Ταινίες της εβδομάδας (15-21/2/2024)

Αυτή την εβδομάδα μη χάσετε στο Ολύμπιον την ταινία Ο διάβολος δεν υπάρχει του ιάπωνα σκηνοθέτη Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, που βραβεύτηκε με Όσκαρ για το Drive My Car. Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας.  

Με το αριστουργηματικό Ταξίδι στο Τόκιο (1953) του Γιασουχίρο Οζού, μια ταινία με μόνιμη θέση στις λίστες με τις κορυφαίες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα η επιτυχημένη ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema. Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, ο κριτικός κινηματογράφου Θωμάς Λιναράς θα μιλήσει για την ταινία, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στο Kids Love Cinema αυτής της εβδομάδας βλέπουμε μαζί με τα παιδιά το απολαυστικό φιλμ Ουπς, ο Νώε έφυγε. Η κλασική, διαχρονική ιστορία της Κιβωτού του Νώε -αυτή τη φορά, όμως, από την οπτική ματιά των… χαμένων της υπόθεσης- μετατρέπεται σε μια, γεμάτη ανατροπές και εκκεντρικά πλασματάκια, περιπέτεια, που τολμά να φανταστεί έναν εντελώς καινούργιο κόσμο: αυτόν που υπήρχε πριν από εμάς!

Αυτή την Τετάρτη παρέα με το CineDoc βλέπουμε στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης το ντοκιμαντέρ Τι δεν είμαι της Τούντε Σκόβραν, μια ταινία που δίνει φωνή στο (διαχρονικά αγνοημένο και εξαναγκασμένο στη σιωπή) 2% του παγκόσμιου πληθυσμού: στην ίντερσεξ κοινότητα. 

 Παράλληλα, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ: 

Το Animal της Σοφίας Εξάρχου, την πρώτη ελληνική ταινία που απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ και τριάντα χρόνια.

Τη νέα ταινία της Σοφία Κόπολα, Πρισίλα, που παρουσιάζει την οπτική της Πρισίλα Πρίσλεϊ για τη θυελλώδη σχέση, τον γάμο και το διαζύγιο με τον βασιλιά του ροκ εντ ρολ. 

Τα παιδιά του χειμώνα του Αλεξάντερ Πέιν, μια πανέμορφη ιστορία τρυφερότητας, συμφιλίωσης και μοιράσματος, η οποία ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, υπενθυμίζοντάς μας ότι η επαφή και η λύτρωση μπορούν να φυτρώσουν ακόμη και στο πιο άγονο έδαφος, τις πιο ανύποπτες στιγμές.

Το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου, που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα, απέσπασε έντεκα οσκαρικές υποψηφιότητες και συνεχίζει τη θριαμβευτική του εισπρακτική πορεία. 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Πέμπτη 1+1: 7,5€

Τρίτη: 6€

Fundamentals: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

CineDoc: 5€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Οι ταινίες:

Ο διάβολος δεν υπάρχει / Evil Does Not Exist
(Ιαπωνία, 2023)

Σκηνοθεσία: Ριουσούκε Χαμαγκούτσι / Ryûsuke Hamaguchi. Σενάριο: Ryûsuke Hamaguchi, Eiko Ishibashini. Με τους:  Hitoshi Omika, Ryô Nishikawa, Ryûji Kosaka. Γλώσσα: Ιαπωνικά. Έγχρωμη, 106'. 

Βαθιά στο δάσος του μικρού αγροτικού χωριού Χαρασάουα, ο Τακούμι ζει με τη μικρή του κόρη, Χάνα, και φροντίζει της δύσκολες δουλειές για τους ντόπιους, κόβοντας ξύλα και μεταφέροντας παρθένο νερό από τα χιόνια που λιώνουν. Η ακαταμάχητη ηρεμία αυτής της ανέγγιχτης γης των βουνών, με τις λίμνες και τα ελάφια που περιφέρονται ειρηνικά και ελεύθερα, πρόκειται να διαταραχθούν από την επικείμενη άφιξη της εταιρείας του Τόκιο Playmode, η οποία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή ενός χώρου γοητείας για τους τουρίστες της πόλης - ένα σχέδιο που ο Τακούμι και οι γείτονές του ανακαλύπτουν ότι θα έχει τρομερές συνέπειες για την υγιεινή και το περιβάλλον του χωριού τους.

- Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023. Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Φεστιβάλ Βενετίας 2023.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/BH-WISBMOZ0?si=Xk42Oubj8nybjfJh
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 19:00. 21:00, Τετάρτη  18:00

FUNDAMENTALS OF CINEMA
Ταξίδι στο Τόκιο / Tokyo Story / Tōkyō Monogatari
(Ιαπωνία, 1953)

Σκηνοθεσία: Γιασουχίρο Οζού / Yasujirô Ozu. Σενάριο: Kôgo Noda, Yasujirô Ozu. Με τους: Setsuko Hara, Chishū Ryū, Chieko Higashiyama, Kyōko Kagawa, Haruko Sugimura. Γλώσσα: Ιαπωνικά. Ασπρόμαυρη, 136΄. 

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο Χιραγιάμα και η Τόμι, έρχονται από την επαρχία στο Τόκιο με σκοπό να επισκεφθούν τα παιδιά τους. Αρχικά, τους φιλοξενεί ο μεγάλος τους γιος με τη γυναίκα του, καθώς όμως γρήγορα ενοχλούνται από την παρουσία τους στο σπίτι, τους στέλνουν να μείνουν στην κόρη τους. Αυτή με τη σειρά της τους «ξεφορτώνεται», και σε συμφωνία με τον αδελφό της, τους «δωρίζει» υποχρεωτικές διακοπές στα λουτρά του Ατάμι. Εκεί, ωστόσο, η πολυκοσμία και ο θόρυβος δεν επιτρέπουν στους δύο ηλικιωμένους να ησυχάσουν και να ξεκουραστούν. Επιστρέφουν λοιπόν στο Τόκιο, αναζητώντας ένα κατάλυμα για να περάσουν το βράδυ. Το μοναδικό πρόσωπο που ενδιαφέρεται για εκείνους, τους συμπεριφέρεται με ευγένεια και καλοσύνη και τελικά τους φιλοξενεί, όχι από υποχρέωση αλλά επειδή το νιώθει πραγματικά, είναι η Νορίκο, η γυναίκα του άλλου γιου τους, ο οποίος χάθηκε στον πόλεμο. Όταν επιστρέφουν σπίτι, η Τόμι αρρωσταίνει και ύστερα από λίγο καιρό πεθαίνει. Μετά την κηδεία, η Νορίκο είναι μόνη που θα κάνει συντροφιά στον Χιραγιάμα.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=kKO0DSJi6Tk
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 21/2 στις 20:00

KIDS LOVE CINEMA
Ουπς! Ο Νώε έφυγε... / Ooops! Noah Is Gone...
(Γερμανία-Βέλγιο-Λουξεμβούργο-Ιρλανδία-ΗΠΑ, 2015) 

Σκηνοθεσία: Toby Genkel, Sean McCormack. Έγχρωμη, 87΄. 

Ο Ντέιβ και ο γιος του, Φίνι, ανήκουν στο περίεργο είδος των φρουφρούληδων, ένα αδέξιο και ιδιαίτερης όψης ζώο που φαινομενικά δεν κάνει για τίποτα - σε τέτοιο βαθμό που δεν τους επιτρέπεται η επιβίβαση στην Κιβωτό του Νώε. Με τη βοήθεια από δύο γραπίνες, της Χέιζελ και της κόρης της, Λία, ο Φίνι και ο Ντέιβ καταφέρνουν να περάσουν ως λαθρεπιβάτες. Όταν, όμως, η Κιβωτός αναχωρήσει, η Λία και ο Φίνι μένουν κατά λάθος πίσω και πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Το παράδοξο αυτό δίδυμο, παρέα με διάφορα ζωάκια που συναντούν στον δρόμο, πρέπει να αντιμετωπίσει διαφόρων ειδών μπελάδες, από τα νερά που ολοένα φουσκώνουν γύρω τους ως και άλλα ζώα που τους έχουν βάλει στο μάτι. Στο μεταξύ, οι γονείς τους, που βρίσκονται στην Κιβωτό, κάνουν ό,τι μπορούν για να γυρίσουν πίσω και να σώσουν τα παιδιά τους… Τελικά μερικές φορές πρέπει να αντιμετωπίσεις το τέλος του κόσμου για να βρεις τη θέση σου σε αυτόν! Η κλασική, διαχρονική ιστορία της Κιβωτού του Νώε -αυτή τη φορά, όμως, από την οπτική ματιά των… χαμένων της υπόθεσης- μετατρέπεται σε μια περιπέτεια γεμάτη ανατροπές και εκκεντρικά πλασματάκια, ππου τολμά να φανταστεί έναν εντελώς καινούργιο κόσμο: αυτόν που υπήρχε πριν από εμάς!

