Fundamentals of Cinema: Ταξίδι στο Τόκιο (1953) του Γιασουτζίρο Όζου

FUNDAMENTALS OF CINEMA S2

Ταξίδι στο Τόκιο (1953) του Γιασουτζίρο Όζου

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου // 20:00 // Ολύμπιον

Η επιτυχημένη ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema, που έχει ως στόχο να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά στη μαγεία της μεγάλης οθόνης, συνεχίζει τις προβολές την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στο Ολύμπιον, με το αριστουργηματικό Ταξίδι στο Τόκιο (1953) του Γιασουτζίρο Όζου, μια ταινία με μόνιμη θέση στις λίστες με τις κορυφαίες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά. Πριν την έναρξη της προβολής, ο κριτικός κινηματογράφου Θωμάς Λιναράς θα μιλήσει για την ταινία και το πολύτιμο κινηματογραφικό έργο του Γιασουτζίρο Όζου.

Η προβολή θα μεταφερθεί και στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δαναό, την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.  

Καταληκτικό σκέλος της περίφημης Noriko Trilogy, όπου η σπουδαία Σετσούκο Χάρα ενσαρκώνει τρεις διαφορετικές ηρωίδες με όνομα Νορίκο, το Tokyo Story συνδυάζει υποδειγματικά τα πιο βαθιά νοήματα της ανθρώπινης ύπαρξης με το μεγαλείο της απλότητας. Η διαρραγή των οικογενειακών δεσμών, το αναπόφευκτο χάσμα των γενεών, το ανοιχτό μεταπολεμικό τραύμα της Ιαπωνίας, η βίαιη δυτικοποίηση της ιαπωνικής κοινωνίας, το ξεθώριασμα του παλιού κόσμου της ευγένειας και του σεβασμού, καθώς και η επικράτηση ενός νέου μοντέλου ζωής όπου κυριαρχούν ο ατομικισμός και η βιασύνη, είναι οι είναι οι κομβικές έννοιες που δεσπόζουν στην κορωνίδα της σκηνοθετικής διαδρομής του Γιασουτζίρο Όζου. 

Λαμπρό δείγμα του Shōshimin-eiga, του ρεύματος του ιαπωνικού σινεμά, που απεικονίζει ιστορίες, διλήμματα και προβλήματα καθημερινών ανθρώπων στο σύγχρονο μικροαστικό περιβάλλον, το Tokyo Story λειτουργεί ως καθρέφτης μιας κοινωνίας που μεταλλάσσεται ραγδαία και απότομα. Την ίδια στιγμή, η διεισδυτική κάμερα του Όζου, αγκυροβολημένη χαμηλά όπως πάντα, αιχμαλωτίζει όλες τις υπόγειες συγκρούσεις και τις αθέατες στιγμές της πίκρας και της διάψευσης, μετατρέποντας τα βλέμματα και τα πρόσωπα των ηρώων σε χάρτη και καθρέφτη της ανθρώπινης συνθήκης. Ένα αληθινό υπόδειγμα εσωτερικού ρυθμού και οικονομημένης αφήγησης, όπου τα πιο κομβικά συμβάντα είτε υπονοούνται μεταγενέστερα είτε αφήνονται να εννοηθούν εκτός κάδρου, το Tokyo Story συνυφαίνει την πραότητα με την υπαρξιακή αγωνία για το πέρασμα του χρόνου και το ανέφικτο της επικοινωνίας. 

Ένα αληθινό διαμάντι του ιαπωνικού (και όχι μόνο) σινεμά από έναν σκηνοθέτη που έχει επηρεάσει αμέτρητους δημιουργούς στην εποχή μας (με πρώτο και καλύτερο στη λίστα τον Χιροκάζου Κόρε-έντα), το Ταξίδι στο Τόκιο παραμένει εκθαμβωτικά μοντέρνο επτά ολόκληρες δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του. 

Ολύμπιον // Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου // 20:00

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

 https://www.more.com/cinema/taksidi-sto-tokio/

Ταξίδι στο Τόκιο / Tokyo Story / Tōkyō Monogatari

(Ιαπωνία, 1953)

Σκηνοθεσία: Γιασουτζίρο Όζου / Yasujirô Ozu. Σενάριο: Kôgo Noda, Yasujirô Ozu. Με τους: Setsuko Hara, Chishū Ryū, Chieko Higashiyama, Kyōko Kagawa, Haruko Sugimura. Γλώσσα: Ιαπωνικά. Ασπρόμαυρη, 136΄.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο Χιραγιάμα και η Τόμι, έρχονται από την επαρχία στο Τόκιο με σκοπό να επισκεφθούν τα παιδιά τους. Αρχικά, τους φιλοξενεί ο μεγάλος τους γιος με τη γυναίκα του, καθώς όμως γρήγορα ενοχλούνται από την παρουσία τους στο σπίτι, τους στέλνουν να μείνουν στην κόρη τους. Αυτή με τη σειρά της τους «ξεφορτώνεται», και σε συμφωνία με τον αδελφό της, τους «δωρίζει» υποχρεωτικές διακοπές στα λουτρά του Ατάμι. Εκεί, ωστόσο, η πολυκοσμία και ο θόρυβος δεν επιτρέπουν στους δύο ηλικιωμένους να ησυχάσουν και να ξεκουραστούν. Επιστρέφουν λοιπόν στο Τόκιο, αναζητώντας ένα κατάλυμα για να περάσουν το βράδυ. Το μοναδικό πρόσωπο που ενδιαφέρεται για εκείνους, τους συμπεριφέρεται με ευγένεια και καλοσύνη και τελικά τους φιλοξενεί, όχι από υποχρέωση αλλά επειδή το νιώθει πραγματικά, είναι η Νορίκο, η γυναίκα του άλλου γιου τους, ο οποίος χάθηκε στον πόλεμο. Όταν επιστρέφουν σπίτι, η Τόμι αρρωσταίνει και ύστερα από λίγο καιρό πεθαίνει. Μετά την κηδεία, η Νορίκο είναι μόνη που θα κάνει συντροφιά στον Χιραγιάμα.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=kKO0DSJi6Tk