγωγή: Adrián Gutiérrez - Astarte Films

Κύπρος



Οι ταινίες του Agora Docs in Progress:

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βουρλούμη, Παραγωγή: Λεωνίδας Λιάμπεης - Long Run Productions, Συμπαραγωγή: Ειρήνη Βουρλούμη- Boulis Films 

Ελλάδα

DARK WATERS

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου, Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη - Anemon Productions, Συμπαραγωγή: Paul Cadieux - Megafun Productions

Ελλάδα, Καναδάς

DON’T WORRY SARI!

Σκηνοθεσία: Sári Haragonics, Παραγωγή: Sára László, Inez Mátis, Marcell Gero - Campfilm Ltd, Συμπαραγωγή: Boris Despodov - Arthouse Blockbusters

Ουγγαρία, Βουλγαρία

DREAM COLLECTOR

Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Sonja Djekic - KEVA, Συμπαραγωγή: Tamara Babun, Matija Drnikovic - Wolfgang & Dolly

Σερβία, Κροατία

EDUARD

Σκηνοθεσία: Sophie Shevardnadze, Παραγωγή: Archil Gelovani, Sergei Yahontov - Independent Film Project

Γεωργία

THE FIRST LADY

Σκηνοθεσία: Udi Nir, Sagi Bornstein, Παραγωγή: Udi Nir - udiVsagi production, Συμπαραγωγή: Georg Tschurtschenthaler - Beetz Brothers Film Production

Ισραήλ, Γερμανία

HAPPY YOU’RE HERE

Σκηνοθεσία: Lucas Habte, Παραγωγή: Isidore Bethel - Alice Films, Συμπαραγωγή: Lucas Habte, Juan Carlos Malavé

Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πουέρτο Ρίκο, Αιθιοπία

LO

Σκηνοθεσία: Θανάσης Βασιλείου, Παραγωγή: Orlane Dumas - Les Films de l'AubeSauvage, Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνος Βασίλαρος - StudioBauhaus

Γαλλία, Ελλάδα

MAILIN

Σκηνοθεσία/Παραγωγή: María Silvia Esteve - HANA Films, Συμπαραγωγή: Alejandra López - IKKI Films, Radu Stancu, Cristina Haneș - deFilm

Αργεντινή, Γαλλία, Ρουμανία

Ms. PRESIDENT

Σκηνοθεσία: Marek Šulík, Παραγωγή: Barbara Janišová Feglová - HITCHHIKER Cinema, Συμπαραγωγή: Ivo Andrle - Aerofilms, Alena Müllerová - Czech Television, Tibor Horváth - Radio and Television Slovakia, Marek Šulík - Filmotras

Σλοβακία, Τσεχία

SUPER PARADISE

Σκηνοθεσία: Steve Krikris, Παραγωγή: Δάφνη Καλαφάτη, Πολ Τυπάλδος - Filmiki S.A, Συμπαραγωγή: Titus Kreyenberg - unafilm

Ελλάδα, Γερμανία



Το Thessaloniki Pitching Forum και το Docs in Progress φιλοξενούν πρότζεκτ από τις εξής χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κόσοβο*, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μολδαβία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τσεχία, Τυνησία και Τουρκία.

*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου).

Οι δράσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά και στην προώθησή του στη διεθνή σκηνή υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και πιο συγκεκριμένα του προγράμματος «SUB 6.3 - Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».