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/vSzxKjOMK14?si=FkZUdq0FBbUSXOEe
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 18/2, 12.00

ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ CINEDOC
Τι δεν είμαι / Who I Am Not
(Ρουμανία-Καναδάς, 2023) 

Σκηνοθεσία: Τούντε Σκόβραν / Tünde Skovrán. Έγχρωμη, 105΄. 

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που μας προσδιορίζει ως άνδρες ή γυναίκες; Πού βάζουμε τη διαχωριστική γραμμή; Κι αυτός ο διαχωρισμός έχει τελικά κάποια σημασία; Μια καλλονή από τη Νότια Αφρική βυθίζεται σε κρίση ταυτότητας όταν ανακαλύπτει πως είναι ίντερσεξ. Έχει ανάγκη από καθοδήγηση από κάποιον που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση μ’ εκείνη και ο μόνος που μπορεί να τη βοηθήσει είναι ένας ίντερσεξ ακτιβιστής, που αποδεικνύεται το αντεστραμμένο είδωλό της στον καθρέφτη. Δύο παράλληλες αλλά και αποκλίνουσες ιστορίες που ρίχνουν μια διεισδυτική ματιά στις δυσκολίες τού να ζεις σε έναν κόσμο αρσενικών και θηλυκών πλασμάτων, όταν ανήκεις σε αμφότερες τις κατηγορίες – ή και σε καμία από τις δύο. Μια ταινία που δίνει φωνή στο (διαχρονικά αγνοημένο και εξαναγκασμένο στη σιωπή) 2% του παγκόσμιου πληθυσμού: στην ίντερσεξ κοινότητα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/XtdlFCUfLpw?si=1SIbCAVSDGIyAY5-
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Τετάρτη 21/2 στις 19:00

Animal
(Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023) 

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Σοφία Εξάρχου / Sofia Exarchou. Με τους: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη, Αχιλλέας Χαρίσκος, Voodoo Jürgens, Χρόνης Μπαρμπαριάν, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Δανάη Πετροπουλέα, Kristof, Ελπίδα Ορφανίδου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Φαίη Τζούμα, Νώντας Δαμόπουλος, Βαγγέλης Ευαγγελινός. Γλώσσες: Ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά. Έγχρωμη, 116΄.

Κάτω από τον καυτό ήλιο της ελληνικής υπαίθρου, οι ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση αυξάνεται, οι νύχτες τους γίνονται βίαιες και ο αγώνας της Κάλιας αποκαλύπτεται στο σκοτάδι. Αλλά όταν ανάψουν ξανά τα φώτα, το σόου θα πρέπει να συνεχιστεί.

Δείτε το τρέιλερhttps://youtu.be/YRvh1Vv6ieo

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 19:00

Πρισίλα / Priscilla
(Ιταλία-ΗΠΑ, 2023)

Σκηνοθεσία: Σοφία Κόπολα / Sofia Coppola. Σενάριο: Priscilla Presley, Sandra Harmon, Sofia Coppola. Με τους: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 113΄. 

Όταν η έφηβη Πρισίλα Μπολιέ συναντά τον Έλβις Πρίσλεϊ σε ένα πάρτι διαπιστώνει ότι ο άντρας που είναι ήδη ένας σούπερ σταρ του ροκ εν ρολ μετατρέπεται σε έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο στις ιδιωτικές του στιγμές: σε έναν συναρπαστικό σύντροφο, έναν σύμμαχο στη μοναξιά, έναν ευάλωτο καλύτερο φίλο. Μέσα από τα μάτια της Πρισίλα, η Σοφία Κόπολα αφηγείται την αθέατη πλευρά ενός μεγάλου αμερικανικού μύθου. Τη θυελλώδη σχέση, τον ταραχώδη γάμο και το διαζύγιο, από την εποχή που ο Έλβις υπηρετούσε στο στρατό μέχρι το ονειρεμένο κτήμα του, την Graceland.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/uvEaDXg4j6c
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:15

Τα παιδιά του χειμώνα / The Holdovers
(ΗΠΑ, 2023) 

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν / Alexander Payne. Σενάριο: David Hemingson. Με τους: Paul Giamatti, Da'Vine Joy Randolph, Dominic Sessa. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 133΄. 

Το να ξεμείνει χριστουγεννιάτικα ένας ατίθασος έφηβος στο αχανές σχολείο του με μόνη παρέα την αρχιμαγείρισσα την ώρα που όλοι οι συμμαθητές του πάνε σπίτι για γιορτές, αποτελεί αναμφίβολα μια ανεπιθύμητη εξέλιξη στη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα ατμόσφαιρα. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν πάντα να γίνουν χειρότερα: ο ήρωάς μας καλείται να υπομείνει τον εγκλεισμό υπό το άγρυπνο βλέμμα του πλέον αντιδημοφιλούς και στρυφνού καθηγητή του. Παίρνοντας άτυπα τη σκυτάλη της coming-of-age νοσταλγίας από τους Πολ Τόμας Άντερσον (Πίτσα γλυκόριζα) και Στίβεν Σπίλμπεργκ (The Fabelmans), ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη δεκαετία του ’70, και σε φουλ σκηνοθετική φόρμα, παρέα με τον αγαπημένο του ηθοποιό, τον Πολ Τζαμάτι, φτιάχνουν την καλύτερη ταινία τους από τον καιρό του υπέροχου Πλαγίως. Μια συνεργασία που βάζει κατευθείαν πλώρη για τα Όσκαρ, με άξιους συμπαραστάτες την επίσης εξαίρετη Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ και τον πρωτοεμφανιζόμενο-αποκάλυψη Ντόμινικ Σέσα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/G8Ktx0MLFn4?si=tVOb0EGtXEEVZnOQ

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00, 21:30

Poor Things
(Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ, 2023)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος. Σενάριο: Tony McNamara, Alasdair Gray. Με τους: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe. Γλώσσες: Αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά. Έγχρωμη, 141΄. 

To Poor Things μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Άλασντερ Τζέιμς Γκρέι, με πρωταγωνιστές τους Έμα Στόουν, Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφό, συνδυάζει την επιστημονική φαντασία, την ταινία εποχής, την ερωτική περιπέτεια και τη μαύρη κωμωδία, σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη βικτωριανή εποχή, αλλά εκπέμπει ένα μήνυμα διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο. Με οδηγό το ιδιόρρυθμο και τόσο αναγνωρίσιμο χιούμορ που κυριαρχεί σε όλες τις ταινίες του, ο Γιώργος Λάνθιμος υφαίνει μια παραλλαγή του Φρανκενστάιν με γυναικείο πρόσημο, πλάθοντας μια ιστορία σεξουαλικής, αισθητικής και κοινωνικής χειραφέτησης.

Η κεντρική ηρωίδα Bella Baxter (Έμα Στόουν), μια νεαρή γυναίκα που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Γουίλεμ Νταφό), ανυπομονεί να ανακαλύψει τις απολαύσεις της ζωής. Διψασμένη να βιώσει τις εμπειρίες που στερείται, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Μαρκ Ράφαλο), έναν ικανό και ηθικά αμφιλεγόμενο δικηγόρο, ξεκινώντας μια περιπέτεια περιπλάνησης που διατρέχει όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella δίνει τη μάχη της για ισότητα και ελευθερία. 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=Q7kxg4YaBsw

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:15